poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 153 .



Povești de curentat copiii
personale [ ]
note aprilie - noiembrie 2023

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ingergri ]

2024-02-18  |     | 



În cimitir doar cruci de piatră. Ca și inimile celor care le-au conceput.

Limacși. Inimi de limax. Priviri, atitudini de limax...

”Mi-e dragă viața” se spune într-un cântec. Dar motivele pentru care viața ți-ar putea fi ”dragă” nu țin de această viață!

De fiecare dată când o vedeam îi făceam cu mâna, fără să-mi dau seama de distanța (tot mai mare) pe care astfel o puneam între noi...

Născându-ne, mamele noastre ne vând celei mai mari dintre curve: Viața. Și asta pentru a-și face ”datoria”, pentru a-și liniști conștiința: ”Sunt o femeie împlinită”.

Clopotul fără limbă.

Orice altă matrice în afara celei a Frăției, prin care îți privești semenii e deșertăciune, sminteală. Condiția noastră umană esențială ne obligă la asta.

Sunt gânditor, deci gânditorizez...

Pornografie îngerească.

Luca, Cioroianu, vorbind la târg (sau mai bine zis în târg) pe scenă la Gaudeamus... căutarea avidă a respectului celorlalți. Dar respectul de sine unde e, cum se simte? Ce se întâmplă cu respectul de sine după ce ai pupat primul cur din viața ta?

”Sentimentul straniu pe care orice copil îl are față de mama lui” (Camus – caiete) Acest sentiment trebuie descifrat, deslușit, expus în lumină, în toată viermuiala lui...

În gard cu oiștea nuanțelor.

Mă lași să-mi fac meandrele (Andra, la Bologna, 12.06.2023)
T
ot la Bologna, Andra a intrat într-o rochițerie....

”Ca să supraviețuiască în natură, animalele trebuie să fie inteligente” (Documentar Digi Animal Planet) Aici este una din marile probleme ale ieșirii din Natură: că nu mai trebuie să fii inteligent ca să supraviețuiești. Ca să faci bani, carieră etc, da, dar ca să ”supraviețuiești” pur și simplu, în societatea de consum, nu e nevoie să fii inteligent. Supraviețuiesc toți proștii. Și devin din ce în ce mai mulți. Atât de mulți încât societatea de consum, capitalistă, în care toți proștii ies cu coșurile încărcate cu vârf din supermarketuri pentru ca apoi să arunce direct la gunoi 40% din ce au cumpărat, va fi călcată în picioare, distrusă și înlocuită cu veceul din fundul curții, în definitiv cu revenirea în Natură, unde trebuie din nou să fii inteligent ca să-ți procuri hrana.

În societatea de consum omul nu mai trebuie să fie inteligent. Scutit de necesitatea de a-și pune capul la contribuție pentru a-și procura hrana, el se umple de spaime, mici cu bere și idei ”revoluționare” la fel de profunde / sănătoase ca cele pe care le-ar concepe un vierme orb.

Futa – localitate în Italia

Să vrei ca prostul să nu mai fie prost e o prostie. E imposibil. Dar cum poți fi sigur că e prost cu adevărat?

Kala, Radu Stoian – printre puținii oameni care își dau seama de dezastrul pe care pierderea inocenței îl reprezintă pentru suflet.

Suntem încurajați încă din fașă de părinții noștri, în primul rând de mamele noastre, să renunțăm la inocență. Ca să ”supraviețuim”.

Trebuie scrise povești de electrocutat / zdruncinat / trezit copiii, nu de adormit copiii...

Povești de curentat copiii

Sunt poet mamă, pentru mine toți oamenii sunt foști îngeri. Cum ai putea tu înțelege / accepta asta?
Iar dacă ai înțelege, în ce te-ai transforma?

Sunt o pedală mamă, o pedală de pe care talpa celui care vrea mereu să accelereze alunecă din pricina sângelui...

Doar disperare și dezgust, niciodată ură...

Dezastrele care mă înconjoară sunt armele cu care mintea mea se răzbună pe mine sau ale mele împotriva ei?

Votez ca un prost, dar vreau mereu covrig cu mac, niciodată cu altceva. Mă ”respect”.

