poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1426 .



Basarabeanul din Maramu
personale [ ]
Despre Igor Ursenco

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [apetria ]

2011-06-02  |     | 



Pe Igor Ursenco l-am cunoscut la Cluj, la un eveniment organizat de „Herg Benet”, editura la care am publicat amândoi ultimele noastre cărți. Omul mi-a plăcut din prima. Deschis, fără fițe, civilizat. Mi-a dăruit „S.T.E.P.”, volumul la care o să mă refer. Și am găsit pe o pagină de prezentare din el: „Volumul abordează o supra-senzorialitate menită să reînnoiască periodic „analogia, convenenthia, emulatio și signatura” din hermeneutica sacră a culturii”. Petria, ai feștelit-o, mi-am murmurat în barbă. Apoi apucatu-m-am de lectură. Și minunatu-m-am. Măi, așa amalgam de proză, fotografii alese cu gust, și sinistre pentru mine- formule matematice pentru demonstrarea unor teorii, am fost și sunt tufă în domeniu!, ba și diagrame, mai rar. Rar cât să încapă Bărăganul.

N-o să spun că am citit „S.T.E.P.” cu plăcere, ușor. M-a chinuit, ceea ce m-a enervat. Dar sunt convins că Ursenco nu a urmărit ca S.T.E.P.” să fie ca un somn tihnit ori ca acordurile disco într-o seară tihnită. Autorul își pune întrebări, provoacă într-un carusel textual cu aer suprarealist, lipsit însă de hărmălaia suprarealiștilor de altădată.

Felul de-a scrie al lui Ursenco nu e pe gustul meu, dar „De gustibus non est disputandum”. Plin de ciudățenii, autorul este un scriitor deplin format, sigur pe sine.

Pentru ce-i care-și zic cine pisica-i Ursenco, cu altruism pun copy/paste pe CV-ul pus la dispoziție de acest basarabean locuitor la data actuală al zonei căreia unii-i spun Maramu:

„Igor Ursenco (9 februarie 1971), scriitor, scenarist, filosof și teoretician al culturii, critic de întîmpinare, freelancer. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Jack-of-all-trades în sensul renascentist al cuvîntului, acesta e prins alături de familia sa, în nord-vestul României la frontiera cu Ungaria și Ucraina, în activitățile excitante de trader instrumente mobiliare și traducător poliglot.

Anterior a lucrat ca redactor-stilist la ziarul ”Tineretul Moldovei”, laborant Institutul de Istorie și Teorie Literară (Academia de Ṣtiințe din Republica Moldova) și colaborator Laboratorul experimental de elaborare a manualelor pentru școala primară, Institutul de Pedagogie și Psihologie (Chișinău). A fost lector la catedra de literatură și filosofie, Universitatea de Studii Umaniste (Chișinău), consultant în cadrul Agenției de Stat pentru Protecția Proprietății Industriale din Republica Moldova. A activat în calitate de Forex Manager; manager portofoliu firmă de brokeraj piețe de capital, consultant financiar & analist valutar. A oferit analize pentru canalul „Money Channel”, asigurînd o perioadă newslettere valutare pentru revista bucureșteană „Investiți & Profit”.

Este realizatorul primului site românesc de popularizare a tradingului valutar (www.proteu.ro). A tradus pastile editoriale semnate de Umberto Eco și proze scurte din Juan Manuel de Prada. A obținut un rol sporadic în pelicula artistică „One of the Hollywood Ten” (2000) în regia lui Karl Francis. Finalist al Primei ediții a Festivalul de muzică folk „Galbenă Gutuie” (Chișinău, 1990).

Prezent în „Antologia poeziei maramureșene de la origini pînă în 2009” și „Antologia prozei scurte transilvane actuale”. A obținut „Premiul II” la Concursul național de poezie „Carmen Patriae” (Brașov), ediția a VIII-a, 2010. Laureat „Premiul special al juriului”, Concursul național de proză scurtă ”Pavel Dan” (Turda), ediția 2010.

În timpul liber autorul își redactează manuscrisele rămase nesupravegheate în perioada cît a fost stabilit în Spania și Irlanda, contribuind sporadic cu materiale pentru platformele electronice de literatură și cultură „EgoPhobia” și „Europe’s Times and Unknown Waters” și revista științifică „Metaliteratura” (Academia de Științe a Republicii Moldova și Facultatea de Filologie a Universității „Ion Creangă”, Chișinău).

TITLURI PUBLICATE:

EgoBesTiaR (alte eseuri trans-culturale, 2011); Clauza poeziei celei mai favorizate în lirica maramureșeană și basarabeană contemporană (antologie lirică internațională, 2010); apoptosium (recital de doliu după un regn procariot încă neclasificat, 2010), volum nominalizat de site-ul boomlit.com printre „Cărțile anului”, secțiunea poezie; Teo-e-retikon (eseuri trans-culturale & glose meta-semantice, 2009), premiul „Cărțile anului 2009–secțiunea eseu” decernat de către Consiliul Județean Maramureș și Primăria Municipiului Baia Mare; retina akashică (scenarii film artistic & piese de teatru, 2009); „Lωgωs”, tatăl meu : mama mea „Iμagω” (genealogie heterotopică în texte archetipale, 1997/2009)”

Încheiere: sunteți curioși de ce și-a numit cartea Ursenco „S.T.E.P.”? Da? Atunci, bâști la citit!

Alexandru Petria


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!