poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 875 .



Întâlnirile omului cu ursul (Ursus arctos arctos) 20
personale [ ]
Povestirile oamenilor care s-au întânit cu ursul brun.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Artangel ]

2010-12-26  |     | 



Ilia Gheorghe, 39 de ani,pădurar, Păpăuți. Povestirile sunt din vara anului 2010, la cabana de muncitori de la Km 4 din Comandău.Erau câțiva cărăuși, care veniseră de la lucru și se odihneau.

Era prin 1998, în luna mai. Am crezut crezut că-i scoroafa cu purcei. Am dat un bolovan în tufe. Mergeam pe un drum de tractor în zona Păpăuți. Era la 20 de metri. Am fugit către deal, dacă fugeam la vale eram terminat. Are picioarele din față mai scurte. Înainte să fugă după mine, ne-am întâlnit cu el. Aveam un cățel cu noi. Cățelul lătra.
Ursoaica se urca într-un pin. S-a întors dintr-o dată 180 de grade după cățel, dar nu l-am mai văzut. M-a lăsat în pace.



Cață Vasile junior, Păpăuți

Am văzut și eu odată o ursoaică cu trei pui. Erau ca niște căței. La 3 săptămâni ursoaica l-a omorât pe nea Neculai Buțu. El nu auzea. L-a gonit tare. A plecat după crengi de mătură. Nu a mai venit. Oamenii s-au dus să-l caute. Un cățel l-a găsit! Bătrânul atâta a zis că l-a lăsat în pace. A doua oară l-a făcut praf.
La vreun an, Lupșă Viorel l-a prins. E o gârlă. Intra mereu la ei. A pus laț. L-a prins la mijloc. O femeie, bunică-sa, s-a dus la mure. L-a văzut pe Viorel. A crezut că se joacă. "- Viorele, nu mă speria!" , i-a zis. A fost tărăboi mare. A venit poliția. L-au împușcat cei de la ocol. Domnul Ciangă.



Alexandru, 16 ani, Păpăuți

Am auzit că dacă dacă dai în brad uscat care sună, fuge. Așa am auzit!



Mogoș Ion , 34 de ani, Păpăuți

Tata, Mogoș Gheorghe, ce a pățit! Au mers la bârlogul de urs. Au zdrăngănit. A ieșit ursoaica. Pe cine pune ochii nu scapă! I-a dat cu laba. Să-l apuce de gât! S-a ferit. L-a apucat de mână, de piept și de picior. Câinii l-au salvat! Dacă nu erau câinii, era gata cu el!
A doua zi au mers oamenii. Avea un pui de urs cât un pantof.
Odată, când era cu oile prin Harghita, l-a lovit ursul de s-a dus 7 metri. Și dinții din gură i-a dat afară!

Eu odată la Zăbala, era la un metru de mine. Eram pe un drum de tractor. Eram mânător la oi. Câinii au văzut un cerb. Pe marginea drumului era brusture mare. Mânca ceva. Ursul a trecut pe lângă mine. Când am dat să fug am căzut. Bățul și pălăria acolo au rămas! Câinii s-au luat după el. Tata l-a văzut că era în frunte, la oi și asta s-a întâmplat în spate. Era prin mai-iunie. Dacă mai treceam pe acolo, îmi era frică să rămân singur!


Odată, tata mergea pe coastă. Era o curbă. Tata striga: " - Chemați câinii! ". În curbă el nu l-a văzut. Era în spatele oilor. A făcut un ocoliș, câinii l-au simțit și l-au mânat.

Altă dată am văzut un lup. Stătea și se uita la oi. După ce am muls oile. Se uita la cârdul de oi. Era o cățelușă. Câinele parcă se vaită. Și după căprioară.

Odată, au venit lupii la Zăbala. Unul întorcea câinii. Era noaptea. Îi luceau ochii. Celălalt... să fure oile!

Când eram la Zăbrătău, era o curbă.Cum sforăia calul, mi-am dat seama că-i urs. Calul l-a simțit. Era în drum un zid de beton. Ursul a dat să sară peste zid, dar a căzut.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!