poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1767 .



Despre milostenia sectanților
personale [ ]
(Scrisoarea a 221-a)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Sfântul_Ierarh_Nicolae_Velimirovici ]

2006-11-23  |     |  Înscris în bibliotecă de Nicole Chinez




Creștinului P.T. din Loznița, despre milostenia sectanților
(Scrisoarea a 221-a)

Ești gata să părăsești credința părinților tăi și să te înscrii la sectari. De ce? Fiindcă, zici tu, ei dau cărți fără plată, ba încă și ajutor bănesc. Dar cum de nu te întrebi tu, drinean ager la minte: ”pe cheltuiala cui tipăresc ei cărțile “gratuite” și ai cui bani îi dau sectanții?” Dau din avutul lor sau din avut străin? Este limpede că nu dau din avutul lor, fiindcă și ei primesc plată din străinătate. Este limpede că ei cumpără sufletele cu bani străini. Și se știe că pentru orice suflet cumpărat astfel ei dobândesc o anume plată de la stăpânii lor. Așadar, ceea ce dau ei nu dau în numele lui Hristos, ci pentru profitul lor personal. Au luat credința și fac comerț cu ea, iar tu ești gata să devii marfă în acest comerț.

Voievodul Anta putea să capete aur cât voia de la turci, numai să fi predat Loznița și să își fi trădat poporul. El însă n-a dat “credința (vera) pentru o cină (vecera), nici cintea (poștenie) pentru o friptură (pecenie)”.

Și nici unul dintre slăviții tăi strămoși nu a făcut ca Esau, care pentru o mâncare și-a vândut dreptul său de întâi născut, ci toți, la fel ca Moise, au vrut mai bine a pătimi cu poporul lui Dumnezeu decât a avea dulceața trecătoare a păcatului, mai mare bogăție socotind a fi ocara lui Hristos decât vistieriile Egiptului. (Evr.11,25-26;12,16)
Să știi că dintotdeauna ereticii și apostații au avut această metodă: să pară mai milostivi decât dreptcredincioșii. Și împăratul Iulian Apostatul, care a căzut de la credința în Hristos și s-a întors la idolatrie, împărțea milostenie în toate părțile, lăudându-se că el este mai milostiv decât creștinii. Însă creștinii adevărați nu voiau să primească milostenie de la el, socotind-o spurcată.
Îndatorirea tuturor creștinilor este să fie mai milostivi decât ceilalți oameni și să nu îngăduie ca în această privință să fie întrecuți de eterodocși și de eretici. Aceia dau noroi (blato) ca să ia aur (zlato), dau trup și în schimb iau din suflet; prin cărticelele gratuite clatină conștiințele; prin bani fac dezbinare în popor, despărțindu-i pe unii de frații lor cei de o credință.
Iar tu păzește-te și ferește-te, ferește sufletul tău de cei ce vin ca niște miei, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!