poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 15989 .



Casa Poporului
eseu [ ]
O țară ca un wc stricat-1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-09-15  |     | 



Era un cartier acolo. Un cartier frumos, cu străduțe liniștite, cu verdeață. Era un cartier acolo. Un cartier pe care un țăran prost nu l-a înțeles niciodată. Pentru țăranul prost- răposatul Nicolae Ceaușescu, ca pentru orice alt țăran prost din România, cu cât casa lui e mai mare cu atât e mai mult semn de bogăție. Nu contează vecinii, nu contează cei din jur. Cu cât ridicăm o porcărie mai mare cu atât mai bine- știe lumea de ce suntem în stare.E valabil și pentru țigani- dovadă palatele țigănești. Și ce e Casa Poporului decât un uriaș palat de țigani ?
Era un cartier acolo. Unul din puținele cartiere de bun simț din București. Era și un ștrand-ștrandul Operetei. Era viață, o viață un pic mai decentă, o viață un pic mai curată decât o viață de țăran prost.Și ce e Casa Poporului decât visul unui țăran prost și complexat ?
A trebuit să-l distrugă.Ca orice țăran prost a distrus ce n-a înțeles. A trebuit să distrugă centrul unui oraș- pentru ce ? Îmi pare rău că trebuie s-o spun, pentru a re-construi capitala sub forma unui imens sat de mizerie, de undeva din Oltenia, de unde era și el. Casa Poporului nu este altceva decât o primărie stupidă, umflată cu pompa- realizată de o arhitectă cretinoidă- și nu exagerez când spun asta- Anca Petrescu are serioase probleme mentale- se poate vedea și din ultimele ei luări de poziție împotriva Muzeului de Artă Modernă și pentru drepturile de autor a ce ? A unei uriașe baligi trântite drept în centrul orașului pentru că așa văzuse dumnealui la țară-unde toate se fac la comun, de la naștere și până la defecare.Pentru că acesta e adevărul-Casa Poporului e o uriașă baligă care acoperă orașul.
Odinioară Caracalul era socotit orașul proștilor- nu știu exact de ce, n-am fost niciodată în Caracal. Se pare că tot ceva cu niște construcții. În prezent, Bucureștiul este socotit în Europa capitala europeană a monstruozităților , printre altele și datorită acestei minuni jalnice.
Care este rolul Casei Poporului ?
1.Se vede (probabil) din satelit. E un punct de onoare pentru noi să avem pe teritoriul României ceva care se vede din satelit, alături de zidul chinezesc. Dar, față de zidul chinezesc care a fost construit pe motive de apărare, Casa Poporului nu are nici o utilitate.
2.Adăpostește Parlamentul României. Hai să fim serioși. La valoarea și pregătirea sa Parlamentul României ar putea foarte bine să se adăpostească într-unul din corturile ridicate de Vanghelie la Festivalul Berii.Niște nimuruci (sau nincompumps în engleză) nu au nevoie de așa ceva.
3.Þine Bucureștiul să nu o ia la vale, e un WC imens,servește uriașilor drept punct de reper, etc.
Casa Poporului nu are nici o utilitate practică. Pentru a avea o utilitate practică ea ar trebui să facă ceva- să adăpostească ceva util. Ar putea servi, de exemplu, ca sediu pentru cei n școlari din școlile dărăpănate. Sau pentru cei n chiriași dați afară de proprietari. Orice dar să-i dăm o utilitate practică !
Omul a distrus vechiul București, cu tot ce era frumos. Eram copil și mă duceam la cercul de matematică a Bucureștiului, în (decedatul) liceu Cuza de lângă (decedata) Morgă . Eram student și intram în berăriile de pe cheiul Dâmboviței să beau o halbă de bere. Admiram Hala Unirii-cea veche- construită după planurile celebrului Effel. Le-a distrus pe toate. Am avut surpriza să văd clădirea Halei Unirii la Paris, ca una din halele Parisului- francezii au obținut toată schelăria metalică demontată în anii 1980 , au reasamblat-o și acum e un monument istoric. Dar francezii au istorie...Þăranii proști au Casa Poporului.
Se va spune că s-au depus eforturi uriașe, etc., etc. Dar orice cere eforturi, chiar golitul stomacului. Se va spune că e un semn al ingeniozității poporului român, etc., etc. Și ce dacă ? Măcar piramidele își aveau scopul lor- morții înăuntru. Aici ,înăuntru nu e mort decât bunul gust- definitiv.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!