poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1703 .



Pilula de miercuri... luata joi
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Bodoganel ]

2004-08-12  |     | 



Păcălici și jolly-jokeri

În împărăția fascinantă, după unii, a cărților de joc, există două figuri diametral opuse care dau culoare jocului în sine. Acestea sunt păcălicii și jolly-jokeri, urmați, oarecum de la distanță și de “popa prostu”. Guvernați și conduși aproape întotdeauna de un rigă roșu și gras, care, dacă e isteț, știe cum să-și folosească așii din mânecă pentru a câștiga partida.
În viața și în politica românească e la fel ca într-un amestecat joc de cărți. Împăratul sau riga de culoare roșie e întotdeauna fost comunist devenit cu… față umană. Personajele reale ale politichiei de mărgăritar sunt lesne de recunoscut. Tot la fel de ușor de recunoscut sunt și celelalte figuri proeminente ale jocului real sau imaginar de cărți. Știm cam cine este “popa prostu” ( ce face slujbe pentru guvernanți) și de care toată lumea se folosește, dar nimeni nu ar vrea să-l păstreze. Popa prostu poate fi ușor manevrat, în funcție de interese politice, economice și sociale. De ce i se zice “prostu”? Pentru că el crede că ceea ce face el e vrerea divinității și nu a guvernanților.
Păcălicii sunt cei mai haioși dar și cei mai naivi oameni. În plus, mai sunt și excelenți botaniști ( pun botul la toate). În afaceri ca și în politică pierd mereu, spre deliciul și amuzamentul oportuniștilor și carieriștilor care-l “lucră”. Deși trăiesc cu iluzia că câștigă păcălicii sunt veșnic perdanți.
Jolly-jokerii, în schimb, sunt cele mai parșive cărți de joc, pentru că ele pot juca la două sau mai multe capete. Cu zâmbet malițios, jolly-jokerul te înjură râzând și dacă nu știi cum să-l manevrezi, te termină el pe tine. Scena politică romaneasca e plină de astfel de personaje. Daca ar fi sa dau exemplu nu mi-ar ajunge o ora ca sa-i insir pe toti. Asa ca mai bine ma opresc aici , urmand ca voi sa depistati cine sunt jolly-jokerii nostri.
Numai "Popa de inimă roșu", împreună cu șleahta lui de juveți comuniști ,o duc bine și se folosesc din umbră de toate cărțile de joc, dar mai ales de păcălicii tranziției și de jolly-jokerii capitalismului sălbatic.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!