poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1179 .



Atelierul de literatură LitArt. Târgu Mureș
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adi.rentea ]

2016-03-03  |     | 



Cea de-a doua ediție a Cenaclului LitArt a avut loc marți, 23.02.2016, având aceeași gazdă primitoare: Atelierul de Cafea. Și dacă prima ediție se poate spune că a fost o plăcută surpriză, cea de-a doua a fost un real succes. Pe de-o parte datorită publicului care nu doar că a fost la fel de numeros ca la ediția trecută dar s-a și implicat activ în discuțiile atelierului; pe de altă parte și datorită membrilor cenaclului care au avut curajul să-și expună textele dezbaterii publice, conștienți fiind că cele două voci critice asigurate de domnii Constantin Nicușan și Călin Crăciun nu le vor aduce doar laude.
Un mare merit în încălzirea publicului a avut-o scriitorul și actorul Rudi Moca, cel care a luat primul cuvântul după introducerea făcută de amfitrionul serii, redactorul revistei LitArt și inițiatorul acestui proiect, Adrian Giurgea. Revenind la dl. Rudi Moca, acesta a recitat cu fervoarea-i binecunoscută trei dintre poeziile sale, încheind, în picioare, cu poemul „Onoare prostului”, moment în care a cerut ajutorul publicului pentru un mic joc de rime, cei prezenți prinzându-se rapid în joc.
S-a trecut apoi la proză prin vocea unei tinere domnișoare, Szalo Emeșe, elevă la liceul pedagogic Mihai Eminescu, a cărei povestire -Liniște, se pictează în roșu- a lăsat impresia unui pastel, un poem în proză, datorită abundenței de epitete și figuri de stil.
Revenind la poezie, următorul care a luat cuvântul a fost un tânăr poet aflat la începuturile scriiturii –Dan Căciulă. Cele două poeme ale lui: „Anotimpuri” și „Poate vei fi a mea” au iscat o vie dezbatere în care s-a folosit din plin dreptul la replică atât de către critici cât și de către scriitori și public. Poeziile lui Dan Căciulă pot fi caracterizate printr-o afinitate cu scriitura unor poeți din epoci apuse, fapt reproșat de cei doi critici, care însă au recunoscut că imaginarul și joaca cu cuvintele funcționează, deci nu trebuie abandonată poezia ci doar schimbat stilul. Și-au permis să nu fie de acord cu cei doi critici Ramona Strete, Rudi Moca și Ioan Astăluș care, din postura consumatorului de poezie, a concluzionat în stilu-i caracteristic: domnule Căciulă, jos pălăria!
Următoarea la cuvânt a fost Ramona Strete, studentă la medicină, al cărei text intitulat „Cardiologie, medic de inimi” a stârnit interes, fiind apreciată transgresia planurilor real-fantezie, singurul reproș fiind legat de finalul povestirii.
După Ramona Strete a venit rândul subsemnatului, Adrian Rentea, să-și prezinte creațiile. Cele patru poeme citite (Trecea luntrașul fluierând; Tăceri; Înzăpezit în amintiri; Decembrie, ultima instanță) au avut parte atât de reacții pozitive cât și negative, fiindu-i reproșat prozaismul limbajului.
Ultima la cuvânt –asta pentru că nu a dorit să fie prima- a fost poeta Magda Han (Mădălina Porime) care literalmente a pus cireașa pe tort, poeziile ei (Trenul altcuiva; Cântec mut; Flashback; Cum) lăsându-i fără replică pe critici și stârnind ropote de aplauze din partea publicului. De departe s-a evidențiat poemul intitulat „Cum” care, dintr-o pură coincidență, după cum ne-a mărturisit autoarea, a reflectat fidel ceea ce s-a întâmplat în acea seară la Atelierul de Cafea.
Cei care doresc să vadă cu ochii –și urechile lor- ce se întâmplă în fiecare ultimă zi de marți din lună sunt invitați pe data de 29.03.2016 când va avea loc următoarea ediție a Atelierului de literatură LitArt, la care și-au anunțat participarea scriitorii: Dan Fărcaș; Marius Ciobârcă; Nelu Mărginean; Petru Istrate și Dan Căciulă.
PS: toate textele citite în cadrul cenaclului se vor regăsi în numărul din martie al revistei LitArt.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!