poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3017 .



In Memoriam Aurel Dumitrascu
personale [ ]
Fiara melancolica

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2010-11-01  |     | 



Aurel Dumitrascu,Angela Furtuna

CONSILIUL JUDEÞEAN SUCEAVA
BIBLIOTECA BUCOVINEI
UNIUNEA SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA - FILIALA IAȘI



Organizează



IN MEMORIAM
AUREL DUMITRAȘCU


FIARA MELANCOLICÃ



Prezintă scriitoarea Angela FURTUNÃ.

Cu participarea lui Constantin SEVERIN


O operă literară salvată și îngrijită cu contribuția fratelui autorului, Ion DUMITRAȘCU și a scriitorilor Cassian Maria SPIRIDON, Adrian Alui GHEORGHE, Lucian VASILIU, Gellu DORIAN, Aurel ANDREI.


Joi, 11 noiembrie, ora 11, Biblioteca Bucovinei




Sala Secției de Artă


În această toamnă se împlinesc 20 ani de la plecarea Poetului și 55 de ani de la nașterea sa.

Aurel Dumitrașcu este unul dintre autorii români remarcabili, dar prea puțin cunoscuți. Memoria geniului său literar și etic nu trebuie să se stingă. Cu aceste virtuți, artistul a înfruntat totalitarismul.
Adevărata operă a poetului este viața, credea Aurel Dumitrașcu, la fel ca și Monica Lovinescu, ce atribuia exercițiului demn și vertical al vieții principala misiune a unui autor sub dictatură.

Date biobibliografice despre Aurel Dumitrașcu:

n. la 21 noiembrie 1955, satul Sabasa, comuna Borca, județul Neamț - m. la 16 septembrie 1990.

Debutul în revista Tomis, apoi publică în toate revistele românești. Între 1983 – 1987 urmează Universitatea « Al. I. Cuza » din Iași, secția română-franceză. Lucrarea de licență are ca obiect poezia altor doi poeți români prematur dispăruți : Virgil Mazilescu și Daniel Turcea. Debutul editorial : 1984, cu volumul « Furtunile memoriei », Ed. Albatros.
Nu multe volume i-au urmat : Biblioteca din Nord, Editura Cartea Românească, 1986. Acest volum a primit Premiul « Mihai Eminescu » al Asociației Scriitorilor Iași. În 1988 depune la Editura Cartea Românească volumul Mesagerul , care nu are însă nicio șansă de apariție, din cauza cenzurii.
În duminica de 16 septembrie, cu puțin înainte de a împlini 35 de ani, poetul se stinge din viață la spitalul Fundeni din București, din cauza leucemiei. Este un final devastator, care la numai 33 de ani secerase altădată și pe marele muzician român Dinu Lipatti. Este înmormântat în satul natal, Sabasa, din Borca. (Copil al pământului moldav, a refăcut traiectoria întunecată a creatorilor morți de timpuriu…Părea a-și întîmpina soarta soarta și prin interesele exegetice, întrucât lucrarea sa de diplomă la absolvirea facultății ieșene de filologie a fost consacrată unor confrați ce i-au premers în acest sfârșit abrupt de existență, Virgil Mazilescu și Daniel Turcea - cf. Gheorghe Grigurcu).
Ultima poezie scrisă de Aurel Dumitrașcu, pe data de 12 septembrie 1990, în spitalul din Piatra Neamț, pare un poem-requiem :
« Alții o duc mai rău și trăiesc mai mult/ să vadă soarele cum răsare. (Dacă eu/ mai bine o duc voi muri timpuriu… ? Și câți ani cu lama aceasta am umblat/ (și) alții citind rău credeau că sînt/ setimental (un poet de la est !) – și / dacă lama care hăcuiește creierul/ meu e un sentiment stupid atunci/ sînt un sentimental și nu întîmplător pe balcon seara mă gîndesc la / scriitorul mishima. Nu avea nimic de ascuns./ Pe balcon stau cu o (pasăre) moartă. »

Volumul Mesagerul va apărea postum, în 1992, Ed. Canova, Iași. Manuscrisul, « pierdut » la Ed. Cartea Românească, a fost refăcut, după un « cuprins » din manuscrisele poetului, de către fratele său Ion Dumitrașcu și scriitorul Adrian Alui Gheorghe ; îngrijitorii ediției au fost Lucian Vasiliu și Aurel Andrei.
În 1995 apare al volum cu inedite : « Tratatul de eretică », la Ed. Timpul din Iași (redactor Cassian Maria Spiridon), realizatorul selecției și îngrijitorul ei a fost Adrian Alui Gheorghe.
În 1991, în Anglia, apare o traducere din opera lui Aurel Dumitrașcu într-o antologie de poezie românească scoasă la ED. Forest. Apoi, în 1997, o traducere în limba maghiară, la Budapesta (alături de Aurel Dumitrașcu, mai apar acolo Bogdan Ghiu și Ion Mureșan).

Din 1994, la Piatra Neamț se desfășoară concursul național de poezie « Aurel Dumitrașcu », debut în volum, pentru încurajarea tinerelor talente scriitoricești.

Numeroși critici și cronicari au scris, comentat și lăudat cărțile poetului, prevăzându-le un destin notabil: Laurențiu Ulici, Mircea Martin, Gheorghe Grigurcu, Adrian Marino, Marin Mincu, Cezar Ivănescu, Victor Felea, Constanța Buzea, Traian T. Coșovei, Radu G. Þeposu, Val Condurache, Daniel Dumitriu, Constantin Pricop, Radu Săplăcan, Nichita Danilov, Cristian Livescu, Nicolae Coande, Ion Zubașcu, Lucian Vasiliu, Vasile Spiridon, Geroge Vulturescu, Gellu Dorian și mulți alții.

În prezent, sub presiunea unor grave manipulări, are loc o îndepărtare a publicului de adevăratele valori românești, între care se găsește cu siguranță scriitorul și eseistul Aurel Dumitrașcu.






Tînărul artist face mici precizări

- Am scris și poeme în care sînt fericit. Grecii perșii
latinii au spus : glorie acestui bărbat glorie lui.
Mama mea a spus : glorie fiului meu glorie fiului meu
fericit.
I-am lăsat pe toți să vorbească am lăudat înțelepciunea
îngenunchind în acele cuvinte am fost fericit. Zile întregi
împreună am petrecut zile întregi. Dintr-o carte veche m-a speriat
Un hohot de plîns.


(din ciclul Memorabilia, vol. Biblioteca din Nord, 1986)



Anul cel bun

Anul în care mori e anul cel bun. L-au așteptat și alții
s-au rugat pentru el au vrut să ți-o ia înainte însă
tu ai ajuns liniștit în inima lui. Mai ales ai vrut
să petreci cu femeia. E anul cel bun! În timp ce-și
despletea părul în vagi rotocoale de fum. Aveai haine
bune chiar obiceiuri bune de a purta haine bune – ai ales
din fiecare pe rînd – în oraș ploaia zarva din dricuri.
Și n-ai mai ieșit ați surîs împreună cu vinul roșu din
căni. Pe urmă n-a mai adăugat nimeni nimic. O fetiță oarbă
cînta la trompetă pe zid







Angela FURTUNÃ
BIBLIOTECA BUCOVINEI
PR pentru 11 NOIEMBRIE ORA 11









.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!