poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2214 .



Jos cenzura!
personale [ Gânduri ]
!!!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [iam ]

2004-05-24  |     | 



Stăteam în balconul apartamentului meu încercând să-mi limpezesc mintea și ochii după o zi agitată la serviciu. O ceată de piticoți care nu număraseră mai mult de 12 primăveri au trecut într-o larmă de nedescris. Ceea ce am deslușit eu din ce țipau a fost “Jos cenzura”. M-am gândit: ce tineret revoluționar! Peste câteva zile aveam să prind la unul dintre posturile românești de muzică, videoclipul celor de la Paraziții, “Jos cenzura”.
Este vorba de noua piesă a controversaților Paraziții, încă necezurată, având în vedere cele cinci piese ale trupei deja sacționate de CNA până acum.
Remarcabile la aceasta piesă nu sunt versurile, destul de deranjante pentru unii: emisiuni interzise din diverse interese/ ziariști cu mâinile legate sau rupte de minți corupte. Remarcabilă nu este nici prezența diverselor figuri ce s-au făcut cunoscute prin lupta lor pentru libertatea expresiei, împotriva cenzurii și a violenței împotriva ziariștilor: Andrei Gheorghe, Mircea Toma (Cațavencu), Radu Moraru, Adrian Despot (Vița de vie), Jean Lorin Sterian, o parte a membrilor din La familia.
Remarcabilă este apariția surprinzătoare a lui Larry Flint, care la rugămintea celor de la Paraziții a înregistrat un scurt mesaj în care amintește de ceea ce înseamnă libertatea de expresie și pentru ce au luptat românii în Decembrie 1989. Este omul care mare parte a vieții lui și-a petrecut-o în tribunale luptând pentru libertatea tuturor nu numai a unora. Este omul pe care mulți l-au dorit exclus din presa americană.
Deși piesa a fost înregistrată de anul trecut se potrivește foarte bine în peisajul actual al audiovizualului, în ultimul timp fiind asaltat de amenzi usturătoare din parte CNA-ului. Amenzile au uneori puțină culoare electorală, alteori sunt de o obtuzitate și un bigotism cel puțin hilar. Se pare că de aceste amenzi scapă întotdeauna emisiunile de știri ce prezintă detalii sordide despre crime oribile. Oare pentru un copil este mai nociv să vadă doi oameni care fac dragoste decât să afle detalii despre cum poți face rău unui om sau cum bunica cuiva a fost violată și apoi omorâtă din bătaie pentru a o jefui de o sută de mii de lei. Oare cum CNA-ul poate să aibă asemenea scăpări, iar când o persoană “importantă” este deranjată de libertinajul unor tineri se aplică imediat amenda și se organizează importante ședințe asemănătoare celor de partid, în care tovarășu' respectiv sabotase colectivitatea și își primea mustrarea.
Să ne amintim: oare pentru ce s-a luptat anii aceștia?

Și mai nou este obligatoriu ca pe stadioane să se folosească un limbaj academic. Andrei Gheorghe aseară a făcut o afirmație: ne-am câștigat dreptul să strigăm ...uie!(26-05-2004)

n.a. Îmi cer scuze pentru eventualele exagerări și incoerențe pentru urechi mai fine.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!