poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 949 .



13 iulie: Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [tunaru ]

2013-07-13  |     | 



În afară de Soborul Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil, Rafail și al tuturor puterilor cerești de la 8 noiembrie, Întâistătătorul cetelor îngerești, Sfântul Arhanghel Gavriil, mai este cinstit de Biserică de două ori pe an: odată la 26 martie, adică a doua zi după Bunavestire dar și astăzi, 13 iulie. Este unul din cei șapte îngeri de mare sfat care stau înaintea tronului lui Dumnezeu. El este trâmbița care duce veștile bune ale lui Dumnezeu pentru binefacerile și mântuirea oamenilor.
Sărbătoarea de astăzi fost introdusă în sec. IX cu ocazia sfințirii unei biserici din Constantinopol cu hramul său (biserica nu mai există astăzi) iar slujba ei a fost compusă de Iosif imnograful (prăznuit la 4 aprilie). El este acela care s-a arătat drepților Ioachim și Ana anunțându-i că vor naște o fiică, pe Maria, Sfânta Născătoare de Dumnezeu, Maica Domnului, a lui Mesia cel așteptat și prin care se vor mântui toate neamurile. Aceasta este taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută. El le-a vestit magilor taina întrupării.El s-a înfățișat și lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul anunțându-l despre nașterea Înaintemergătorului și pentru că acesta a primit vestea cu scepticism, a rămas mut până la împlinirea ei. El a rostit prima dată numele de Iisus! Părinții Bisericii spun că tot el este acela care l-a însoțit pe Moise în pustie când a scris cartea Facerii, descoperindu-i minunatele taine de la zidirea lui Adam, despre despărțirea neamurilor, despre eliberarea poporului lui Israel din robia babiloniană, despre Nașterea Mântuitorului și a celor care au urmat. El a tălmăcit prorocului Daniil vedeniile pentru vremile cele de pe urmă. Sfântul Arhanghel Gavriil a fost păzitorul Preasfintei Fecioare Maria cînd se afla în Templu și tot el a hrănit-o cu mâncare cerească. El este cel care i-a anunțat pe păstori la Betleem despre Nașterea Mântutorului după care s-au auzit cântările minunate ale îngerilor: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pămînt pace; între oameni, bunăvoire! El i-a poruncit lui Iosif să meargă în Egipt cu Pruncul Sfânt și cu Maica Sa și tot el i-a spus să se întoarcă în Nazaret. El este acela care s-a arătat Mântuitorului Hristos în grădina Ghetsimani întărindu-L în suferința Sa, pentru că numele său, Gavriil, se tâlcuiește puterea lui Dumnezeu. El s-a arătat femeilor mironosițe la Învierea Domnului, stând pe piatra mormântului. Și tot el este acela care s-a arătat Maicii Domnului la rugăciunea de pe muntele Eleonului vestindu-i trecerea ei în Împărăția cerurilor.
Știind mijlocirea Sfântului Arhanghel în fața lui Dumnezeu pentru noi oamenii, Biserica dreptmăritoare îi aduce astăzi cuvenita prăznuire sobornicească.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!