poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1073 .



Vlad Tepes
eseu [ ]
Domnitor asasinat ori vampir

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Juan mileniu 3 ]

2004-03-05  |     | 



Pe la mijlocul lui noiembrie a avut loc ceremonia de inscăunare in prezența câtorva boieri credinciosi prilej cu care mitropolitul curtii de Arges conform obiceiului domnitor crestini la inscaunat pe Vlad Tepes domn al Tarii Romanesti.Era un domnitor neacceptat de ortodocsi temut asasin considerat de catre sasi si de o buna parte di tradatori inchinati turcilor impotriva caruia actiomau partizanii reprezentantului partidei Danestilor urat de o potriva atat de turci cat si de Domnul Radu Voda care se jurasera sa-l ucida cu primul prilej.De indata ce armata maghiara il insotise pentru a-l sprijini pe Vlad Tepes ca si ostenii trimisi in ajuor de Stefan cel Mare se intoarse acasa Vlad Tepes a ramas singurinconjurat de vreo cativa osteni fiind expus astfel unor mari primejdii.Se impunea ca in cel mai scurt timp sa treaca la consolidarea puterii si anume ,strangerea in primul rand a unei armate dotate si disciplinata,capabila sa faca fata unui atac a dusmanilor tarii.
Constient de pericolele ce il pandeau atat din interior cat si din exterior, Vlad nu si-a adus copilul si sotia in Tara Romaneasca.
Era de-acum inconjurat doar de o mica garda compusa din aproximativ 200 de osteni moldoveni lasati de Stefan cel Mare inainte de plecare. Dupa cum mentioneaza cronicile romanesti Vlad Tepes ar fi purtat ultima lui batalie in afara orasului Bucuresti, undeva in apropierea comunei Voluntari de astazi pe soseaua Stefaneti, in apropierea padurii,ramasita vechilor codrii ai Vlasiei care odinioara inconjurau Bucurestiul.
Locul se afla printr-o stranie coincidenta in apropiere de punctul und odinioara fusese omorat tatal sau Vlad Dracul in 1436.
Relatarile despre moartea lui Vlad Tepes, difera in ceea ce priveste amanuntele. Astfel dupa unele surse se presupune ca Tepes a fost ucis intr-o zi rece de iarna a anului 1476-1477, fiind strapuns pe la spate cu sulitele. Este vorba deci despre un asasinat premediar.
Stefan cel Mare povestea ca imediat dupa ce a plecat din Tara Romaneasca se subintelege ,,acel credicios basarab a revenit si gasindul singur a poruncit sa fie ucis si impreuna cu el au fost omorati toti oamenii mei afara de zece.''
Intrucat cele intamplate iau fost relatate lui Stefan cel Mare de catre cei zece curteni lanceri moldoveni care dupa ce au incercat sa-l omoare pe Vlad Tepessi-au salvat cu greu viata mai mult ca sigur ca aceasta precizare pare sa fiecea reala.
Intr-o alta relatare se spune ca in batalia cu turcii acestia la un moment dat au creat impresia ca se retrag. Vlad Tepes increzator in victorie s-a urcat pe o movila de pamant ca sa-si poata observa mai bine armata care-i macelarea pe turci.

VA URMA...

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!