poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1619 .



Love-story de Mihai Viteazu
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [grupex_2007srl ]

2013-03-06  |     | 



Conform unui comunicat remis de Inspectoratul Județean de Poliție Călărași, în dimineața zilei de 4 martie 2013, Ioniță Aneta, din satul Mihai Viteazu, comuna Vlad Țepeș, a reclamat, prin sistemul unic de urgență 112, faptul că persoane necunoscute au sustras material lemnos din curtea locuinței sale. “Investigațiile efectuate în cauză au condus la identificarea lui M. Gheorghe, de 94 ani, din comuna Vlad Þepeș, cu privire la care există suspiciuni că a pătruns în curtea victimei și a sustras o bucată de lemn de salcâm de 2 m lungime. Cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat”, se arată în comunicatul respectiv.

Autorul faptei, după cum singur recunoaște, este Gheorghe Mitran, vecin cu Aneta. Dacă Gigi are 94 de ani, în schimb, Aneta este ceva mai verde, având doar 76 de ani. Aneta are picioarele în formă de seceră și se deplasează sprijinindu-se în două bețe. E și fudulă de urechi. Ne spune că hoțul de lemne stă unde e “tipșierul ăla albul”. Înțelegem, într-un final, că e vorba de casa care are acoperișul făcut cu tablă nouă. Moșul Gigi, ne explică Aneta, se ține zdravăn și i-a sărit gardul, asta ca să-i fure un lemn de salcâm, lung cam de vreo doi metri. “Mi l-a adus, că a venit miliția și mi l-a adus”. Baba ni se plânge că nu mai poate trăi de câte necazuri îi face vecinul ei de 94 de ani. “Da’ nu mai pot, bre, să trăiesc… Vine în fiecare noapte. Mi-a luat găinile, nu mai pot, bre”. Zice că se tot ceartă cu moș Gigi pentru că nu mai vrea să-l primească la ea. Până să se cocoșeze de tot, îl mai primea, recunoaște Aneta. “Da, îl primeam”. Băbătia știe că moș Gigi a fost prins și de organele legii pe când o pândea. “Zice că vine alți oameni la mine și că pe el de ce nu-l primesc?”

Baba Aneta a trăit mulți ani cu moș Gigi. Își aduce aminte că a avut grijă de el, când a căzut la pat. Acum, cearta a plecat de la faptul că baba Aneta ar avea chei de la casa lui moș Gigi iar aceasta, în lipsa lui, i-a intrat în casă și i-ar fi subtilizat 13 milioane de lei, banii lui strânși cu greu pentru când o da colțul. “Puteți să-l întrebați, pe mine mă lăsa acasă”, ni se confesează mamaia. Ajungem și la casa cu ”fierul ăla bălan”, după cum îi spune băbuța, mai precis acoperită cu tablă albă. “Zice că mă bate. Din cauza lui, nu mai pot să mă duc și eu să-mi iau o pâine”, plânge subțire Aneta. Nu mai știe dacă moș Gigi o mai iubește. Știe doar că i-a spus c-o s-o bată. “A zis că mă bate, că nu vorghiesc cu el, că nu-l primesc la mine”. Între cei doi, înțelegem, a fost o relație de dragoste. Gigi mânca la Aneta. Mai și dormea pe la ea. Acum, amândoi sunt văduvi. Până într-un timp, sar vecinii cu gura, Aneta îl caftea pe moșul ei, iar Gigel îi dădea la coaste babei lui. Aneta făcea asta de dragul lui Gigi, iar Gigi, normal, de dragul Anetei. “Da, bre. Da’ ce nu mi-a făcut… Mi-a rupt gardul, numai ca să intre în casă”.

Moșul a furat două lemne. Lemnele respective acuma, sunt bine-mersi, în fundul curții, ni le arată Aneta. Cum ar veni, prejudiciul a fost recuperat în totalitate. Baba are lacăte peste tot, și la portița care dă la orătănii, și la portița de la grădiniță. La umblătoare nu suntem siguri daca baba Anta are lacăt sau ivăr, că n-am luat seama. Moșul, însă, i-a furat babei și 6 găini, tot șeful de post din Vlad Țepeș este cel care le-a cărat de la moș Gigi din curte. Le-a avut băgate-n cotineață. “Da, bre, da’ ce nu mi-a făcut… Nu mă lasă, tot îmi ciocăne la geam…” Iar moș Gigi face toate astea pentru că nu e primit în așternutul Anetei.” I-am zis: cum să vorbesc cu tine, când m-ai făcut de râs în sat că vine oamenii la mine? Că el stă la geam și mă pândește! Adică, e gelos”. Baba Aneta, peste gard, îl strigă pe Ionel, un alt vecin, Ioneeleee, asta ca să vină și el să ne confirme cât e de gelos moș Gigi. “A zis că mă bate de mă bagă în spital. Dar eu nu mai pot, uite, merg în două bețe…” Baba asta nu înțelege: cât să-l mai lase pe moș Gigi să-i calce bătătura?! “Dar până când, bre, până când? D-asta îmi mai aghinte mie, când ieu nu mai poci?” Nici moșul nu mai poate, ne asigură baba: “Pe dracu! E vai de capul lui!”

