poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5411 .



Tarzan, biserica mormonă și Internetul
eseu [ ]
In preajma centenarului debarcarii in America

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [nelu craciun ]

2004-11-14  |     | 



Adeseori viețile particulare ale vedetelor prezintă detalii care sunt ascunse în penumbră sau care sunt de-a dreptul misterioase. Episoade din viețile persoanelor celebre, considerate că ar dăuna imaginii acestora, au fost, cu bună știință, făcute uitate sau chiar falsificate.
Vedetă a unei națiuni de imigranți, Johny Weismuller, multiplu campion olimpic la natație, la două olimpiade (Paris 1924 - 3 medalii de aur, Amsterdam 1928 - 2 medalii de aur), recordmen mondial la natație la proba de 100 yarzi stil liber, primul om care a înotat 100 metri în mai puțin de un minut, actor celebru care a dat viață, pe marele ecran, lui Tarzan, eroul romanelor lui Edgar Rice Burroughs, Johny Weissmuller și-a ascuns, cât a trăit, originea modestă de emigrant din Mitteleuropa.
Încă și astăzi, la două decenii de la dispariția sa, mai sunt surse documentare, chiar și pe Internet, care dau ca loc de naștere al lui Johny Weismuller micuța localitate Windber din Pennsylvania, situată la sud-est de Pittsburgh, Pa, astăzi aflată în suburbiile orașului Johnstown, Pa.
Încă în perioada antebelică circula prin Timișoara zvonul, bazat pe afirmațiile unui Weissmüller localnic, care se declara vărul vedetei, și după care originea actorului american ar fi fost una bănățeană.
Iată că, în 1968, când Johny Weissmuller mai era încă în viață, scriitorul bănățean de expresie germană Nikolaus Berwanger documenta, cu registrele matricole ale parohiei catolice din Freidorf, adevărul: Johann Weissmüller se născuse la data 2 iunie 1904 în satul Freidorf, astăzi cartier al Timișoarei.
Și totuși, abia în ultimii ani, cele mai importante surse documentare recunosc adevărul despre locul de naștere al celebrului actor. Astfel, Enciclopedia Britanică, în ediția sa on line http://www.britannica.com scrie despre actor că s-a născut la 2 iunie 1904 la Freidorf, în apropiere de Timișoara, România. Aceeași sursă arată că numele oficial al actorului era Peter John Weissmuller, iar numele original Jonas Weissmuller. O altă sursă on line, http://search.biography.com scrie că vedeta s-a născut la Freidorf, România, iar familia sa a emigrat în S.U.A. în 1908. Sursa dă același nume oficial, doar că prenumele Peter este scris în paranteză, precum și același nume original, Jonas. Aici este, desigur o confuzie a surselor de informare, Jonas fiind de fapt o transcriere coruptă a maghiarului Ianos, echivalentul germanului Johann, care este adevăratul nume original (cum vom demonstra puțin mai încolo) al actorului, sau echivalent cu englezescul John. În ceea ce privește prenumele Peter, acesta este preluat din numele tatălui. În Enciclopedia Encarta scrie: "născut la Freidorf, Ungaria (acum în România), Weissmuller s-a mutat în Statele Unite pe când era copil și a crescut la Chicago". Aceeași sursă consideră neclară rațiunea după care actorul și-a ascuns originea străină.
Iată, astăzi suntem în măsură să lămurim o serie de aspecte ale perioadei de la începutul vieții vedetei, care într-adevăr s-a născut la Freidorf, la data recunoscută de toate sursele documentare.
Cu doar câțiva ani în urmă s-a finalizat un proiect impresionant, realizat timp de șapte ani de către mii de voluntari din cadrul Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din zilele din Urmă (cunoscută mai ales sub numele de Biserica Mormonă), în colaborare cu Serviciul Național al Parcurilor (din S.U.A.) și cu Fundația Statuia Libertății - Ellis Island, vizând transcrierea în format electronic și publicarea pe Internet a bazei de date Ellis Island. Aceasta cuprinde înregistrări despre intrarea în Statele Unite ale Americii a aproximativ 22 milioane de imigranți care au tranzitat prin punctul de control de pe insula Ellis - New-York, între anii 1892 și 1924. Aceasta înseamnă cam 70% din totalul înregistrărilor privind intrarea imigranților în S.U.A.