Matricea prestigiului / funcțiilor / imaginii / banilor – Matricea sufletelor

Prostia maselor, prostia socială, prostia opiniei publice – este un tabu, nimeni nu se atinge de ea... ”păi ce tu ești mai deștept?”

Dacă vreau să discut despre prostia publică nu înseamnă că eu mă consider deștept, imun la ea. Și eu am fost idiot la nivel public, de exemplu când am votat cu Iohannis.

Despre prostia generală din 1990, despre ”nu ne vindem țara” etc – totul este acceptat, înghițit digerat, defecat, apoi din nou înghițit, la nesfârșit.

Faptul că poporul este o curvă proastă care trebuie tratată ca atare este un adevăr general valabil, ascuns copiilor în timpul educației, sistematic, generație după generație. Cei care nu văd în ea decât un principiu nazist, pentru că așa a zis Hitler, nu dovedesc decât că, din lașitate, vor cu orice preț să stea în rândul lumii, să-și păstreze prestigiul, poziția socială. Adevărul nu-i interesează.

Există politicieni care vorbesc despre prostia popoarelor. Vezi Reagan.

Acolo unde ei văd una eu văd alta.

Tatiana Niculescu atrage atenția că Nae Ionescu devine cu adevărat antisemit din momentul în care Mihail Sebastian îl introduce ca personaj în romanul său De 2000 de ani sub numele de Ghiță Blidaru. Puterea orgoliului personal, a vanității.

Democrația autentică reproduce la nivel politic contradicțiile interioare ale individului. Fricile, spaimele, ezitările, negarea, afirmarea care îl chinuie pe individ de la un capăt la altul al vieții. Toate acestea democrația le recunoaște, le pune pe masă într-un fel și îți dă prilejul să le lămurești.

Toate aceste frământări fac parte din condiția umană. Dictatura are pretenția de a le exclude, de a amputa deci ceva esențial din condiția umană.
Ea promite individului o sferă perfectă și curată. Iar idiotul crede, se simte ”însuflețit” de această idioțenie.

Femeile care își justifică existența prin nașterea de copii, dacă la Judecata de apoi ar fi întrebate ”Dar înainte de a-l naște te-ai gândit dacă el, sufletul neadus încă în lume, ar vrea să se nască?” – ce ar răspunde?

Idiotul care se afundă în idioțenie crezându-se ”rebel”.

Da, spune Nae Ionescu, țara este un organism viu, iar individul o celulă a acestui organism, dar celula asta trebuie să accepte ”scăderea nivelului de trai” – ”temporară” mai spune el, pentru ca organismul să se însănătoșească, să prospere etc.

Tot el susține că, prin faptul că oamenii pretind să le fie și lor bine, ei se pun de-a curmezișul evoluției istorice, etc.
1. Mentalitatea potrivit căreia individul celulă trebuie să se sacrifice pentru patria organism este baza oricărei dictaturi.
2. Există un model de dezvoltare care s-a dovedit a fi de un imens succes, care a dus la o creștere bruscă a nivelului de trai la cote nemaivăzute și invidiate de întreaga lume, un model care atrage de zeci de ani și continuă să atragă imigranți din întreaga lume, tocmai prin nivelul de trai pe care îl poate asigura individului în primul rând (nu organismului – pentru că dacă ar fi vorba doar de organism, individul imigrant nici nu s-ar gândi să vină, lui nu-i pasă de organism ci de el, de celulă) – iar acest model este modelul anglo-saxon / american
3. Să te opui acestui model, doar pentru că nu-ți convin ție anumite detalii de principiu pe care se bazează, să-l denigrezi în ansamblu, fără să cauți să înțelegi mai întâi care sunt detaliile de principiu care au dus la acest imens succes (munca și atitudinea față de muncă, în primul rând!), fără să le accepți și să le introduci în sistemul tău pe care-l propui pentru însănătoșirea țării... reprezintă o uluitoare obtuzitate, care nu poate fi explicată decât prin orbire religioasă: aversiune viscerală pentru ”protestantism”, adorație necondiționată pentru ”ortodoxism”, ca fibră națională etc. Dacă tu, Nae Ionescu, nu înțelegi că mentalitatea românească potrivit căreia munca e o rușine și o umilință și că ”deștept” nu e decât ăla care ”știe să facă bani” etc, dacă tu, Nae Ionescu, nu înțelegi că ACEASTĂ mentalitate trebuie schimbată pentru ca să poți vorbi de salvarea țării etc, atunci, iertat să-mi fie, degeaba te numești Nae Ionescu.
4. Teoria ar putea fi valabilă, dacă în fruntea țării ar putea ajunge un înger. În fruntea țării nu poate fi decât un om.

