poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1438 .



False polemici - scrierea cu î din i
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [cristina-monica ]

2017-05-28  |     | 



Scuze dacă nu m-ați înțeles corect. Mă străduiesc să scriu corect în românește ( mai fac și eu greșeli pe ici pe colo) , dar vă avertizez că eu scriu cu î din i, după regulile vechi. Chiar azi am fost indirect dată afară de pe o rețea ning deoarece scriu după normele vechi. Mai mulți ani am scris după noile reguli, dar în cele din urmă, anul acesta 2017 de fapt, m-am trezit că nu e corect și nici bine. Administratorul rețelei ning a făcut un gest urît dîndu-mă afară, fiindcă e vorba de dublu standard, fiindcă alți autori sînt respectați în alte părți chiar dacă scriu după regulile vechi și încă există edituri ( de exemplu Polirom) sau reviste care mai scriu cu î din i. Sau scriau pînă nu demult. În schimb pe mine nu m-au acceptat. Cînd am postat prima poezie acolo acum cîteva zile am explicat că eu numai așa scriu, dacă vor să mă accepte. Inițial am primit comentarii pozitive, inclusiv legat de srierea cu î din i. Iar azi mi-au scris următorul comentariu la a doua poezie:

Notă: În conformitate cu politica acestui site, care respectă reglementările ortografice în vigoare (chiar dacă ele nu ne convin[g] în totalitate!), dar și în respect pentru limba română, sunteți rugată să scrieți â din a, unde e cazul, în textele postate aici. În caz contrar, postarea va fi ștearsă în următoarele 24/48 de ore. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Sugestie: model de damă > model pentru damă > pentru damă
Caracteristica poeziei – consistență.
Încântat!
dl X

Nu știu dacă observați că acest administrator de site este agramat, deși mă critică pe mine. E adevărat că model pentru damă e corect, cum spune el. Dar el scrie ”în respect” pentru limba română în loc de ”din respect”, cum e corect. Nu e vorba de niciun fel de respect pentru limba română. Iată cîteva nume de oameni pe care îi apreciez pentru opiniile lor corecte, pe care le puteți găsi pe internet, deoarece regulamentul pe acest site nu permite inserarea de linkuri spre alte siteuri:

1. George Pruteanu, decedat 2008


2. Romulus Vulpescu, decedat 2012


3. Dumitru Irimia, decedat 2009


4.Marius Cruceru, încă în viață


Pe măsură ce adevărații intelectuali (nu precum dl X de mai sus care m-a dat afară) se sting, dispare spiritul curat al limbii române. Nu știu sigur dacă se va reveni la vechile reguli vreodată, dar cert e că aceia care au schimbat nu aveau dreptate. În plus, fiindcă mulți oameni fără conștiință au descris trecerea la â din a drept corectă politic după nedreptatea împotriva și mutilarea chipurile a limbii române de către sovietici, vă rog să căutați în dicționar cuvîntul ”politică” și să îmi explicați ce fel de barbarism folosește dl X de mai sus atunci cînd se referă la politica siteului dumnealui. Se referă la reguli de fapt, dar eu nu am găsit această acceptare nici în dicționarele de neologisme pe internet (deocamdată), deci este o extrapolare a unui sens din lumea anglo-saxonă și totodată o inutilă mutilare a limbii române. Nu putea să spună mai simplu regulament sau reguli, etc. ?!

Din diverse motive personale corecte, eu am renunțat demult la traducerea propriilor mele texte în limba engleză sau în franceză (iar de scris direct în engleză mi s-a întîmplat doar de cîteva ori). Am mai tradus cîteva din motive de singurătate amară, nu altceva. Dar textele mele sînt în mod real doar poezii sau alte texte în românește.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!