Moșul e prin curte. Zice că se pregătește de moarte. Recunoaște senin că el i-a furat lemnul babei, dar din răzbunare, că și baba i-a furat lui 13 milioane. Au trăit împreună 27 de ani, iar baba a tot luat aminte pe unde ținea moșul agoniseala. Moșul e foarte politicos. “Vorbeam și eu cu ea, ca fiecare…” Plânge și moșul. Zice ceva de-un “maț gâlbaș” și “de-un picior de dinapoi”, nu înțelegem cum e cu vorba asta, e ceva legat de faptul că baba i-ar fi folosit banii lui agonisiți cu greu cât să-și ia un porc, așa că-l tragem pe nea Mitran în realitate. O iubești? Iar întrebarea asta îl mâhnește profund: “S-a dus iubirea…” Moșul n-a sărit gardul, ca să subtilizeze lemnul pentru care polițiștii i-au făcut dosar penal. Spune că a avut cheie și că a intrat nestingherit. “Am descuiat lacătul și-am luat o scârbă de lemn!” Sar și vecinii, ieșiți la tărăboiul din uliță, căci cei doi foști îndrăgostiți se regăsesc în mijlocul șleaului. “E prosteală de cap”, ne asigură o altă băbătie. “Să știți că el nu-i prost, e mai deștept ca noi!” Un alt tătăic își aduce aminte de toate datoriile: “Habar n-aveți ce mi-a făcut ăsta în viață…”

Baba Aneta știe că moș Gigi sare gardurile vecinilor de nici nu le atinge. Așa că-l punem pe moș să se screme în dreptul unuia, dar nea Gigi abia dacă mai saltă piciorul. Baba așteaptă ca moșul să-și ceară scuze. În schimb, primește o zgâlțâială, cât să se prăbușească Aneta în mijlocul străzii. “Nu, n-o mai iubesc. Ce, avem nevoie de avocați aici?” Iar baba o ține pe-a ei, cum că o bate. “Să vină miliția, că mă bate de mă bagă-n spital”. Lumea se strânge ciorchine, care cocoțați pe garduri, care pe la porți. “Acuma spune că i-am luat eu banii? Că eu am martori, că i-ai dat lu fi-tu. Și-acuma spui de mine că ți-am luat eu banii?!” Se gratulează reciproc: “Hoțule!” “Hoațo!” Baba spune că toți vecinii sunt speriați de furăciunile făcute de moș Mitran. Moșul, însă, nu vrea nici măcar s-o pupe pe baba Aneta, cât să se-mpace. Știe el de ce: “Nu e femeie serioasă!” Iar baba continuă tărăboiul: “Rușine să-i hie!” Moș Mitran n-a prins-o pe babă în fapt cu alt bărbat, dar tot are el o bănuială și tocmai de aceea nu vrea să se împace cu ea. ”Pă cine-ai prins, mă, pă cine-ai prins? Păi spune!”, nu se lasă Aneta. “Nu ți-e rușine, măgarule care ești! Hai sictir!”

Atât îi trebuie moșului, s-o audă pe Aneta că-i dă cu hai sictir, așa că se încinge de-o păruiala cât să râdă toți gură-cască. Baba, deși se sprijină în două bețe, cade. Seamănă cu un păianjen. Se ridică bastoanele. “Domn le, chiar dacă eram, nu-i bărbati-miu, io am fost văduvă, ce, trebuie să-mi ție el socoteala? Ai de capul tău ăla prostul!” Dar și moșul e tare-n clonț: “Fugi, fă, d-aicea!” Moșul încearcă iar să se urce pe gard. “Nenorocitule care ești!” Pe la casa Anetei, moșul dă târcoale zi-lumină, iar baba nu știe cum a ieșit ăsta cu 6 găini în cârcă. Nu vor să se ia, până la urmă. Iar vecinii știu că amândoi sunt vinovați. “Umblă-n bețe și-i cășună numai pe el. El își bătea nevasta pentru ea, iar ea îi purta cheia de la brâu”. Mitran o iubea pe Aneta, dar acuma nu mai merge, din simplul motiv că baba nu mai poate. Moșul, însă, se dă tot cocoș. Ne și arată moșul cam ce căuta Aneta pe la el. Ne arată șlițul. “O săturam de nu mai putea!” “Nenorocitule, cât ai fost în spital, cine ți-a avut grijă la casă?” “Te-am dus în spinare, fă, te-am dus în spinare!” Haul e în toi. Baba tot nu se lasă pupată. Fuge, crăcănată și sprijinindu-se în cele două bețe. “|Telefonează la milica, telefonează la milica! Uite, nu pot să ies de el pe strada! Telefonează la milica!”

Până la urmă, moșul, de 94 de ani, vrea să meargă la pușcărie. Dar la pușcăria de la cimitir, că e mai aproape. Babei nu-i mai trebuie dragoste.” Am fost cu el cât am fost tânără. Acuma ce mai vrea?” Cică Aneta a fost și cu Ursaru Nicolae, un alt vecin, tot de leat cu ea. “Da, am fost cu tot satul, că am fost tânără și frumoasă, da-da, râsule ce ești!” Iar moșul o știe pe-a lui: “O săturam!” Iar baba vrea să-l mai iubească, dar pe deal, unde se ghicesc crucile…

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!