poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 374 .



Și pentru că la est...
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [viorel-dona ]

2022-01-25  |     | 



Și pentru că la est de România mocnește un conflict militar( Rusia-Ucraina) voi încerca să deslușesc ce se petrece cu adevărat.
Panslavismul a fost o mișcare politică apărută la mijlocul secolului al XIX-lea care avea ca scop unirea tuturor popoarelor slave. Atenția principală era îndreptată către Balcani, unde slavii sudici erau guvernați de două mari imperii: Austro-Ungaria și Imperiul Otoman. Panslavismul a fost folosit ca unealtă politică atât de Imperiul Rus cât și de Uniunea Sovietică. Importanta economica si geostrategica a axei Dunare - Marea Neagra a trezit, de-a lungul vremii, interesele tuturor statelor din aceasta regiune si a marilor puteri europene, interese care uneori s-au acutizat generând vii dispute. Referindu-se la acest aspect marele istoric Nicolae Iorga afirma: "Când orientul a pornit spre occident, când rasaritul si-a dat mâna cu apusul, când nordul a vrut sa se întâlneasca cu sudul, aici s-au întâlnit". Însa, cu toate eforturile depuse, doar trei imperii au reusit subordonarea totala a litoralului Marii Negre si transformarea acesteia într-un "lac interior": Imperiul Roman, Imperiul Bizantin si Imperiul Otoman.Profitând de declinul Imperiului Otoman dupa asediul Vienei din 1683, Petru cel Mare, care fixase principalele linii de forta ale expansionismului tarist (în nord în directia Marii Baltice, în est în Asia Centrala, dar cu precadere spre apus în regiunea Marii Negre si a Dunarii de Jos) initiaza primele actiuni serioase de creare a unei brese sigure Imperiului Otoman la Marea Neagra. De aici înainte, prioritatea tuturor tarilor rusi s-a îndreptat spre o singura directie-cucerirea pe rând a teritoriilor stapânite de turci si întinderea Imperiului Rus pâna la Dardanele.
Visul de avea acces la o mare rece și la o mare caldă nu a fost abandonat, ba mai mult, actualul țar al rușior dorește ca aspirațiile lui Petru cel Mare să ia contur."Ei nu sunt poporul plin de îndaratnica mândrie, ce provoaca pe alte popoare la lupta dreapta si întaritoare; sunt poporul ce-si da mereu silinta sa dezarmeze pe celelalte popoare, pentru ca apoi sa si le supuna. Pentru aceia ocuparea pe cât se poate de îndelungata a tarilor straine este unul dintre semnele deosebitoare ale politicei rusesti; e peste putinta ca o tara sa fie timp mai îndelungat ocupata de ostiri straine, si mai ales de ostiri ce au în purtatea lor dulceata omorâtoare, fara ca în populatia tarii sa nu scada energia vitala, fara ca ocupatia sa nu devie o deprindere si încetul cu încetul o trebuinta din ce în ce tot mai viu simtita".
Elaborat in 1725, Testamentul lui Petru I tarul Rusiei (1672-1725) a fost adus la Paris in anul 1757 de catre ambasadorul Frantei la Petersburg si predat Regelui Ludovic al XV-lea. Acest document, publicat la Paris in anul 1843, a fost citit si comentat cu mare interes, in anii care s-au scurs de la descoperirea lui, de capete incoronate din Europa, de politicieni, istorici si oameni de cultura.
In numele Prea Sfintei si Nedespartitei Treimi, Noi Petru I, catre toti urmasii nostrii mostenitorii Tronului, Guvernantilor si natiei rusesti.
Marele Dumnezeu, de la care avem existenta si Coroana noastra, luminandu-ne, imi arata mie a privi spre poporul rusesc ca fiind chemat a stapani in viitorime toata Europa. Eu pun temei acestei idei, ca natiunile Europei au ajuns cele mai multe intr-o stare de vechime aproape de a lor cadere. Urmeaza dar, a fi ele subjugate de un popor tanar si nou, cand va ajunge la intregimea cresterii sale si va capata toata a sa putere …
-A tine natia ruseasca necurmat in stare de razboi, spre a avea pe soldatii ei pururea deprinsi la razboi … Razboiul sa ajute pacii, in interesul intinderii Rusiei si a inaintarii ei in inflorire.
-A se amesteca in toate pricinile si dezbaterile din Europa, mai vartos in acele tari care fiind mai in apropriere, intereseaza mai cu seama.
-A se intinde neincetat catre Nord pe marginea Marii Baltice si catre Sud pe marginea Marii Negre.
Ideile Testamentului lui Petru cel Mare le regasim in politica externa a Rusiei de-a lungul secolelor XVIII-XX precum si la inceputul mileniului 2 și 3.
Putin este un bun jucător de șah pregătind o partidă lungă cu variante.
Născând conflicte pe care apoi le-a înghețat( Transnistri, Găgăuzia, Cecenia, Caucazia, Belarus, Ucraina, Dombas etc)a pregătit terenul pentru a putea ocupa Crimeea și a și făcut-o. ,,Referendumuri”organizate sub ochiul vigilent al forțelor militare ruse fără insemne și grade, acei ,,omuleți verzi”, au dat o oarecare aparență de legalitate încercând astfel să fie consfințită ,,dorința maselor populare.”
Alimentarea și întreținerea sistemului de influențare și de manipulare a opiniei publice din întreaga Europă s-a făcut prin intermediul rețelelor de socializare(grupuri de influență) dar și a unui lung șir de ,,onegheuri ecologiste”. Astfel la presiunea acestora germania a închis toate centralele nucleare pe când franța are în funcție este 80 de asemenea centrale.
Nașterea acelui Nord Stream 2 viza în principal Ucraina( ocolirea conductelor în afara Ucrainei), privând-o pe aceasta de gazul rusesc dar și crearea de dependență majoră a germaniei de această imensă sursă de energie.
Iată că scopul a fost atins și Germania a început să joace kazacioc. Sub amenințarea că rămân fără gaze nemții nu s-au raliat celorlalte forțe europene și nici americanilor nesusținând blocada financiar economică dar și refuzând aportul de materiale militare în Ucraina.
Războiul hibrid va începe prin atacul concertat al dronelor rusești dispuse în Belarus, Transnistria, etc. În acelaș timp forțe navale se vor concentar în Crimeea în timp ce forțe și mijloace vor fi aduse din zonele orientale ale Rusiei.
Pentru a întări prietenia Ruso-Turcă Erdogan a dat piept cu americanii și le-a cam dat cu flit din baza de la Incirlik.
Risc ca materialul să fie prea lung și cititorii mei să nu înțeleagă tot dar și ca FB să-mi refuze postarea pe motiv că e prea lungă. Voi reveni!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!