Când ajungi mai devreme la o întâlnire prestabilită, fiind sigur că ai calculat exact timpul, ce se întâmplă până se face ora stabilită? Ești cumva în afara timpului. La peronul 3 și un sfert din Harry Potter.

I will be back - Aiul Bibec.

”... și doar brațul să-ți slujească drept căpătâi” (Confucius – Analecte, pag 72)

”Prostia celor vechi era prostie curată, a celor de azi prostie vicleană, înzorzonată” (Confucius, Analecte, Editura Cartex 2023, Trad: Lucian Pricop)

Întunericeală mentală.

Ceea ce e indiscutabil nu este extremism.

Una din marile idioțenii absorbite cu mare aviditate peste tot de proștii acestei lumi este ideea că nimic nu este indiscutabil, că totul trebuie pus în discuție, că oricine își poate da cu părerea inclusiv despre lucrurile, principiile de maxim bun simț care și-au dovedit viabilitatea de-a lungul istoriei și că dacă cumva pretinzi că ceva anume este indiscutabil, atunci ești extremist, intolerant, etc.

Indiscutabilul nu face audiență. Din acest motiv ceea ce se cultivă nu este spiritul, ci cultul pentru trăncăneală mascată în ”dezbatere”.

Nu să fiu din nou tânăr, ci să simt, să pot simți din nou așa cum simțeam atunci...

Perpetuarea acestei specii nu se justifică. Nu merită efortul individual de a face încă un copil.

Nenorocirea vine azi nu de la bogătași, aristocrați, exploatatori etc, ci de la simplii cetățeni care liberi fiind nu înțeleg ce e libertatea, pentru că s-au născut liberi.

Fiecare epocă istorică dezvăluie tipul specific de prostie al unei anumite clase sociale. Secole de-a rândul s-a văzut nebunia și prostia asupritorilor, acum se vede Prostia asupriților eliberați.

Salut, sunt Șerban, plodul care îmbătrânește.

21 iunie 2023, ora 1.47 noaptea În bucătărie am ucis un fluture cenușiu. Dacă era colorat nici nu mă gândeam să-l omor...

Trupele NATO ne-au distrus drumurile (Mira) Frumusețe de drumuri construite de Ceaușescu, Iliescu, Dragnea...)

19 iunie 2023 Coadă mare la intrarea în țară dinspre Bulgaria la Vama Veche. Mașina din fața mea nu mai înaintează, șoferul se uită în spate după cineva care s-a dus să cumpere o cafea. În fața lui se creează un gol de care profită o Toyota CR4, pe care o văd în oglindă cum depășește tot șirul și se plantează în acel gol. Un vameș care a văzut toată faza mi se adresează mie: ”Păi vedeți, dacă îl lăsați să fenteze coada!”.

Trenul de la Bologna la Florența e de fapt un metrou. Mai bine de 100 km pe sub pământ. Cum poate asimila o astfel de informație populația română, pentru care Bumbești Livezeni e etalonul?
Mergi pe sub Apenini și te uiți pe geam și te vezi doar pe tine și întunericul. Atât!

Victoria Ucrainei asupra Rusiei ar însemna de fapt victoria Euromaidanului. Iar mulți români preferă să nu se gândească ce ar fi însemnat pentru România victoria celor din Piața Universității. Nu vor să se gândească ce ar fi însemnat să pună umărul, să strige și ei acolo în Piață, să fi fost nu câteva mii ci câteva milioane acolo ca să-l dăm jos pe Iliescu.... Cum, drogații ăia? Manipulați de CIA? Neeeeeh...

