poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1333 .



Ruti Bron violonista de la Iași
personale [ ]
muzicale

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Levana ]

2012-11-17  |     | 



Am asistat la un concert de cameră la Sala "Hecht" din Mercaz HaCarmel, Haifa. De multe ori concertele de la televiziune, postul Mezzo unde urmaresc marele concerte care au loc in lume, opere, balete care te fac să nu ieși din casă. Pe viu am reușit să văd însă anul acesta un Concert Mozart la Viena, chiar la aniversarea mea onomastică. La Haifa însă urmăresc concertele simfonice numai după ce mă consult cu violonista Ruti Bron. Despre ea vreau să vă scriu ceva mai mult. Am ascultat-o alături de alți instrumentiști de coarde într-un grup absolut fantastic care a adaptat Concertul pentru vioară și orchestră de Johann Sebastian Bach, la fel și un cvartet în patru părți pentru două viole, două viori și violoncel. de Felix Mendelssohn Bartholdy
"Felix Mendelssohn ( 1809 - 1847) a fost un compozitor și dirijor german, de origine evreiască, care a activat în perioada de început a romantismului. Lucrările sale includ simfonii, concerte, oratorii, piese pentru pian și muzică de cameră. După o lungă perioadă de relativă denigrare, originalitatea sa creativă a fost reevaluată și, în sfârșit, recunoscută."
În 1812 familia sa s-a mutat la Berlin. Eu am reușit anul acestă să ajung la cimitirul evreiesc la Berlin unde am văzut mormântul tatălui său. Sunt unele din punctele turistice pe care evreii din întreaga lume ajung să le viziteze precum muzeu Ana Frank de la Amsterdam.
În ultimii ani de viață, Mendelssohn a avut o sănătate șubredă, agravată și de extenuare datorită excesului de muncă. A fost puternic afectat de moartea surorii sale Fanny. Mendelssohn a fost profund influențat și de muzica lui Bach. Se simte și în acestă piesă muzicală, versiune pentru cvartetul nr. 87 compusă înainte de moarte, accentele triste, funebre, ritmul rapid, sonorizarea interactivă, o armonie totală. Interpretarea coardelor a fost unitară, sobră, bine pusă la punct. La fel și interpretarea Concertului de vioară de Bach pentru un solist si cvartet: două viori ,viola și violoncel. Solistul și mentorul formației a și prezentat programul în ivrit și în limba rusă.

Putem spune că am ascultat versiuni noi ale concertului pentru vioara în mi minor cvartet și solist, Vladimir Shmulinson, vioară, Ruti Bron și Milan Todorovich, Alexander Gorvich violă și Lev Matiukov, violoncel (un încrâncenat al menținerii ritmului care a ținut loc, împreună cu vioala de o orchestră ). Sala a fost plină până la refuz. Nu pot să nu remarc ca au fost chemați să cânte și un biss, alegând un fragment din piesa lui Mendelssohn.
Concertul a fost îndelung aplaudat.
Ce m-a frapat este costul biletelor, numai 40 de șekeli. Deci cultura muzicală se poate face până și copiilor. Mai curând decât acele festivaluri cu mult sclipici dar fără conținut educativ.
***
Lundu-i un mic interviu violonistei Ruti Bron la iesirea de la concert am aflat că a studiat la Conservatorul din Iași, clasa prof. Bujor Prelipceanu, actualmente unul din violoniștii de primă mână din Cvartetul de Stat "Voces" din România, prezent mereu la Festivalul G. Enescu ce se desfășoară anual la București. Face parte din orchestra Simfonică a Haifei de aproape 23 de ani, la pupitru vioara întâi!
A studiat cu Friedirich von Hausseger (Hanovra) si George Manoliu renumit profesor român (Dacă îmi amintesc bine și eu am învățat după manualul lui de studiu). A susținut concerte si recitaluri în România și numeroase turnee cu Filarmonica in Germania, Franța, Italia ,Bulgaria, etc.
Are performanța că a făcut parte ani de-a rândul din orchestra Comunităților reunite din România care a concertat peste granița românească, în S.U.A., Elveția, Franța, Israel. Ne putem mândri cu o modestă violonistă care a evitat întotdeauna publicitatatea.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!