poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 290 .



Implauzibilitate război
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [KOSTEA ]

2022-01-27  |     | 



Văd că toată lumea vorbește și este îngrijorată de posibilitatea unui război, război care ar fi chiar firesc după o pandemie, lăsând lăcustele și alte catastrofe naturale pentru sfârșit.
Un război care, în caz de ceva, ne-ar prinde bine de tot, la numai vreo mie de kilometri de favoriți. Sau cum ar zice muscalii, drum de 10 ore cu tancul.
Eu nu cred că va fi război.
Războaiele au fost mereu generate de elite și de afaceristi puși pe căpătuială. Ele au fost prezentate, desigur, copitatelor ca fiind justificate național, religios, social sau rasial dar, de fapt, ele au servit permaent unor politicieni, unor industriași, producători sau comercianți de armament, fie el catapulte, sulițe de fițe, armuri sau ogive nucleare.
În ziua de ai nu mai există această nevoie, din 2 motive.
În primul rând se fac mai mulți bani din consum. Toată planeta a trecut la consum, la consum luxuriant, permanent, exponențial care să întrețină creșterea infinită a economiilor și averilor. Mă rog, infinită până o crăpa crusta planetei sub povara peturilor goale mă refer.
Cine ar mai merge la Lidl sau la Carrefour în caz de război? Cine și-ar mai schimba an de an iphoneul dacă ar cădea bombe?
Nu este deloc în interesul finanțelor și capitalului mondial să aibă loc războaie, mai ales din astea neserioase, care să nu implice democratizarea vreunor puțuri de petrol.
În afară de asta, pentru băieții care fac ogive, avioane invizibile, șalupe care varsă foc sau submarine bengoase nu mai e nevoie, ca pe vremuri, de războaie.
America își cheltuie oricum nșpe mii de trilioane din buget, ca de altfel și Rusia, China și celelalte, pe arme, armate și generali.
A devenit un must have, o taxă pe care noi, contributorii la bugete o acceptăm oricum, pasămite pentru întărirea securității.
Că este un fapt dovedit istoric că multe arme încărcate la mulți beligeranți duce la securitate.
Dar ideea este că industriașul, profitorul de război, producătorul de arme, nu mai are nevoie de băi de sânge ca să își vîndă jucăriile. Este suficient un pic de lobby politic și o investiție calculată în momentul nominalizării candidaților.
Ca atare nu cred că va fi război și, judecând după faptul că Rusia nu ne-a tăiat gazul, cred că nici nu se pune problema, chiar dacă, ocazional, câte vreun disperat politic, cum ar putea fi Putin, mai ademenește bizonul din dotare cu fraze patriotarde.
Chestia din Ucraina este doar o joacă din asta masculină, un fel de ”în paloșe să ne trosnim sau în ciorapi să ne mirosim”, în care se încearcă un pic puterile la capitolul care o are mai groasă.
Dar chiar război, să se închidă mallurile, nu cred că îi lasă stăpânii din umbră să facă.
Dar dacă mă înșel și mută rușii în câteva luni vama la Buzău, nu mă înjurați. Nu sunt plătit pentru aceste analize politice...

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!