poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1140 .



Întâlnirile omului cu ursul 4
personale [ ]
Posestirile oamenilor care s-au întâlnit cu ursul

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Artangel ]

2010-07-20  |     | 



Macove Nicolae, pădurar, Zagon, 53 de ani:

Mergeam pe un drum și la 3 metri de drum era o plantație. Drumul urca, apoi cobora. La 3 m din stânga a apărut ursul, chiar în dreptul meu. M-am aruncat pe burtă. Am avut un rucsac pe spate. A pus o labă pe rucsac și m-a zgâriat până la piele. Cu picioarele din spate m-a înțepat și la picioare și la plămâni. N-a pus gura. A boncănit și a plecat. După aceea m-am speriat. Pe moment … nu!


Debreczi Robert, șef district silvic, Covasna, 35 de ani:

1. Eram cu doi muncitori la marcări în pădurea de la Mica. Era zăpadă mare. Eram la vreo 20 de metri de drum și un muncitor se duce la aproximativ 5 m de mine să marce un brad. Sub brad era bârlogul ursului. A sărit ursul. A ieșit. Au ieșit și doi pui. Muncitorul a luat-o la fugă și ursul după el. Puii au venit spre noi. Ursul s-a oprit din fugă și s-a întors la pui. Noi am fugit.
2. Eram cu pădurarul Ciambur Mihail, mergeam pe drum. Am zărit ursul cam la vreo 30 de metri în pădure. Noi am mers pe drum în continuare, nu se ocupa cu noi. Veneam pe drum în jos. Apoi am fugit înapoi. Pe un arbore erau puii. Erau doi. Am ocolit locul, făcând un cerc mare. Am trecut un pârâu. Ursul urla sub arborele în care erau urcați puii. Puii nu au coborât din arbore.



Cotici Ioan, pădurar, Covasna, 57 de ani:

1. Eram la Tălișoara, la o vânătoare organizată. A trecut un mistreț. L-am împușcat. Se striga că vine ursoaica. Era o pădure de 40-50 de ani. Am vrut să mă retrag lângă un fag. M-a zărit. Era în picioare la 5-6 metri de mine. Gesticula. Puii au trecut. Ursoaica s-a dat înapoi, cu spatele, în două picioare. S-a dus după pui. Când m-am dus la mașină, nu mai puteam accelera, așa îmi tremurau picioarele.
2. Eram cu femeile la curățirea potecilor de vânătoare, la Ghiurca. A apărut o ursoaică. Femeile s-au speriat și s-au îngrămădit în jurul meu. M-au luat roată. Ursoaica s-a dus. Boncănea. Am tras două focuri de armă în aer și s-a dus.
3. Eram la Ciuciuru. Aveam vreo doi ani de meserie. Mergeam prin pădure și a apărut ursul. Am fugit. M-am urcat pe un fag. Ursoaica a venit sub fag. Mormăia și gesticula cu laba. S-a dus după pui.
4. Eram în inspecție de fond, când eram brigadier, la Rusandu Valerică, la Cujbele. Sare ursoaica., era sub noi. Noi eram deasupra ei pe coastă. Am început să arunc cu pietre. Pădurarul s-a blocat. Ursoaica a fugit , c-am tras un foc în aer. Puii erau în arbore. Au coborât și s-au dus.
5. Eram cu Ciambur Ioan, în cantonul lui Csekme Albert. Mergeam pe un drum forestier. Un urs a vrut să traverseze drumul. Ursul a venit spre noi. M-am repezit câțiva metri spre ea. Dai senzația că nu ți-e frică. A fugit în partea din vale. Puii erau pe stânga, ea pe dreapta. Niciunul nu a avut curajul să vină. Neluțu zicea: “- Hai să mergem că ne omoară ”


Bularca-Mariș Marian, pădurar, Întorsura-Buzâului, 30 de ani:

1. Mergeam pe drumul de taf la Dârnău. Ursul mânca mure pe marginea drumului. Mă duceam în parchet. Era la 15-20 de metri. S-a ridicat în două labe și a venit direct spre mine. Am fugit. Mi-am pierdut toate merindele pe care le aveam în pungă. A venit după mine vreo 20 de metri. Nu orăcăia. Prima dată s-a ridicat în două picioare, a pufăit de două ori, a scuipat.
2. La vânătoare, la Ghelestașu, în goană am mai văzut . Venea unul spre mine. Eu fugeam pe gheață și n-am căzut deloc. Cojan Florică zicea că prinsesem o viteză... . Vedea cum se îndoiau crengile pe unde treceam.


Muntean Ioan Lucian, pădurar, Covasna, 53 de ani:

Chiar ieri am dat peste un urs. Am ajuns în dreptul lui, pe Pârâul Olveș. Cobora pe pârâu, la 2 metri. S-a întors lateral și fugea. Am strigat. Era mare. Dacă îl observ mai repede, îmi aprind o țigară și se duce.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!