poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3085 .



Poeme din Subcetate
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [L.I.Muresan ]

2012-09-22  |     | 



Acesta e noul volum pe care îl propun cititorilor. Împărțit în două microgrupaje de poezii, "Trotuarul meu" și "Poeme din Subcetate", un volum de numai 42 de pagini de poezie, își așteaptă ieșirea de sub tipar.

O viziune asupra acestuia ne transmite scriitorul David Dorian.
"Măruntul cotidian metafizic

Ca vârstă, Liviu Ioan Mureșan face parte din generația poeților “de mijloc”. Ca manieră de a scrie poezie, el se situează în proximitatea generației douămii, pe care și-o ia ca reper. Dar chiar și această generație, se pare, și-a epuizat agresivitățile epatante, cantonându-se tot mai mult în spațiile unui lirism autentic, lipsit de asperități și dizarmonii.
Cu toate acestea, în noua plachetă pe poezie pe care o propune cititorilor, Liviu-Ioan Mureșan se întoarce la teritoriile insurgente abandonate de douămiiști, într-un gest parcă recuperator pentru sine. Tușa groasă, frizând grotescul, mizerabilismul existenței post-comuniste, e întreruptă din loc în loc de linii delicate și genuine ale unui suflet nostalgic. Discursul e autentic, profund și pătrunzător, chiar dacă pe alocuri mai e “bruiat” de unele stângăcii, prețiozități redundante.
În prima secțiune, numită “Trotuarul meu”, strada e “ființa” în jurul căreia se construiește un univers citadin populat de personaje pitorești, din stirpea celor blamate de societate: prostituata, bețivul, copilul cerșetor, polițistul (curcanul) etc. Poetul desfășoară o poveste de cartier, văzută prin ochii de asfalt ai trotuarului; privire indiscretă, de jos în sus, ce surprinde pulpele fine, desuurile femeilor, tălpile trecătorilor. Memoriei de granit a trotuarului îi ia locul memoria de asfalt, într-o prefacere dureroasă, odată cu personajele.
Secțiunea a doua, cu titlul explicit “Poeme din Subcetate”, dobândește o mai mare fluență și consistență în economia plachetei. Poetul nu mai este prețios și metafizic, cum era în prima secțiune, ci devine un povestitor simplu și firesc, ce ne spune pe nerăsuflate povești de cartier, populate de aceleași personaje aparținând lumii marginale. Faptul mărunt, micul cotidian e surprins în esențe tulburătoare, conturând existențe umile ce devin exemplare.
Poetul face în volumul de față efortul de a-și sincroniza și alinia diversele experimente poetice cu cele ale congenerilor săi. Aceste tatonări și căutări, credem noi, aparțin unui destin poetic ce se întrevede extrem de promițător, unui poet ce-și va limpezi treptat orizontul de așteptare, în aflarea drumului propriu."

Încă nu am coperta, dar promit să revin peste puțin timp, poate cu ocazia lansării. Multe dintre texte mai pot fi accesate aici.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!