poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2335 .



Oare o rază te înalță?..
personale [ ]
Opinie despre un cenaclu literar

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2008-04-04  |     | 



Oare, chiar „O rază te-nalță” la Centrul Academic M. Eminescu?

Toată lumea știea că la Centrul Academic M. Eminescu, parte componentă a Bibliotecii municipale din Chișinău, odinioară exista un cenaclul literar, lăsat uitării pentru o vreme, pentru că s-au făcut reparații, pentru că, moderatorul Victoria Fonari a preferat altă filială a Bibliotecii Municipale și pentru că au mai existat alte zeci de motive din cauza cărora nimeni nu-și asuma riscul să continue ceea ce s-a început cândva. Dar, după o suită de festivități prilejuite de anivetrsarea de 130 de ani de activitate a bibliotecilor municipale, a revenit în albia de odinioară și salonul literar-artistic de la acest Centru. Dar, de data aceasta într-o componență nouă, cu oameni îndrăgostiți de magia cuvântului, de poezia citită celor care o înțeleg și o venerază, pentru că ea, este curată, sinceră, frumoasă, precum sunt și creatorii ei, diferiți în diversitate dar uniți în crez și în aspirații.
În fața poeziei toți sunt egali, mai ales, la Centrul Academic M. Eminescu, am ținut să precizez chiar de la început. Primii invitați pe „podiumul de onoare” au fost: domnul Manole Neagu, Editura Pontos, scriitor și poet, care pe lângă faptul că redactează mai face și critică literară în cărțile pe care le scoate la lumina tiparului, doamna Ecaterina Negară, poetă, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala București, Marin Mazur, doctor în economie, care pune preț și pe poezie, mai ales, pe poezia bună, pe omenie, progres economic și social, Dumitru Băluță, poet cunoscut la Chișinău și alții.
La ședințele cenaclului vin nu doar studenți de la Litere, ca de obicei, ci și liceeni din cartierul Botanica, Poșta Veche de pretutindeni. Vin de la arte, de la arta paltică – Estela Răileanu, de la actorie Elena Taragan, profesoara Elena Bivol etc., etc.
Toți sunt binevoitori și optimiști. Numai Ecaterina Negară, autoare a câtorva cărți editate în Romania, București s-a plâns că nu are nici una tipărită la Chișinău, în Republica Moldova. Iar Manole Neagu, scrie nu doar note critice sau cuvinte introductive, ci și versuri, maxime și multe altele ce sunt pe placul, atât al copiilor, cât și al cititorilor maturi. Aceasta au sesizat-o și studentele de la Facultatea de Filologie a Universității Pedagogice de Stat Ion Creangă din Chișinău, Daria Știrbu, Irina Florea și altele. Chiar de la început, atât Daria Știrbu, cât și alte cinci colege de facultate s-a convins că face să mai vină la cenaclul literar, care te ridică tot mai sus spre steaua Eminescu parcă pe aripile spirituale și poetice larg deschise pentru cei tentați de o metaforă.
Am menționat și eu că la Centrul Eminescu în curând va fi lansată a treia și a patra culegere de versuri intitulate „Tentația metaforei”. În paginile culegerilor se vor regăsi autori de diferite vârste, cu diferite gusturi artistice. Zis și făcut! Poate nu e întru totul sută la sută, dar deja vreo 70 de procente din cele preconizate, deja sunt realizate.
O pot confirma membrii cenaclului: Ana Jitaru, Nicoleta Faina, tăticul ei, și de ce nu și eu...
Valerian Ciobanu, moderatorul cenaclului dat, împreună cu doamna Elena Dabija, directorul Centrului Academic Mihai Eminescu



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!