Astăzi orice om de pe planetă, aflat în fața unui calculator conectat la Internet, poate forma adresa http://www.ellisisland.org unde primește instrucțiuni despre modul în care poate accesa on line această bază de date.
Căutând numele de familie Weissmuller (fără umlaut - semnele diacritice sunt ignorate) am obținut o listă cuprinzând între altele patru intrări pe numele Peter Weissmuller și o intrare pe numele Johann Weissmuller, acesta din urmă în vârstă de 7 luni.
Informațiile despre intrarea unei anumite persoane, care se pot obține on line, se referă la nume, prenume, sex, vârstă, țara de origine, ultimul domiciliu în țara de origine, numele navei cu care a sosit, data intrării navei în portul New York, portul de unde a plecat, etc. Poate fi văzută o imagine a navei și pot fi citite câteva date despre aceasta. De asemenea poate fi văzută și citită o fotocopie a documentului original prin care se făcea intrarea imigrantului în S.U.A. Datele cuprinse în acest document sunt cele arătate mai sus, dar și altele, după cum cereau reglementările legale în vigoare la data întocmirii sale. Astfel, până pe la mijlocul anului 1907, pentru un lot de 30 de pasageri se întocmea o listă pe o singură filă, după această dată intrând în vigoare noi reglementări, care cereau mai multe informații despre imigrant, listele se întocmeau pe două file. Fiecăruia dintre pasageri i se aloca un rând din tabel. Documentul, întocmit de funcționari ai liniilor maritime care asigurau transportul imigranților și verificat de ofițeri ai serviciului american pentru imigrări, avea importanță atât la intrarea în țară, pentru depistarea indezirabililor ?, cât și peste ani, când imigrantul solicita naturalizarea. Atunci era verificată veridicitatea declarațiilor sale prin confruntarea datelor din cererea de naturalizare cu cele din arhiva de pe Ellis Island. Unele dintre aceste rânduri puteau să fie anulate, din varii motive.
Deschizând fotocopia documentului corespunzător numelui Johann Weissmuller, de sex masculin, în vârstă de 7 luni, din Szabadfalu, Ungaria, găsim, după cum ne-am și așteptat, înscrisă în ordine, pe rândurile 4, 5 și 6, întreaga familie: Peter Weissmuller, 27 ani, de sex masculin, Elizabeth Weissmuller, 24 ani, de sex feminin și Johann Weissmuller, 7 luni, de sex masculin. Este adevărat că cifra vârstei din rubrica corespunzătoare lui Johann Weissmuller este cam neclară, peste ea suprapunându-se bucla inferioară a unei acolade care reunea cele trei rânduri, dar, în acest caz , putem da credit voluntarului de la Biserica mormonă, care a văzut microfilmul făcut după listele originale.
Denumirea documentului este: LIST OR MANIFEST OF ALIENS PASSENGERS FOR THE U.S. IMMIGRATION OFFICIER AT THE PORT OF ARRIVAL sau, pe românește, LISTA SAU MANIFESTUL PASAGERILOR STRÃINI PENTRU UZUL OFIÞERULUI AMERICAN RESPONSABIL CU EMIGRAREA, ÎN PORTUL DE SOSIRE, și este fila cu numărul 108 redactată pentru pasagerii navei Rotterdam, plecată din portul Rotterdam, la data de 14 ianuarie 1905 și sosită în portul New York la data de 26 ianuarie 1905. Documentul a fost redactat pe un formular tip 1500 B al Serviciului american pentru imigrări.
Datele care se pot citi de pe fotocopie, referitoare la cei trei Weissmuller sunt:
- la poziția 4 Peter Weissmuller, în vârstă de 27 ani, de sex bărbătesc, căsătorit, având ocupația muncitor, știe să scrie și să citească, are asupra sa suma de 13,50 dolari
- la poziția 5 Elisabeth Weissmuller, în vârstă de 24 ani, sex femeiesc, căsătorită, ocupația casnică (= wife, înscrisă de către ofițerul de la imigrări), știe să scrie și să citească, nu are bani asupra sa.
