poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5320 .



Despre America Stupidă
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2006-09-24  |     | 



Relativ recent președintele american a luat un binemeritat premiu pentru prostie. Acest premiu încununează o carieră strălucită de două mandate în care- pe drept cuvânt, președintele și-a câștigat titlul de "Prostul Lumii". Este Bush vinovat de acest titlu ? Sau cei care l-au ales ?

Industriași, cowboy și prostituate
America modernă a fost dezvoltată de oameni fără o cultură deosebită. Părinții fondatori- un grup de oameni de bine- fără nici un fel de virtuți intelectuale deosebite- cu câteva mici excepții. Despre Washington istoria consemnează că era chiar sărăcuț la minte. La fel ca mulți alți bărbați vestiți din istoria americană.
Pionerul american nu venise pe continent să-și dezvolte cultura- ci pur și simplu să aibă o viață mai bună. Oamenii de pe Myflower nu erau în realitate mânați de nici un fel de interse nobile- ci pur și simplu de câștig. Războiul de Independență a fost pur și simplu orientat spre profituri- taxele plătite de către americani englezilor.
Pionerul american nu avea cultură. Cu excepția unor fețe bisericești- cu un anumit bagaj de cunoștințe- pionerul american era un autodidact prin excelență. Alături de Biblia regelui James contau mai mult tehnicile prelucrării buștenilor decât piesele marelui Will.

Biserica protestantă- factor de regres
Fuga de catolicism către un purism protestant poate fi prezentată foarte eroic în filme și cărți de aventuri. În realitate biserica protestantă- în diversele ei forme, de la anglicani și până la amishi- a constituit cu ritualurile ei dure, cu interdicțiile ei nenumărate- un important factor de regres pentru cultura americană. Dacă într-un anumit fel este de admirat strângerea comunităților în jurul Bisericii- fenomen la fel de pregnant și astăzi- pe de altă parte acest lucru conduce la un spirit intolerant și lipsit de deschidere față de abordări culturale alternative. Din punct de vedere intelectual, dacă Europa este la nivelul unui student la facultate America n-a depășit stadiul unui școlar de clasa a IV-a.

Și totuși...
Cultura americană a înregistrat un salt spectaculos la sfârșitul secolului XIX și până la mijlocul secolului XX. Un Mark Twain, un Whitman, un Henry James,Jack London, Sinclair Lewis , Dos Passos, - sunt glorii ale culturii universale. Părăsirea spațiului închistat al micilor așezări, comunicarea adusă de calea ferată și de telegraf a permis acest avânt al culturii.Războiul Civil care a zdruncinat ierarhii a constituit și el un factor semnificativ de progres.
Unul din cele mai interesante aspecte ale culturii americane este faptul că aceasta este prin excelență o cultură vizuală. Acest lucru este cel mai vizibil considerând că unul din cele mai dezvoltate domenii culturale este cel al cinematografiei. CInematografia americană se afla în top până când...

The American way of life
A pus capăt deschiderii culturale. Atitudinea izolaționistă, teama de străin au tăiat în fașă orice încercare de progres. Izolaționismul Americii este un fapt- dovedit și în prezent. "Cine nu este cu noi este împotriva noastră" a fost implementat magistral în gândirea americană.

Și președinții americani...
Președinții SUA - câți președinți cu adevărat mari puteți numi ?
Va fi șocant dar președinții cu adevărat importanți din istoria SUA au fost oameni de cultură- autodidacți sau nu.
Începem cu Andrew Jackson- un intelectual din vechea gardă. Se poate continua cu Lincoln- un extraordinar autodidact. F.D.Roosevelt- pregătit la cele mai bune școli. J.F.Kennedy- la fel.
Și cam atât. Alți președinți cu adevărat importanți ? Nu.

Concluzia ?
Este tristă. Încrederea în "the American way of life", dublată de o incultură patologică și de un izolaționism inutil pun pe butuci orice urmă a Americii decente de a scăpa de Bush.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!