La moartea lui Nae Ionescu, Cella Delavrancea îi scrie cuiva că acesta a murit ”când țara avea mai mare nevoie de el”. Pentru mine, ca individ care citește pentru a înțelege lumea, rostul ei, rostul meu în ea etc, prezența fizică a autorului este un impediment, nu o necesitate. Este un obstacol care mă împiedică să înțeleg ceea ce vreau să înțeleg. Care ar fi rostul vocii lui, al parfumului, al privirii lui în cazul citirii ”Tratatului de metafizică” de exemplu. Nu tonul vocii, ci tonul gândirii lui mă interesează.

Se consideră liber cugetători pentru că neagă sus și tare evidența. Pentru că pun în discuție indiscutabilul...

”Sunt eu, flora ta intestinală” – reclamă TV.

Când te-ai gândit ultima oară că petul, gunoiul, cutia de bere de pe trotuar sau de pe iarbă pe care tocmai îl vezi, ar fi putut ajunge acolo chiar din neatenție? Mai poți crede vreo clipă că poate fi vorba de neatenție, când vezi zi de zi mii și mii de gunoaie...?

USR este acuzat că ”nu știe să comunice”. Cum să câștige ”inima poporului” un partid ai cărui membri vorbesc corect gramatical?

Ovidiu povestește că, într-o discuție în care l-a întrebat dacă AUR are de gând să facă o acțiune oarecare, Claudiu Târziu i-ar fi replicat: ”Vai, Ovidiu, dar cum m-aș mai putea uita în ochii tăi?”

Felul meu de a crede în Dumnezeu este de a nu-mi pune mintea să fac bani dincolo de munca obișnuită.

Presiunea celor care ”așteaptă” ceva de la tine, orice, acțiunea în sine de a aștepta ceva de la cineva, are ceva de râmă, de zoaie, de noroi...

Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul și asemănarea sa? Nu știu, poate. Sigur e că român, englez, rus, indian etc l-a făcut Politica (omenească) nu Dumnezeu.

Cu cine au votat nefericiții din Crevedia care acum își pun în saci ”munca de o viață”?

Pentru ruși, Rusia e lumea întreagă. De aia nu înțeleg ei de ce nu toată lumea vrea să fie Rusia.

”Vorbirea / cuvintele mele, nu ajung până la Adevăr, însă Mintea este mare, și fiind călăuzită ori condusă pentru un timp de către Vorbire, este în stare să ajungă la Adevăr” (Hermes)

Eforie Nord, septembrie 2023: La malul mării microbuze pustii înghesuite unele în altele, microbuze pustii de copii la volanul cărora viața ar putea reîncepe.

Există o adâncime limită a analizării naturii umane, dincolo de care nu mai poți reveni din Depresie / Însingurare?

Titlu: LIBERTATEA DE A FI PROST

Dacă Isus ar vedea cu ochii lui imaginea pe care i-a creat-o Biserica, s-ar cruci.

De ce se droghează copilul? Păi se droghează pentru că nu a vrut să fie adus pe lumea asta, mamă!

Dacă uciderea cuiva, asasinatele, masacrele ar fi ceva împotriva naturii, atunci ar trebui să încetăm instantaneu să respirăm cu toții.

Ce plajă aș fi putut face pe glonțul tras din pușca zeului către frunte (pizda) ta, născătoareo...

Dacă te naști poet, fie te străduiești toată viața să trăiești ca un om normal, fie să devii cu adevărat poet – în ambele cazuri ai toate șansele să o iei razna.

Poți să-ți faci munca cu cea mai mare seriozitate, corectitudine, punctualitate (Cosmin) sau poți să te faci că muncești (Noi nu putem fi ca tine Cosmin) ești tratat la fel, adică democratic. Ăsta e sensul democrației la români...

Gestul concret al femeii care se împerechează și decide să ”păstreze” copilul este singura cauză analizabilă a sosirii unui om pe lume. Idee că el, copilul, înainte de a fi născut, se uită de undeva de sus și ”alege” să se nască, și chiar locul și pântecul care îl va naște, mi se pare mai mult decât grețoasă.

”Am nevoie de tot mai multă singurătate, pentru că am nevoie de tot mai mult timp ca să-mi revin după futilitatea cuvintelor” (Jung)

Sunt dispus să particip la ”viața socială”, în măsura în care sunt dispus să particip la Minciună și la Prostie. Adică deloc.