-la poziția 6 Johann Weissmuller, 7 luni (neclar), sexul bărbătesc, necăsătorit, ocupația copil (= child, înscrisă de către ofițerul de la imigrări), nu are bani asupra sa.
Toți cei trei au sosit din Ungaria, fiind etnic germani. Ultima lor reședință, înainte de plecarea spre America, a fost Szabadfalu. Szabadfalu a fost denumirea maghiarizată a satului șvăbesc Freidorf, situat pe atunci la vest de Timișoara, astăzi cartier al orașului. Destinația finală a familiei era orașul Windber, Pennsylvania, unde îi aștepta Johann Ott, cumnat, respectiv unchi.
Din declarațiile consemnate de funcționarul liniei maritime mai reținem despre cei trei că nu au fost internați vreodată în închisoare sau în spital, că nu au împărtășit concepții anarhiste sau poligamiste, că nu prezentau semne particulare, că aveau o stare bună a sănătății și că drumul până la destinație fusese plătit de Johann Ott.
Iată cum, consultând doar fotocopia acestui document, putem lămuri o serie de aspecte controversate sau chiar necunoscute până în prezent, din viața vedetei:
1. Se confirmă numele părinților, Peter și Elizabeth, anul și chiar luna nașterii copilului (iunie 1904), domiciliul familiei, înainte de emigrare, la Freidorf, identic cu locul de naștere al copilului, aspect clarificat încă din 1968 de către Nikolaus Berwanger, originea etnică germană și starea socială modestă a familiei.
2. Se explică greșeala privind indicarea localității Windber, Pa, ca loc de naștere al copilului, prin stabilirea acolo a primului domiciliu din S.U.A. al familiei.
3. Este clarificată data sosirii familiei în America, 26 ianuarie 1905 și nicidecum 1907 sau 1908 cum indică diverse surse documentare.
4. Aflăm chiar și data părăsirii Europei, 12 ianuarie 1905, nava la bordul căreia au călătorit până în America, purtând același nume cu portul unde s-au îmbarcat: Rotterdam. Nava avea o capacitate de 2350 de pasageri, dintre care 200 la clasa I-a, 150 la clasa a II-a și 2000 la clasa a III-a. Linia maritimă pentru care făcea curse această navă era HOLLAND - AMERICA.
5. Am putut afla chiar și informații despre starea de sănătate a membrilor familiei, despre concepțiile lor de viață.
Cititorul interesat poate consulta on line listele întocmite pentru toți pasagerii navei Rotterdam, de asemenea pentru personalul vaporului, poate eventual găsi noi conexiuni.
Dintre cele 4 intrări de imigranți purtând numele Peter Weissmuller una se referă la prima călătorie în America, descrisă mai sus, a tatălui lui Johny Weissmuller, împreună cu familia sa, iar altele două privesc călătoriile din 1906 și 1912 ale unui alt Peter Weissmuller, din Variaș, care se stabilea în statul New York, la Bayonne, apoi la Elisabeth. În afară de numele comun, chiar dacă și tatăl celebrului actor s-a născut la Variaș, este sigur vorba despre două persoane diferite. Majoritatea datelor personale nu coincid. Nu este exclusă, totuși, o legătură de rudenie între cei doi.
