poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2841 .



Niemoller
eseu [ ]
Pentru aceia ce cred ca e mai bine să-ți pleci totdeauna capul...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-03-25  |     | 



“Întâi au venit după comuniști
și eu nu am spus nimic deoarece nu eram comunist.
Apoi au venit după evrei
Și eu nu am spus nimic pentru că nu eram evreu
Apoi au venit după catolici
Și eu nu am spus nimic pentru că nu eram catolic
Apoi au venit după mine
Și nu mai era nimeni care să-mi ia apărarea”
Rev. Martin Niemoller 1945


Unii pactizează. Alții tac. Anumiți oameni ai bisericii rezistă datorită principiilor lor religioase. Martin Niemoller a fost unul dintre aceștia.
Căpitan de submarin în primul război mondial a devenit pastor. Lăudat de naziști pentru curajul său și serviciul credincios față de Germania în primul război mondial, el a avut curajul să-I înfrunte.
În 1933 a organizat Liga pastorilor luterani pentru a-și proteja colegii de poliție. În toamna lui 1933 6000 de pastori protestanți, conduși de Niemoller au fondat “Biserica mărturisitoare” propunându-și să păstreze puritatea scripturilor ca singurul ghid către adevărata credință. Această “Biserică mărturisitoare” a rămas unul din punctele focale ale rezistenței germanilor în fața nazismului. Patru ani mai târziu era arestat de Hitler.
Între 1933 și 1937 Niemoller atacă toate simbolurile dragi naziștilor. La un moment dat declara că “este imposibil să arăți către German (Luther) fără să arăți către Evreu (Iisus)”
“Prieteni, putem risca națiunea fără iertarea păcatelor….? Eu nu pot și voi nu puteți și națiunea noastră nu poate! Haideți să ne întoarcem la Domnul !.....Trebuie să-l avertizăm pe Fuhrer că adorația căreia îi e obiect îi este menită doar Domnului.Acum câțiva ani Fuhrerul a refuzat ca portretul său să stea pe altarele protestante. Astăzi gândurile sale sunt luate ca bază nu numai pentru decizii politice ci și pentru aspecte legate de moralitate sau lege…el însuși se crede un intermediar între om și Dumnezeu…cerem ca poporul nostru să aibă libertatea de a merge sub semnul lui Crucii lui Christ astfel încât nepoții noștrii să nu-și acuze bunicii că le-au închis Împărăția Lui”
Reverendul Martin Niemoller a fost protejat până în 1937 atât de presa străină cât și de persoane sus-puse din rândul enoriașilor săi. Atunci a fost arestat pentru trădare. Sub presiunea presei străine a primit o sentință cu suspendare. Hitler a dat ordin direct să fie re-arestat. Până la sfârșitul războiului a fost internat lîn lagărele de concentrare de la Sachsenhausen și Dachau.
După război Niemoller a contribuit la realizarea “Confesiunii de la Stuttgart” în care biserica protestantă germană își acceptă vina pentru complicitatea cu Hitler și pentru suferințele provocate de aceasta.
A primit premiul Lenin pentru pace în 1967 și Marea Cruce de Merit Germană în 1971. A murit la Wiesbaden în 1984 la vârsta de 92 de ani.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!