poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2752 .



Teoria chibritului
personale [ Gânduri ]
Eclipsa* (În glumă și în serios)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Amic ]

2008-07-30  |     | 



De multe ori m-a frământat gândul de ce uneori soarele arde nemilos, apa se evaporă pe glob din râuri, mări și oceane, dar nu plouă. Cineva mi-a spus că plouă în altă parte. Dar de ce nu plouă și la noi? Cu toate că la școală am învățat despre circuitul apei în natură, numit și efectul Bergenon, că apa, evaporându-se, atinge stratul de aer mai rece și aburii se transformă în picături de ploaie sau fulgi, care cad înapoi la Pământ - nu prea am înțeles fenomenul.

Răspunsul la această întrebare l-am dedus singur, descoperind „Teoria chibritului”. M-a ajutat eclipsa. Și iată cum.

Eclipsa de Soare se produce când Luna trece între Pământ și Soare, prin fața Soarelui. Mi-am închipuit că eclipsa este ca efectul ceaunului cu apă, pus la foc pentru mămăligă, care este acoperit complet sau parțial cu un capac și clocotește, formând aburi, iar când pui făina - face și "erupții vulcanice", adică ploi și cutremure.

Am mai pătruns și în miezul răspunsului de ce iarna ninge. Apa se evaporă în zonele calde și vine la noi în timp de iarnă, se lovește de aerul rece și ninge întruna. Iar în Sahara nu ninge, deoarece acolo e cald. Iar căldura mare nu permite să cadă nici ploii, deoarece aburii se usucă la temperaturi mari. Rareori, ca excepții, în pustiu au loc ninsori și ploi, dar numai când se formează condiții favorabile pentru apariția acestor fenomene naturale.

În timpurile străvechi oamenii credeau că eclipsele sunt provocate de un demon-balaur, care înghite Soarele, că ele aduc cataclisme. Și nu fără temei. Am observat că înainte și după eclipsă în decursul a peste două săptămâni au loc furtuni, ploi torențiale, cutremure de pământ în diverse zone. Și acestea sunt rezultatul „capacului de pe ceaun” pus la foc, adică a Lunii, situate între Soare (foc) și Pământ (ceaun).

Să știi și tu teoria chibritului… :)

....................................................

*Pe 1 august va avea loc cea de-a doua eclipsă de Soare a anului 2008, a cincea din acest secol. Va fi una totală, va începe în Canada, parcurgând Groenlanda, centrul Rusiei și apoi se va încheia în China.
Eclipsa din 1 august a.c. face parte din ciclul Saros 126, fiind a 47-a eclipsă din această serie. Ciclul Saros 126 este unul foarte vechi, prima eclipsă din seria menționată a avut loc pe 10 martie 1179. După 72 de eclipse, din care 31 parțiale, 28 inelare, 10 totale și 3 hibride, ciclul Saros 126 se va încheia în anul 2459.
Următoarele două eclipse de Soare vor avea loc pe 26 ianuarie 2009 (Saros 131) și 22 iulie 2009 (Saros 136).
In România eclipsa de Soare din 1 august este una parțială. Pentru București eclipsa va începe la ora locală 12:19, și se va încheia la 13:54. Maximul eclipsei va fi atins la 13:07.
www.astronomy.ro

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!