poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 699 .



Afganistan
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [KOSTEA ]

2015-03-17  |     | 



Nimeresc din plictiseală un documentar pe DigiWorld în care doi militari britanici își povestesc faptele de arme de prin Afganistan și realizez că de fapt și de drept nu știu nimic cu adevărat important despre această țară și despre acest conflict, în afara faptului răsuflat că ei trag ponoasele pentru dărâmarea turnurilor gemene, motiv pentru care sunt în război de 13 ani cu SUA (Hitler nu a rezistat decât 4 ani la vremea lui) și că au mulți mujahedini care, pe vremea când stârleau ruși erau cool, dar acum sunt nașpa.
Aflu că Afganistan există de vreo câteva sute de ani ca țară și că, la un moment dat, au fost luați de britanici spre civilizare, după două războaie lungi de convingere.
După un al treilea război cu aceștia au fost lăsați in fine să fie independenți, trasându-li-se însă arbitrar granița cu Pakistan.
Apoi, nevrând în mod special comunism, au avut parte și de 10 ani de război cu rușii și abia apoi o pace relativa până în 2001 ; de atunci sunt poligon de tragere pentru NATO.
Una din cele mai sărace țări din lume de altfel, urmare a climei aspre, relief cu munți căcălău (din ăia adevărati de 5000+ metri) și războaie cât s-a putut, inclusiv civile.
Au (ma rog om vedea peste 23 de ani când s-o termina războiul ce-o să mai le rămână) gaze naturale și unii conspiraționiști pretind ca ar fi exportatorul nr. 1 de heroină spre State (sub control CIA).
Din punct de vedere al razboiului actual - două tabere echilibrate : SUA, Anglia, Franta, Italia, Germania, Canada și restul (până și unele maimuțele esteuropene cu descendență getodacă trimit câte vreun apevist), de partea ailaltă gruparile Mubarak, Kakarak si Pișurak.
Și să nu uit AlQuaeda (în măsura în care unii mai cred că există cu adevărat, iar alții cred că este doar o ficțiune convenabilă CIA).
Nu mă mir că se bat în parte. Forțe cam egale.
Totuși scorul este în favoarea echipei oaspete- conform wikipedia vreo câteva mii de partea NATO ucisi, 30000+ de partea fraierilor.
Presupun ca nu au numarat ei toti copii, femeile, sau moșnegii cu mersul tărăganat chiar și în caz de șuierat de bombă care au mai luat-o în bot... la urma urmei de ce ar face-o? Sunt numai victime colaterale...
Deci cea mai puternică forță militară din istoria omenirii se bate (fără a putea câștiga, în ciuda rachetelor capabile de a nimeri de la 1000 km stâna mujahedinului, identificată prin satelit) de 13 ani cu o mâna de bărboși măgaropurtați.
Toate astea pentru că se zice că unul (care de altfel nu era afgan) ar fi darâmat acum 14 ani blocurile proaspăt asigurate de Silverstein din buricul unui târg de care majoritatea afganilor nici nu au auzit vreodată (fapt din ce in ce mai contestat cu trecerea anilor).
Mă bucur pentru serenitatea celor cărora toate aceste fapte le par normale.
Eu personal mă simt luat la mișto de povestea asta și nu îi găsesc altă logică decât cea a existenței unui poligon de încercare a armelor la periferia lumii, baze militare sub burtica Mamei Rusii și infanteriști democrați în vecinătatea rezervelor de petrol și de gaz ale lumii în cadrul războiului de musai 100 de ani al Americii ....

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!