poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2007 .



A se returna filosofilor naturii!
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [sonia.stapan ]

2014-06-23  |     | 



Preludiu:
Ora de economie, clasa a XI-a
Eleva: Am și eu o întrebare,domnule profesor! La ce folosește economia?
Profesorul: La anu` o să mă-ntrebi la ce folosește filosofia...

Ora de filosofie, clasa a XII-a:
Profesorul: Ai de gând să rămâi corigentă și anul ăsta?
Eleva: Niciodată nu mi-ați răspuns la întrebarea de anul trecut!

După zece ani:
Între timp, economia devenise o pictură barocă ce se țesea peste tavane și subsol; peste biblioteci cu „romane” de economie politică, economie antreprenorială, economiede piață, economie și comportamentul consumatorului și peste un hol – nu labirint! – la al cărui capăt se zărea firav lacătul raftului anemic etichetat acataleptic „Filosofie”.
Se pare căîntrebarea mea de adolescentă nu mai are nevoie de răspuns. Dar mă gândesc cu o plăcere malițioasă la profesorul acela pe care, acum, elevii îl sictiresc: „Filo-ce? Asta-i vreo înjurătură la modă sau ce?”
Da, e oînjurătură în caruselul pragmatismului – doctrină filosofică, atenție! (dar nu singulară!). Da, e o erezie anacronică și pașnică mototolită într-un plic fără destinatar și cu ștampila oficiului poștal: „A se returna filosofilor naturii!”
De la mirare, condiția sine qua non a filosofiei, a mai rămas dialogul între băncile goale ale facultăților deprofil:
- Nici măcar nu mă mai miră că suntem ca la începutul umanității...tabula rasa! Cine să-și mai scrie chiar și copiuțe pe noi?
- Dacă nu te miră, transferă-te și tu la Comunicare, A.S.E., sau Științe Politice! Poate e vina noastră că gândirea se transformă într-un șir indian de reflexe, care la prima trecere de pietoni nesemnalizată, prin aceleași reflexe, alunecă într-o himeră a asfaltului și înghite o porție consistentă de petrol în loc de o„ascuțitoare” mintală.
În schimb, îndoiala – metafizică, ontologică sau existențială – se transformă subit
în...certitudinea imperativului (ce-ar zice un Kant al zilelor noastre în încercarea de a-și adapta „imperativul categoric”?!?) de ne situa minimal! Minimal – înarmați cu nevoi elementare și aspirații de clișeu – la infrastructura piramidei motivației! „înarmați cu nevoi elementare” - și, astfel, filosofia e ciuruită!
Angoasa, o altă calitate ce împinge spre filosofie, a împrumutat-o psihiatria de la o casă de amanet a statisticii și o tratează după normele manualelor de introducere în știință.
Da, filosofia e ciuruită! E o plagă deschisă care încă deranjează prin caracterul ei, în curând fantomatic! Deranjează pentru că intelectualii – fie ei și economiști – încă își amintesc să-i aducă un corolar la mormântul pe care ea, filosofia, și l-a înălțat cu spiritul de predicție ce o caracterizează, încă din timpul perioadei de glorie! Un matematician rebel îl va mai pomeni pe Pitagora, în afara teoremei; un fizician va mai vorbi de Arhimede și Newton, dincolo de curricula academică. Dar auditoriul?
Dacă filosofia ar fi o piesă de teatru, spectatorii ar fi incognito și n-ar îndrăzni să aplaude decât acasă, ca pe vremea Securității!

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!