Cea de-a patra intrare a unui Peter Weissmuller în Statele Unite ale Americii este, după toate probabilitățile, o a doua intrare a tatălui lui Johny. Aceasta s-a produs în anul 1910, la data de 25 ianuarie, fiind înregistrată pe fila 68 la poziția 14 din lista pasagerilor navei Cincinnati. Plecase din Hamburg, la data de 13 ianuarie și își declara vârsta de 33 de ani. Diferența aritmetică de un an, care rezultă adunând vârsta din 1905 (27 ani) cu numărul anilor scurși între cele două intrări (5 ani), adunare care dă doar 32 de ani, poate fi explicată prin modalitatea diferită de indicare a vârstei. Exista, pe vremuri, obiceiul de a indica vârsta nu prin anii împliniți, ci prin anii în curs de împlinire; în această situație, o persoană care trecuse cu o zi peste, să zicem, 32 de ani, putea declara că are 33 de ani. Un alt argument în favoarea identificării acestui Peter Weissmuller cu tatăl lui Johann / Johny, este declarația sa că a mai fost în S.U.A., între 1904 și 1909. Din nou o diferență de un an, care poate fi pusă pe seama uitării, dar poate fi și un act deliberat, o mică minciună care ar fi adus nașterea lui Johny pe pământ american! Orașul american în care declara că locuise în acea perioadă era Chicago, orașul copilăriei lui Johny. Aceasta înseamnă că șederea la Windber, Pa, fusese de scurtă durată. Alte informații pe care le putem găsi în document sunt profesia care, de astă dată este cea de brewer = berar, originea etnică germană, locul de naștere la Variaș, Ungaria, ceea ce este în concordanță cu informații deja cunoscute, precum și unele date privind fizicul ca înălțimea (6 picioare și 10 inch = 1,78m), constituție mijlocie, păr blond, ochi de culoare închisă. Și, cel mai important, declară că merge acasă, la Chicago, Ill, 1521 Cleveland Ave. La rubrica despre cea mai apropiată persoană lăsată acasă (în țara de origine), îl declară pe Michael Weissmuller, tată, din Szabadfalu / Freidorf. Ofițerul de la Serviciul de Imigrări taie, însă, cuvântul "tată", probabil în legătură cu persoana înregistrată la poziția 15.
La poziția 16, pe aceeași filă, este înregistrat un oarecare Johann Muller, în vârstă de 25 de ani, născut la Szabadfalu / Freidorf, care declara că merge la prietenul său Peter Weissmuller, la Chicago, Ill, 1521 Cleveland Ave!
Între cei doi, la poziția 15, a fost înregistrată, de către funcționarul liniei maritime, o persoană de sex femeiesc, în vârstă de 26 de ani, al cărei prenume era Elise, iar numele îi era, indicat prin ghilimele de repetare, Weissmuller. Ofițerul de la Serviciul de Imigrări a tăiat ghilimelele, înlocuindu-le cu numele Muth, de asemenea prenumele, înlocuindu-l cu Teresa. De asemenea a făcut notația wf., adică wife, a reunit printr-o acoladă numele celor doi, apoi a tăiat această acoladă. Acolada reunea, în mod obișnuit numele membrilor unei familii. De asemenea, el a tăiat cuvântul german, care indica naționalitatea celor doi, iar, pentru persoana înregistrată pe rândul 15, a tăiat și ghilimelele de repetare care indicau ultimul domiciliu la Chicago, notând, în schimb, Hung; a tăiat, de asemenea, ghilimelele de repetare care arătau că a mai fost în S.U.A., între 1904 - 1909. Nu a tăiat acoladele făcute de către funcționarul liniilor maritime, și nici indicația destinației, notată tot prin ghilimele de repetare: "home: 1521 Cleveland Ave. Chicago, Ill." Locul de naștere al acestei persoane era Csakova (Ciacova), iar starea civilă căsătorită.
Probabil nemulțumit de declarațiile celor doi, cu privire la persoana înregistrată pe rândul 15, ofițerul de la Serviciul de Imigrare a pus ștampila "DEPORTED" în dreptul rândurilor 14 și 15, ceea ce ne face să credem că nici Peter Weissmuller, nici tovarășa sa de călătorie n-au fost admiși, cu această ocazie, pe pământul american.
Cel mai mare site genealogic de pe Internet, http://www.familysearch.org publică, grație unui membru al bisericii mormone, o tentativă de arbore genealogic pentru Peter John Weissmuller. Este indicată data de naștere cunoscută deja, 2 iunie 1904, însă la Windber, Pa, căsătoria, în 1933, cu Marie Guadalupe Velez De Villalobos, la San Luis Potosi, Mexico, care era și locul nașterii soției, la data de 16 iulie 1908 și anul decesului celor doi, 1944 pentru Marie, respectiv 1984 pentru John.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!