poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2397 .



4161 caractere...
personale [ Gânduri ]
fragment

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noita R Ipsni ]

2006-04-24  |     | 



Acest text este un fragment oarecum mai reprezentativ din textul „Cine sunt Adam si Eva”. Pentru ca textul integral este o interpretare (personala) a „Genezei”, a rezultat un text destul de lung, pe alocuri poate chiar plictisitor. Daca vei gasi interesante ideile de mai jos, poate vei gasi timpul necesar parcurgerii intregului text. Iar daca nu, cel putin nu-ti pierzi vremea inutil.

*

„Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor”
„Să fie o tărie prin mijlocul apelor și să despartă ape de ape”.
*
Te-ai intrebat ce poate fi această tărie? Te gândești cumva la ape despărțite de uscat? Taria sa insemne uscat? Mai stai puțin, nu te grăbi.
Nu știu ce alte tipuri de ființe mai pot exista în univers. Ceea ce știu sigur este că noi existăm, și că suntem alcătuiți 60-70 procente din apă; și mai știu că viața terrei a început în apă. Pentru a fi mai exact, în starea lichidă a apei, deoarece apa există și în stare solidă – gheață- ori în stare gazoasă – vapori.
De asemenea, mai știu că o planetă mai aproape de soare decât tera este arsă, apa fiind vaporizată de temperaturile extrem de ridicate; tot așa cum știu că pe o planetă mai depărtată de soare decât terra, temperaturile extrem de scăzute, fac ca apa să existe doar în forma solidă, de gheață. Temperatura optimă de stare lichidă a apei, este prezentă astfel pe un coridor (sferic) foarte strâmt între două raze ale distanței dintre pământ și soare. Prin acest coridor îngust, terra își consumă traiectoria sa în jurul soarelui, situată la aproximativ 150 milioane de kilometri distanță. Și pentru că traiectoria nu este un cerc ci o elipsă, avem veri și ierni.
De altfel, lățimea acestui îngust coridor este situată între deșertul ecuatorului și calotele de gheață de la Poli, ce-și găsesc locul pe micul diametru al terrei de numai 14 000 km.
Pe pământ, apa este prezentă în toate formele fizice, stările lichidă, de vapori și înghețată. Nu singurul, ci doar un posibil loc unde putea să existe viața așa cum o cunoaștem noi.
Practic, aici pe planeta noastră, în acest coridor strâmt, Rațiunea Creatoare trebuie că a găsit elementul ce-l ce căuta, „tăria prin mijlocul apelor„ : temperatura potrivită ce separa apa în cele două stări fizice, de gheață si apă.
„ A făcut Dumnezeu tăria și a despărțit apele cele de sub tărie de apele cele de dearupra tăriei”. Tăria, poate fi temperatura. Valoarea de 0 grade, sub care apa este în stare solidă iar deasupra căreia este în stare lichidă.
Apele de sub 0 grade de cele de deasupra a 0 grade.
Și a mai trecut o perioadă. Îndelungată. Probabil o eră. Ziua a doua.

*
„Tăria a numit-o Dumnezeu cer, și a văzut că este bine” spune mai departe Biblia și vom vedea imediat sensul acestei denumiri, de „cer”.
„Să se adune apele cele de sub cer (cer = tărie, temperatură...) și să se arate uscatul”
Dacă s-ar topi în totalitate calotele de gheață de la poli, uscatul așa cum îl știm astăzi, ar fi aproape în totalitate sub ape. Așa însă, cu calotele glaciare netopite, uscatul este deasupra apelor, la vedere.
„Și s-au adunat apele cele de sub cer ( cer, tărie, temperatură...) la locurile lor și s-a arătat uscatul”.
Temperatura, scazand sub 0 grade, („Să se adune apele cele de sub cer (cer = tărie, temperatură...)), apa s-a acumulat în calotele glaciare de la Poli. Astfel, retragandu-se de pe uscat, acesta s-a „aratat”.
„Uscatul l-a denumit Dumnezeu pământ, iar adunarea apelor a numit-o mări”
*

In acest mod, sa-i spunem rational, sunt tratate cele aproximativ 2,5 pagini ale „Genezei”. Am cautat numitorul comun intre ceea ce s-a intamplat in realitate de-a lungul evolutiei noastre, si textul biblic.
Spre surprinderea mea, am gasit ratiunea (stiintifica si logica) in intreg textul, de la un capat la altul. Inclusiv intelesul metaforei coastei lui Adam...
De asemenea, omul („parte barbateasca si parte femeiasca”) fusese facut inca din ziua a sasea, cata vreme Adam a fost facut mult dupa ziua a saptea, a odihnei, iar Eva si mai tarziu! De aceea m-am intrebat, cine sunt Adam si Eva?
Poti afla raspunsurile (mele) la toate aceste intrebari, dar pentru asta, desigur, trebuie citit textul integral.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!