poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 915 .



Întâlnirile omului cu ursul 6
personale [ ]
Povestirile oamenilor care s-au întâlnit cu ursul

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Artangel ]

2010-07-27  |     | 



Fábián Zoltán, Covasna, pădurar, 47 de ani:

1. Eram în zona Matepal în anul 1988. Mergeam spre stația meteorologică Lăcăuți. Pe ambele părți ale potecii, era o plantație deasă. Am ajuns la o poieniță mică. Din marginea pădurii, a apărut cu un mers legănat, cam la vreo 10 metri, un urs. Mă aflam pe o potecă îngustă și ursul venea spre mine. Am avut arma pe umăr și era încărcată. Mormăia și scuipa. S-a ridicat în două labe și venea spre mine, așa, în două picioare. Am tras un foc deasupra capului. S-a lăsat jos în patru labe, a intrat în desiș. A fugit cu mare zgomot, trosnind crăcile pe unde trecea. Mi s-a ridicat pălăria în cap.
2. În anul 1989 am văzut o ursoaică cu pui pe drum la Ciucioru. Ursul era pe coastă, dar cei doi pui au fugit în drum. Au pornit de pe coastă, dar cum veneau spre mine , m-au observat și s-au întors spre ursoaică. Ursul venea spre mine, s-a apropiat la vreo 20 – 30 de metri. Am început să strig și să arunc cu pietre în ea. Arma o aveam desfăcută în rucsac. S-a oprit, s-a ridicat în două picioare, nu s-a mai apropiat. Puii rămăseseră acolo. Apoi s-a dus înapoi spre pui, pe care a început să-i împingă spre coastă, de la spate. Am scos arma, dar nu a trebuit să o folosesc.
3. Mergeam cu mașina pe drum spre Bâsca , în zona Mica, prin anul 2009. Am văzut o ursoaică cu doi pui , care se afla pe drum. Am oprit mașina. Ursoaica cu puii s-a băgat spre pârâu. Am pornit spre ei. Cei doi pui s-au suit într-un molid, care se afla în apropiere de drumul auto. Eram la 25 – 30 de metri și am văzut ursoaica cum era sub molidul în care se cățăraseră puii și sub acel arbore. Am stat acolo 5 – 10 minute. Nu s-au mișcat de acolo. M-am întors la mașină și am auzit cum se dădeau jos puii din molid, apoi se auzea zgomotul făcut, cum coborau pe pantă.
4. Eram la Bețașu în anul 1994, cu 4 oameni la curățiri. I-am lăsat la lucru și eu m-am dus înapoi la o plantație, să mă uit la o parcelă. Pe potecă era regenerare naturală, dar am observat și o ursoaică cu doi pui, care se afla la circa 30 de metri. M-a zărit și ea, dar nu a avut nicio intenție de atac. Am început să strig. A rămas 1-2 minute, nu s-a mișcat nici ea, nici eu. Am avut arma la mine, dar nu a trebuit să o folosesc. După circa două minute, s-a întors spre partea opusă, luând puii de pe la spate. Și eu trebuia să mă duc spre același loc, dar nu m-am mai dus.

Dacă ursoaica atacă, înseamnă că își apără puii, chiar dacă se află la o distanță mai mare. Se ridică în două picioare. Dacă puii nu o iau spre om, se uită, așteaptă să vadă dacă îl deranjezi, dar se duce. Celălalt urs, deci masculul, nu ursoaica, el fuge, dar dacă este foarte aproape, atunci atacă.



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!