poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2008 .



Þestoasa show-biz- profesorul de tip nou
personale [ ]
Cum să te scarpini când nu te mănâncă nimeni- problemele învățământului românesc astăzi-2

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-01-25  |     | 



Þestoasa show-biz


Ce este un profesor bun ? Prin ce ne atrage un profesor, prin ce ne farmecă, prin ce se face respectat ? Imaginile date dintr-un liceu constănțean m-au îngrozit. O bandă de zevzeci dansau în cursul orei de română sub privirile inodore, incolore ale profesorului. El avea tensiune mare . A fost singura justificare a acestui „cadru didactic”.Click. Iată deci, prima imagine a profesorului „bun”. Un profesor care nu face nimic, lăsând huliganii să preia controlul. Nu este, din păcate, un caz izolat. Există n variante mai perfecționate- profesorul „elev”, profesorul „camarad”, profesorul „care se coboară la mintea noastră”. E sublim, e ideal. E o tâmpenie. Tâmpenie care vine și din partea cealaltă „Nu trebuie să pedepsim copiii, trebuie să-i înțelegem, trebuie să ne adaptăm”.
Și aici intră în scenă țestoasa show-biz- profesorul care, de dragul „popularității” coboară la cele mai joase niveluri ale carierei didactice. Profesorul care tutuiește din prima. Profesorul care vorbește în același jargon „nașpa” cu elevii. Profesorul indulgent, profesorul inimos- profesorul care nu are habar de carte, nu are habar de pedagogie,”... dar e băiat bun, de-al nostru.Ne lasă să folosim telefoanele mobile în oră, ne lasă să mai punem când și când muzică.Trage și el o iarbă ca între băieți la sfârșitul orelor...”
Ce este un profesor bun ? Contează oare cunoștințele pe care le diseminează, forma în care o face ? Goto și Najima, într-un studiu celebru, disting trei surse-consumatori de cunoștințe. Generatorii de cunoștințe- cei care generează materialul didactic- în cazul nostru. Porțile- prin care aceste cunoștințe sunt generate- și aici avem profesorii. Și consumatorii- elevi sau studenți. Este profesorul nostru o poartă ? Așa ar trebui să fie- o poartă spre o lume nouă, interesantă. O poartă spre altceva decât haine fistichii, mobile și mașini. O poartă.
Din păcate, majoritatea profesorilor sunt niște măscărici. Cu un bagaj de cunoștințe neîmprospătat de n ani, uitați de pensie la liceul X sau facultatea Y, profesorii noștri sunt niște clowni care dansează caraghios ca să ne facă pe noi fericiți.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!