poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3234 .



A XXVI-a ediție a Bienalei Internaționale de Poezie, Liège, Belgia, octombrie 2010
personale [ ]
Poésie autre langage ou poésie, langue universelle

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [marlena ]

2010-10-17  |     | 



Photobucket
Între 6 și 9 octombrie s-a desfășurat la Liège cea de-a XXVI-a ediție a Bienalei Internaționale de Poezie, organizată de Maison internationale de la Poésie - Arthur Haulot din Belgia, împreună cu Universitatea din Liège.
Criza economică mondială și-a spus cuvântul în primul rând în domeniul artelor – de fapt bienala trebuia să se desfășoare anul trecut, cea de-a XXV-a ediție avusese loc în toamna anului 2007. Și numărul invitaților a scăzut de la peste 300 de poeți din lumea întreagă la numai 120. Am avut șansa să mă aflu și de data aceasta printre invitați, pentru a treia oară consecutiv.
Photobucket

Tema propusă anul acesta (fiecare ediție are o temă principală, vezi ce am scris în trecut despre această bienală) a fost "Poésie, un autre langage ?"
plecându-se de la afirmația unora că poezia este prizoniera unui ghetou elitist, citită din ce în ce mai puțin. Care sunt cauzele divorțului dintre poet și public ?
Noul limbaj poetic? Mediile de informare, sclave în ultimii ani ale divertismentului? Rolul învățământului? Sau, poate, poetul însuși? Cum să atragem copiii și tinerii spre poezie?
Au avut loc două ateliere care au discutat aceste probleme, precum și problema celor care scriu în altă limbă decât cea maternă sau acelora cărora istoria le-a impus o altă limbă (vezi cazul țărilor magrebiene, America de sud sau Australia). Desigur, au avut loc și nenumărate lecturi de poezie.
Președintele bienalei de anul acesta a fost poetul haitian Jean Metellus, de profesie medic neurolog, dar în același timp un renumit poet.
Photobucket
Metellus în partea dreaptă

Deși numărul poeților invitați a scăzut considerabil, numărul țărilor reprezentate a rămas aproximativ același. România a fost reprezentată de Linda Maria Baros, Horia Bădescu și Ioan Lascu din Craiova.
Photobucket
Ioan Lascu - primul din stânga

Ca la fiecare ediție și anul acesta a fost decernat "Marele premiu de cultură SABAM", de data aceasta poetului suedez Tomas Stranstromer; născut la Stockholm în 1931, de profesie psiholog, este unul din renumiții poeți suedezi; a fost tradus în 55 de limbi și a primit numeroase premii de poezie.
Photobucket

Inutil de remarcat cât de importante au fost și întâlnirile nemijlocite dintre cei 120 de poeți din lumea întreagă pe parcursul celor patru zile ale bienalei.
Photobucket

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!