poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3315 .



10-13-15 Iunie 1990
personale [ ]
pata roșie

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [nea fane ]

2008-06-09  |     | 



Zilele trecute am vorbit cu un prieten despre 13-15 Iunie 1990. Fratele mai mare al mamei, nea Gigel, om de la țară (140km până la capitală) a vrut să plece la București să apere democrația. Ar fi făcut-o pentru că venise pornit de la mat (cârciuma satului). Din păcate în timpul mesei a deconspirat hotărârea și Tanti Neguța, soția vigilentă, a ascuns hamurile, așa cum ne-a povestit "că doar nu era să plece călăre fără șa până la București". El ca el, dar aveam la servici un liberal din tată(pușcăriaș politic)-n fiu. Era tablotar la cazan, un tip care știa istorie cat un profesor adevărat; ei bine, abia l-au oprit colegii in noaptea de 13 spre 14 Iunie. Ce să mai zici de minerii obișnuiți? Instigarea la violență a fost evidentă. Totuși n-a fost minciună afirmația despre bandele legionare. O bandă s-a manifestat. A venit timpul să dau socoteală faptelor mele și ale camarazilor mei. Deci:

Subsemnatul Mardale Ștefan pe data de 10.06.1990 dimineața în timp ce mă întorceam de la nunta unor prieteni, am ajuns împreună cu câțiva nuntași în zona Piața Săracă din Brăila. Acolo, Gabriela, trecând pe lângă blocul unde locuia ne-a zis zis că, deasupra apartamentului ei de la parter, viețuia un securist, așa că eu am avut ideea unei serenade la balcon. Titlul ales de Cristi Americanu' a fost bineînțeles Sfântă Tinerețe Legionară. Habar n-aveam de melodia sau de textul original, așa că am tot repetat titlul pe o melodie a propagandei comuniste de dinainte de '’89 care se numea sau începea așa "avem în fruntea noastr-un fiu al țării»" apoi, bine dispuși, inconștienți de fărădelegea comisă, am mărșăluit spre casa mirilor unde o ciorbă de potroace ne-a remontat. Ne-am veselit până când soarele sfânt de pe cer începuse să coboare. Am plecat spre casele noastre tot cu cântec, de data asta știind melodia, textul și chiar autorul: cafeneaua-n pantă/ șade răsturnată/ înaltă cum e știrea/ iubirea-ntrece firea/ află că te iubesc mă trezesc măcinat firesc/ dau în fiert apoi clocotesc trebuie să mă păzesc (Mircea Florian http://youtu.be/-8xbjWAg-dM), ultimele cuvinte erau aproape urlate și câinii din curțile pe lângă care treceam nu rămaneau indiferenți la crescendoul nostru.

Numele Julietului securist era Boldeanu. In corul "Romeoilor" au fost în afară de mine (iertare camarade și camarazi) Gabriela Paiu, Elena Coadă, Cristi Americanu’, Costel Căpriță, Lică Gherman și Ilie Tătăruș,Dumnezeu sa-i odihneasca pe ultimii doi!
Așadar, oameni buni și femei bune aflați că PreaZâmbăriciul, de veșnică ocară fie-i numele, este aproape nevinovat. Atât de aproape de nevinovăție pe cât e de aproape Galaxia Andromeda de Piața Roșie.

Dragă cetitoriule, dacă te vei afla prin leatul 2040, te rog, caută în arhivele SRI și vezi ce-a raportat "Julietul"; n-ar fi exclus să afli ca nunta a ținut trei zile după care alaiul a luat drumul Bucureștiului unde bandiții au dat foc autobuzelor din Piața Universității, au aprins cauciucuri pe clădirea Ministerului de Interne după care au deturnat un elicopter pentru a filma prin Bucuresti imagini a la Copșa Mică apoi au intrat în televiziune, au băut o cafea cu "luminosul" director, apoi au difuzat imaginile fumegăcioase, și au distrus aparatura rusescă de acolo iertând-o pe cea americană proaspăt sosită, apoi au ocupat observatorul astronomic. După plecarea lor s-a observat că în mijlocul galaxiei Andromeda apăruse o pată roșie. Vestea cu pata va fi ajuns la cercetătorii americani, englezi, germani evrei, etc. Probabil că nici când vei citi acest material, oh, tu, dorit cetitor, cercetătorii respectivi nu vor fi reușit să găsească modalitatea de a scoate acea pată roșie (practic și teoretic de ai lor inventată) care maculează galaxia vecină și prietenă, dar și mințile multora din semenii noștri de pe planeta noastră albastră odată, acum cam gri(o)zonată.

28.06.2011. Zilele trecute am auzit la radio o înregistrare din Piața Victoriei din dimineața zilei de 14.06.1990. Acolo în mod clar zâmbăriciul se adresează mulțimii minerești și îndeamnă la "reocuparea" Pieții Universității. Chiar reocupare e cuvântul. Oare doar minerilor se adresa cu această reocupare? http://www.youtube.com/watch?v=a3odUFGqne4&feature=share&list=RDdr_lR27RCp8
În concluzie este vorba de instigare la violență în formă continuată cu consecințe deosebit de grave.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!