poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1172 .



Târg de mărțișor împotriva discriminării persoanelor cu dizabilități
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Mari ]

2008-02-28  |     | 



Mărțișor în haiku:
“O femeie urcă
Încet seara, urmele ei
Pulbere de stele”.
Ni-l dedică poetul Aurel Albu din Gălăteni. Aurel Albu este cunoscut în lumea literară, căci a luat Marele Premiu la concursul “George Bacovia”, a mai obținut niște mențiuni pe la concursuri de haiku-uri și, în fine, a publicat în revistele Literatorul, Flacăra, Secolul.
Mărțișorul lui nu e un obiect, e un sentiment, sunt câteva cuvinte așezate meșteșugit pe hârtie.
Poetul e la un târg de mărțișoare. Târgul e organizat de Radio România Actualități și se desfășoară între 27-29 februarie 2008, la Sala Radio din Bucuresti, de la orele 11 până la orele 18.
Alaturi de Aurel Albu, expun mărțișoare la fel de reușite, făcute manual, și alte organizații sau persoane: organizația Trebuie – București, Centrul Motivation din Ilfov și Centrul Domnița Bălașa din București, sectorul 6.
La acest târg , e frumos că nu există concurență. Nimeni nu se supără pe celălalt că a vândut mai mult, își împărtășesc unii altora secretele confecționării mărțișoarelor, “chiar dacă vei vrea să vinzi”, îi spune Daniela unei doamne ce a expus și ea cărțile soțului ei.
De ce o astfel de atmosferă ? Pentru că toți creatorii de mărțișoare de la târg sunt persoane cu dizabilități: fără complexul propriei probleme, dacă nu ar trebui să înfrunte privirile “strivitoare” – cum le califică Aurel Albu, ale oamenilor “normali”. “Sunt foarte puțini care ne mai privesc pe noi ca oameni – dar noi suntem o parte a lumii, noi nu suntem o lume aparte”, adaugă Albu, ce recunoaște că e puțin dezamăgit. E dezamăgit fiindcă oameni ca el, care nu pot să meargă, nu au loc în lumea oamenilor cu două picioare funcționale. Acesta a fost chiar un scop declarat al târgului, să atragă atenția că persoanele cu dizabilități nu sunt diferite. Totuși, continuă el, “plec și cu o mare bucurie că am întâlnit și valori, deci ziua se încheie frumos”. Mai ales că afirmă că a venit să dăruiască puțină bucurie oamenilor.
Ideea târgului a plecat de la Dolores Stoian, o femeie de cam 35 de ani, imobilizată într-un scaun cu rotile care face bijuterii. A cunoscut-o pe scriitoarea Chris Samy, iar aceasta s-a oferit să o ajute cumva pe Dolores. “Am spus că nu vreau ceva pentru mine personal, confirmă Dolores, dar dacă s-ar putea, aș vrea pentru mai multe persoane cu dizabilități sau măcar pentru organizația din care fac eu parte, Împreună2002”.

La târgul de la Sala Radio sunt expuse mărțișoare de toate felurile și de toate mărimile, de asemenea, pentru toate buzunarele: de la felicitări cu plante presate, până la bijuterii în toata regula, goblenuri, cărți, articole tricotate și croșetate, tablouri și ilustrații.
Cei 22 de copii de la Centrul de Zi “Motivation”, Ilfov au venit și ei cu o ofertă : mărțișoare din ipsos pictat, tablouri și suporturi de lumânări.
La fel, copiii de la Centrul pentru Copii Hipoacuzici “Domnița Bălașa”. Inovația lor, lumânări din granule de ceară. Copiii hipoacuzici vor susține la târg, pe 28 februarie, un recital de muzică folk. Tot ei s-au organizat într-o trupă de teatru ce a câștigat în 2007 locul I la un festival de copii fără probleme de sănătate. Și nu pentru că au stârnit mila, ci pentru că au stârnit admirație. În 10 minute au jucat D-l Goe prin semne și nimeni din sală nu s-a plictisit.
La târgul de mărțișoare din acest an, li se vede munca lor și-a instructorilor, făcută cu multă dăruire.
Scopul târgului e de a strânge fonduri. “Persoanele cu dizabilități chiar au venituri extrem de mici și ar fi o posibilitate strict materială. Dar, de ce nu, un bonus pentru spiritul fiecăruia, e momentul când cineva îți apreciază munca, simți că poți să faci ceva cu viața ta, târgul are un dublu sens”, spune Dolores Stoian.
Dacă aveți drum pe la Sala Radio, de pe str. Gen. Berthlot, nu ratați târgul de mărțișor. Veti găsi mărțișoare confecționate cu dragoste și cu multă răbdare. Persoanele cu dizabilități ne-au arătat că pot face lucruri la fel de normale ca și ceilalți, pentru că ei sunt oameni normali. Doar cu o problemă de sănătate, căreia trebuie, în plus, să-i facă față, ceea ce îi transformă în oameni puternici.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!