poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2731 .



“ by Ion Iliescu” trăiește!
personale [ ]
– realpolitik –

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2010-04-21  |     | 



… și, ca o dreaptă-nșiruire de puncte, trase-ntre alte două puncte dinainte stabilite!, “by Ion Iliescu” ne trasă linia vineri, 9 aprilie 2010, prin intermediul unui INTERVIU RADIO ROMANIA ACTUALITÃÞI – postat pe 13/04/2010.
Dreapta-i fu băgată pe gât redactorului Radu Dobrițoiu, care l-a lăsat pe “by Ion Iliescu” să se descrie: “/.../ am declarat că climatul politic este mai important decât folosirea armelor strategice. De asemenea, la 6 ani de la integrarea în NATO am declarat că: Desi știam că țara noastră avea șanse minime să fie acceptată în Alianță la summitul de la Madrid, totusi am perseverat in demersuri”.
Pentru sceptici, anunț că tot ce urmeză este o desfășurare de elocință, știință grobianoliană și îndemânare (mânuială, cum se spune!), sau propagare a discursului asupra bietei (tâmpei!?) opinii publice, de către “by Ion Iliescu”, cu scopuri numai de sine cunoscute, dar bine pătrunse, conform principiului ancestral: vaca bătrână, face ciorba bună!
Pe suprafața ciorbei plutesc – precum uleiul! – astea: “Spre deosebire de Uniunea Europeană care tratează relația cu Rusia cu toată deschiderea, România are prejudecăți care nu-și au rolul și rostul în relația cu Moscova”; urmată de cugetarea care răscolește adâncurile: “Trebuie să ne apărăm interesele naționale cu înțelepciune, pentru a depăși prejudecățile”.
În plin avânt emisionistic, “by Ion Iliescu” are o intervenție brutală, de-a dreptul “profesionistă”, în stilul Valevemilianborisovisciant, adică al celui ce impunea stârpirea arealului dunărean, de la Cazane, până la vărsare!: “Nu mai perseverati in /.../ “insistentele” dvs. Eu nu am mentionat proportiile de colmatare, ci ma refeream la faptul ca procesul de colmatare e firesc, e un proces natural. Puterea centralelor construite care e functie de doi factori – debit si cadere – nu este afectata de colmatarea lacurilor, ci doar productia de energie, eliminandu-se capacitatea de regularizare a regimurilor de debite, functie care revine acumularilor. Referirea mea nu era deci, o critica la decizia de construire a centralelor pe raul Olt, ci era o trimitere la acest proces natural care se produce, in mod firesc si pe Arges si ar fi afectat functia de navigatie pe Argesul inferior – tema a proiectarii asa-zisului canal Dunare-Bucuresti! De aceea, va rog sa va abtineti in a va tot da cu parerea in probleme pe care nu le pricepeti.”
Aci, Dobrițoiu s-a colmatat – cu alte cuvinte: s-a-necat!

