poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 962 .



Gîndesc și spun ceea ce gîndesc
personale [ Gânduri ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Gatekeeper ]

2010-03-13  |     | 



La doar o săptămînă de la lansarea primei televiziuni de știri din Republica Moldova – Jurnal TV și-a început campania de PR a 2-a televiziune de știri – Publika TV sau, vorbind în termeni de Relații Publice, „proiectul meu național” în care „voi spune ce gîndesc”. Păi, eu și așa spun ce gîndesc. Dar cine știe, poate voi spune mai mult… Rămîne de văzut cît de național și cît de „public” va deveni acest proiect „promițător” (un adjectiv mai modest).

Citez din unul din spoturile de lansare: „Moldova are nevoie de tine (n.red. – de mine?); Moldova are nevoie de Publika TV”. Să recunoaștem, de la îndemnul „kennedist” – „nu întreba ce poate face țara (aici, postul TV) pentru tine, ci ce poți face tu pentru ea“ pînă la tupeul subscrierii Moldovei (o țară suverană) unui post TV (de investiție străină) și nu invers (ex. Publika TV are nevoie de Moldova) este o prăpastie culturală.

Piața media autohtonă a avut nevoie de televeziuni de știri încă acum 10 ani, pentru a ieși din bîlbîiala cenzurii tranziției. Fenomenul, din păcate, nu s-a produs. Acum, însă, cu prilejul împrospătării politice din țară, demarată la 7 aprilie, asistăm deja la o „înghesuială” mediatică pe acest sector, devirginizat recent. Să respirăm ușurat că am terminat-o cu cenzura? Sau să ne punem în gardă în apărarea presei independente? E cazul să fim destul de precauți și exigenți în „a digera” și promova noile mesaje media, pentru că mai periculoasă decît lipsa de informare, pe care am avut-o pînă acum, este doar dezinformarea, pe care o putem avea de acum în colo.

Adevărul este foarte flexibil și foarte finuț. Nu în zadar se spune că e transparent, pentru că e de sticlă. Sticla mai e și flexibilă? O întrebare firească… Păi, da. S-a dovedit că sticla nu este într-o stare complet solidă, ci mai degrabă este într-o stare intermediară între lichid și solid, deci flexibilă. Folosim lentila sau obiectivul camerei video, propriile pupile, rămînem totuși vulnerabili. Avem o slăbiciune: putem fi manipulați, influențați sau modelați… Este, dacă vreți, călcîiul lui Ahile al opiniei publice. Iată direcția de atac a mass mediei. Indiferent că aceasta ne manipulează sau ne informează, cert este că ea ne influențează și ne modelează comportamentele. De aceea trebuie să filtrăm cu atenție mesajale care vin asemenea unor „băi publice”, în special de la media care se doresc concepute ca fiind pioniere în domeniu sau reprezentative pentru o țară întreagă.

Moldova are nevoie de cetățenii săi. Iar cetățenii au nevoie de exigență și imparțialitate.

Gîndește ce spui înainte de a spune ce gîndești!

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!