poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1306 .



Aci se bagă vorbe despre conservarea progresului?
personale [ ]
– atitudinea-i… de orice fel!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2011-06-22  |     | 



Bruno Le Maire, ministrul francez al agriculturii, supărat foc pe publicitatea ce condamnă consumul de alcool*, s-a supărat și pe concetățenii săi pentru că și-au părăsit/uitat obișnuințele cotidiene în ceea ce privește băutul vinului, devenind, într-un singur an, din consumatori constanți doar unii ocazionali – căutați studiul făcut de “FranceAgriMer” pe care-l invocă Le Maire: “… sur la consommation du vin en France”.
Indignarea ministrului francez este dublu justificată: în Franța veniturile bugetare clasificate pe locul al doilea, în ordinea-ncasărilor totale realizate din/prin/orice/alt fel de exporturi (de avioane, automobile ori de tehnologie spațială, chimistică… etc.!) fiind cele provenite din producția de vinuri (peste optsprezece miliarde de Euro!) și din cea a “spirtoaselor” (ceva peste șapte miliarde de Euro!); al doilea motiv al indignării ministrului făcând trimitere către menținerea independenței Franței, dat fiind că dacă scade consumul autohton de băuturi alcoolice, atunci statul francez va deveni dependent de evoluția consumului de băuturi franțuzeși… prin străinătate.
Prin urmare, așa ceva afectează nu numai autonomia Franței într-anume domenii economice, ci și prestigiul statului francez în ceea ce privește consumul intern/turistic!


Ei bine, pe la noi o astfel de atitudine nu funcționează. Culmea ironiei este că nu-i vorba de agricultură ci, chiar, de industrie, mai bine spus de producția de electricitate consumabilă aici, iar dacă nu, atunci numai bună pentru a fi exportată.
Cu alte cuvinte, ăștia de la Petrom făcură o investiție de o jumătate de miliard de Euro prin… Brazi – adică acolo unde gazul natural își făcea de cap, adică “se emana” aiurea. În doi ani (adică-n doi timpi și-n trei mișcări!), cei de la Petrom făcură o centrală (cu numai trei motoare: două pe gaz și unul plin cu aburi!) ce emite (central!) curent electric mai mult și de trei-patru ori mai ieftin decât un reactor atomic din Cernavodă. Ei, ăștia de la Petrom, făcură probele anul trecut (investiția a fost demarată în anul 2008!), iar acum începură să livreze produsul pentru uzul individual, pentru cel public, dar și pentru cel industrial la un preț de “căcat” – scuzată fie-mi expresia!
Ei bine, și ei bineee: așa ceva s-a așezat/postat bine-n gâtul instituțiilor statului și-al agențiilor “autonome de stat” (care dintre ele nu-s de stat?!), ce spun că prețul de livrare trebuie să fie stabilit în concordanță cu faptul că gazul, care-i materie primă, este un produs al cărui preț se calculează printr-o medie a prețului dintre… import-exportatul gazului în vederea “păzirii” rezervei naționale și-a emanaților-comercianți, care la rândul lor emană... in corpore, dar autonom.
Prin urmare, ori această central-electrică PetromBrazi își va da obolul/tributul către “autonomatele de stat”, ori e predispusă unui supliciu public, așa cum a fost cel al lui Gheorghe Doja.
Eu, păcătos fiind din fire, sugerez Petromului să mai facă încă o astfel de centrală-n Teleorman, la Videle, pentru că și pe aici gazele se plimbă libere – au lăsat nemții sumedenie de “puțuri sondate” pe aici.


Dar, ca să revin la ce voiesc să spun, sau ce-mi doresc eu, păi vreau s-aud, ori să văd o intervenție ministerială pe la noi… una legată de piața energetică, de consumul de energie, și de independență a pieței privind “prețuirea” energiei puse, “verde”, pe masă.
Și nimic n-am de spus mai mult, decât numai ceva dincolo de ceea ce-a spus sfiosul Ponta, cum că el și Crin “sunt de-o părere”!
Vă rog să mă scuzați dacă-mi bag ceva-ntr-o astfel de opoziție, câtă vreme aceasta stă-n mâna a ceea ce se numește “Biroul de Reprezentanță a** Þinutului Secuiesc de la*** Bruxelles****”, dat fiind că nu-i vorba de șah, de go, ori de mai știu eu de ce altele, și nu de alta, dar unul din neamul ăstora a socotit că biblioteca-i un grajd pentru cai, și că piscina-i o confuzie civilizatorie.
Personal ‘s satisfăcut că-n zilele astea majoritatea celor ce-au dat probele de bacalaureat pentru limba română în Þinutul Secuilor au obținut calificativul maxim într-o proporție îngrijorător de mare! – în Statele Unite ale Americii dacă știi să vorbești secuiește, s-ar putea să fii băgat în seamă mai tare decât “ai vorbește ungurește”… no!
Acum câțiva ani, un premier maghiar ținea un discurs în Parlamentul European, spunând că maghiarii sunt “difuzorii” culturii europene. Ei bine, grasul și urâtul Cancelar al Germaniei din vremea aia nu s-a sfiit să se urce la tribună, să-i ia microfonul Premierului maghiar și să-i spună: din clipa asta, subsidiile statului german către Ungaria sunt sistate – spuse ce au și fost puse-n fapt!


Note:
* “Les publicités contre l'abus d'alcool et les politiques de répression sur les routes ont participé à cette diminution de la consommation du vin en France”.
** al!
*** din, prin, numai prin, fără “de”, exemplific: “Þinutul Secuiesc din Bruxelles; Þinutul Secuiesc prin Bruxelles!
**** Bruxellesule László Tõkés: secuii-s cromagnoni, ori îs neardeleni?; asta ca să nu băgăm umbre-n pământ!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!