Mai încoace, pe 17/04/2010, 'ce “by Ion Iliescu” că: “Media a relatat pe larg vizita la Bucuresti a M.S. Gorbaciov, cu prilejul lansarii ziarului «Puterea», pentru ca prezenta celui ce a marcat viata politica a sfarsitului de secol XX – nu poate trece neobservata.”
Vedeți dumneavoastră... când vine o așa M.S., e greu să te abții și să nu declari: “Atat eu, cat si fostul presedinte Emil Constantinescu, am fost invitati la dejunul oferit de organizatori, la restaurantul “Casa di David”, cat si la festivitatea de lansare a ziarului si la conferinta de presa, organizate, in aceeasi seara la Clubul Diplomatic. Inaintea expunerii oaspetelui in fata ziaristilor – eu si presedintele Emil Constantinescu am prezentat scurte cuvinte de salut.”
Apoi, așa cum se cuvine unui pravoslavnic, “by Ion Iliescu” descrie, de data asta pe litere, de la “a” la “e”, prestația sa, pe care eu o voi scurta și mai mult:
“a) In interventia mea, am tinut, in primul rand, sa subliniez rolul M.S.-ale /.../ – care in 1989 au jucat un rol de prim-plan – si care a sintetizat cel mai bine locul si rolul lui M.S. /.../ El a spus ca prin programul sau Perestroika, M.S. /…/ a incercat sa salveze URSS. Nu a reusit! In schimb, el a contribuit la incetarea razboiului rece si la salvarea pacii mondiale. De aceea, pe merit, a primit premiul Nobel pentru pace; b) In al doilea rand, am tinut sa arat netemeinicia unor afirmatii privind faptul ca “la Malta s-ar fi decis soarta"(s.n.!) /…/”
Fac o paranteză, introducând, de data asta, câteva expresii “tipologice” (incrementale!) d-ale lui “by Ion Iliescu”:
- “E o maniera simplista, primitiva de abordare a problemelor, fara legatura cu realitatea.”;
- “/.../ si nici nu-si puteau permite, tinand seama de reticientele exprimate public de reprezentanti /.../”;
- “/.../ s-a referit la desfasurarea proceselor /.../”
- “Discutiile s-au axat, mai ales, pe masuri /.../”
- “/.../ care s-a semnat de catre cei doi la inceputul anului 1991 /.../”
Din sânul “focului de tabără cu jurnaliștii”, “by Ion Iliescu” spune: “/.../ Gorbaciov a evidentiat pozitia URSS de neamestec in treburile interne ale altora, urmare a deciziei politice de a renunta la “doctrina Brejnev” in spiritul careia URSS a invadat Cehoslovacia in 1968. El a si mentionat faptul ca i s-a reprosat de catre conservatorii din URSS ca “ar fi cedat tari ca Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, RDG”.
Ajuns în/la-n punctul “c”, “by Ion Iliescu” oftează: “/…/ am subliniat netemeinicia incercarii unora, contrar tuturor evidentelor de a sustine ca “noi (FSN, Iliescu) am fi solicitat interventia armata a URSS, impotriva diversiunii teroriste declansate in seara de 22 decembrie 1989, cu scopul evident al impiedicarii aparitiei unei noi structuri de putere”.
Punctele “d” și “e” nu le mai comentez, pentru că aici “by Ion Iliescu” fabuleză, iar minorii sunt vulnerabili. Păstrez însă, ca temă de analiză, obsesia asta a diversiunii teroriste din 22 decembrie 1989 – ar fi păcat să renunțăm la ea!
Pe 18/04/2010 “by Ion Iliescu” postează “SERGIU NICOLAESCU – 80 DE ANI”. Eu unul, dac-aș fi în pielea lui Nicolaescu, i-aș zice de la obraz lui “by Ion Iliescu”: Omule, vorbește gura fără tine, ce naiba te-a apucat?
Pentru conformitate, rețineți astea: “Cel mai prolific si popular regizor roman, Sergiu Nicolaescu a implinit 80 de ani. Suntem colegi de generatie. Ne desparte o luna. /.../ De Sergiu, m-a apropiat mai ales participarea la Revolutia din Decembrie si activitatea comuna din CFSN, CPUN si din perioada urmatoare. In calitate de Senator, a condus Comisia de Cercetare a Evenimentelor legate de desfasurarea Revolutiei si a diversiunii armate declansate in seara de 22 decembrie 1989. Suntem amandoi membri in Colegiul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.”
Dacă vă mai aduceți aminte, Sergiu Nicolaescu conducea și transmitea în direct diversiunea armată. Era echipat cu o portavoce și o echipă de filmare. Striga tare: Se trage, culcați-vă; acum ridicați-vă, nu se mai trage! Dar el nu se culca, doar comanda flotările. Era viteaz. Înfrunta diversiunea militară cu goarna și camera de luat vederi.
“by Ion Iliescu” termină urarea apoteotic: “Închei urându-vă succes în nobila dumneavoastră misiune de educare a tinerilor în spiritul valorilor europene, de formare a lor nu doar ca specialiști, ci și ca oameni responsabili, cetățeni conștienți de drepturile și de obligațiile lor într-o țară care este și-și propune să rămână o democrație funcțională, nu una de fațadă.”

Acum, mă duc și eu să mă culc. Sper să dorm bine, fără să-mi pun fes pe cap – eu nu port așa ceva nici când crapă pietrele de frig, chiar dacă sunt tuns “nr.2”; spun asta nu ca să mă laud, ci doar așa, ca să știe lumea cu cine are deaface.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!