Poți să trăiești refuzând Viața. Se poate. Eu încerc. Și până acum nu am murit.

15 Octombrie 2023, București. După ani de zile văd la un stop un spălător de parbrize care îmi cere voie să înceapă. Ani de zile. Cred că mai mult de zece ani. Săracii nu sunt săraci pentru că sunt ”nedreptățiți”. Cei mai mulți, majoritatea, sunt ”săraci” pentru că sunt idioți și puturoși. Le pasă mai mult de ce fac bogații decât de ce pot face ei înșiși.
În aceeași zi, un cerșetor, la intrarea în mall Park Lake, se smiorcăie pe un ton ”sfâșietor” ”Nu mai pot de foame...”. La câțiva pași mai în față, pe o terasă, aproape pe toate mesele tăvi abandonate cu peste jumătate din mâncare neatinsă... Alții aruncă tăvi cu mâncare direct la gunoi...

”Să fim sinceri, dacă ți-ar apărea acum dinainte Cesare Pavese și ți-ar vorbi și ți-ar cere să-i fii prieten, ești sigur că nu l-ai urî? Ai avea încredere în el? Ai vrea să ieși seara cu el, să schimbi o vorbă?” (Cesare Pavese, jurnal, Meseria de a trăi)

Dezinformarea funcționează atât de ușor, pentru că lumea asta, pe care o vedem cu ochii, nu e cea reală... Orice afirmație admite opusul ei (Pyrrhon)

Cu ce să ”ajut” eu lumea? Mintea mea a fost strivită de încăpățânarea de a o înțelege LOGIC.

25 octombrie 2023, Digi24 redă convorbirea telefonică a unui individ cu mama sa, după atacul din 7 octombrie: ”- Mamă, am omorât 10 evrei cu mâinile mele. Vorbesc de pe telefonul unei femei evreice. Am omorât-o și pe ea și pe bărbatul ei! (zbiară emoționat, aproape plângând) – Dumnezeu să te ajute, fiule!” – Dă-mi-l pe tata!”

În loc să exprim ce gândesc, ar trebui să descriu cum gândesc. Într-o argumentație, care e primul element care face aprinderea.

Instrucțiunile de la Ovidiu, fragmentate, cu respirația tăiată, informația incompletă... Groaza de a nu ieși din corectitudinea politică afectează gândirea. Teama de a nu ”jigni” nu te mai lasă să formulezi o idee de la cap la coadă.

Fattah Babei și fattah moșului.

Ești ”anti-UE” pentru că ai nostalgia closetului din fundul curții.

O dulumă

Autor: Cocoș Anel

Mă îndepărtez în cercuri concentrice de mine însumi.
Mama îmi povestește că Mioara ar fi mărturisit cu puțin înainte să moară că manifestările zgomotoase de ”dragoste” față de bunica (vreau să mor eu înaintea ta etc) se datorau faptului că îi era frică de ea.

Aș vrea să se poată vedea, ca pe o electrocardiogramă, starea de rău (pe care adesea o confund cu Frica) pe care contactul cu lumea o creează în mintea mea, în ochiul meu interior, o stare fundamentală care se agravează cu fiecare zi în care stau în contact cu ea, cu fiecare ”noutate” care reflectă dintr-un alt unghi și într-o altă și altă lumină, idioțenia semenilor mei.

O agravare continuă a stării mentale ne cuprinde pe toți, dar nu toți sunt capabili să o discearnă.
Poate că așa vine sfârșitul libertății minții.

Dreptul la intimitate mentală (articol pe Hotnews)

”La steaua” lui Eminescu, plagiat după ”Der Stern” de Gottfried Keller? (Lucian Boia)

Dali se îndrăgostește de Gala când aceasta vine cu soțul ei în vizită la el. Ca să o cucerească, se mânjește cu sânge (se tăiase în timp ce se rădea sub braț) și cu fecale de capră, își pune și o garoafă la ureche și se prezintă așa în fața ei. Ea e cucerită imediat și Paul Elouard pleacă singur acasă (teleenciclopedia, 25 noiembrie 2023)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!