poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1918 .



Fibrele nefericirii
eseu [ ]
în căutarea marilor prilejuri

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [chitcaneanu ]

2009-05-17  |     | 



Cine nu a găsit prilejul în sine nu găsește nici în jurul său marile prilejuri. (Constantin Noica)

Zbuciumul oferit cu generozitate de mister existenței celor care au menținut de la origini încă neîntinate întrebările, aderă la răspunsurile produse de neuronii extenuați ai filosofilor.

Fericiți s-au stins cei care au crezut în ele, dar ce să facă orbul care nu poate să aștepte apusul pentru a descoperi că a fost înșelat de un presentiment? Nici chiar iluziile nu-i garantează că fisurile ochilor se vor (re)deschide pentru a-i lăsa să savureze dâra de luciditate râvnită de conștiința flămândă. Cine, ce-i garantează că mintea obosită se va menține pe linia de plutire? Vine memoria să-i atenueze desholbarea precoce înainte să-i plesnească fibrele incandescente ale nefericirii? Nu. Fără granții. Tratatele și perdeaua doctrinelor țesută de rugurile ce au surescitat sângele atâtor generații de ratați nu mai stăvilesc nebunia luminii care stoarce până la o durere chinuitoare lacrimi nevinovate.

N-ai fost aruncat într-un schit ci în pragul celor douăzeci de ani, conștient de prețul metabolismului gazos ce are loc în tine, resemnat în fața preacurată a unui adevăr: viața este frumoasă. Pe altarul ei însă nu se aduc teorii. Ofrandele aspirate de utopie ar fi trăiri cu o intensitate care să-ți ardă toate rezistențele. Te bâlbâi, căci a afirma că viața este frumoasă presupune a te fi îndoit măcar o singură dată de aceasta, este o tentativă de a masca incertitudini majore ce clocotesc undeva în tine.

Într-o cămară înfundată fiecare dintre noi păstrează o pânză pe care trebuie să-și lase amprentele, restituind astfel culorile magice cu care ne-a înzestrat apariția. Diversitatea culorilor emotive imprimate pe acest petec ține de curajul cu care strivim timpul sub cizma decepției. Li se oferă tuturor posibilitatea să trăiască extazul creației. Este dreptul fiecăruia să-și țină curată bucata de percepție, dar nu pot să nu-i compătimsc pe infirmii care nu au aruncat nici măcar un punct în albul ei seducător, care nu au priceput să-și facă din ea oglinda dreptelor ce sunt, nu pot să nu-i sfidez pe nenorociții cărora le tremură mâna, să nu-i urăsc pe măscăricii care au facut exces de posibiltate.

Să cauți ceea ce ai pierdut, ceea ce nu găsesc de atâta amar de vreme orbecăind în bezna divinei comedii filosofii, poeții, profeții sau teologii. Să nu faci nimic din ceea ce ar putea să aducă atingere orgoliului unor stări odioase prin paradoxul variațiunilor aparent incompatibile care îți strangulează (ne)liniștea. Chiar dacă nu înțelegi cine le-a permis intrușilor să ți se strecoare în suflet, să-l pângărească cu absurditatea concepțiilor infantile, cu prezența criminală a echivocului.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!