poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1963 .



Cine ne sunt idolii...
eseu [ ]
Polemici cordiale-2

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2006-05-20  |     | 



În tinerețile mele, atunci când zborul cu avionul nu era o chestiune de fiecare zi pentru mulți din tineri aviatorii erau niște idoli. Aș cita doar două nume: Guyenmer, erou din război, dispărut în mod misterios după ce, alături de un camarad încercase traversarea Atlanticului și cu Lindbergh, pentru care Europa și-a trimis la întâlnire tot ce avea mai bun după ce "Spirit of Saint Louis" reușise performanța de a traversa,în fine, Apa cea Mare.
Þin minte că am avut un dinam de la un avion căzut prin 1913-1918, posibil să fi fost un avion german- era una din jucăriile mele preferate.
Apoi scriitorii de inimă sau de succes- era epoca lui Romain Rolland, a lui Gide, începuse să scrie Camus.Era o Europă care se vindeca după primul război mondial, o Europă a speranțelor și a dorinței de viață.
După 1939 au existat două figuri emblematice ale Europei Unite- Hitler- pentru care s-au dus să moară în Rusia o groază de tineri francezi și belgieni- era într-un fel "bestia neagră", Antihristul cu o putere diabolică de atracție. Cavalerul Europei unite a fost însă de Gaulle- începând de la primul său mesaj, acela în care spunea că Franța rezistă și că va învinge.
Trecut-au anii...într-o civilizație care își dorește cu ardoare integrarea în Europa am preluat, din păcate, cele mai stupide modele posibile.Verzituri TV, fufe și curve sunt idolii tineretului de azi. Oamenii de onoare, oamenii care au făcut ceva pentru țară sunt ocultați în mod sistematic. Își mai amintește cineva azi de Călin Nemeș, de Radu Chesaru ? Revoluția parcă a fost făcută pentru ca tineretul să se poată iluziona gândindu-se la Andreea Raicu care prezintă "ultimele modenități din București",la Botezatu, la Monica Columbeanu sau la dl.Cristi Tabără -ratatul rocker, preot și actuala vedetuță la ProTV. Toți acești looseri sunt jenanți prin ceea ce reprezintă- și aici lipsa de cultură e doar unul din aspecte.
Viața mondenă există și în străinătate -dar oricine va lua un ziar serios va vedea că aceste lucruri sunt afișate pe pagina 101- dacă sunt afișate. Există emisiuni pentru spălătorese, cusătorese și alte figuri fanate- dar acele emisiuni sunt "de specialitate", nu rulează în fiecare zi la TV și nu prezintă niște caricaturi jenante. Moderatorul emisiunii "Vrei să fii milionar" de la RTL, Gunter Jaucke este la 1000 de ani lumină față de orice vedetuță autohtonă.
Cazul dlui.Tabără este emblematic aici. Pentru a nu fi acuzat de parti-pris-uri trebuie să arăt că ceea ce m-a enervat la acest domn, în afară de grația sa elefantină a constituit-o reclama nerușinată făcută celui care-l hrănea- adică ProTV-ului atunci când acest post a strâns ajutoare pentru sinistrați. La fiecare două vorbe dl.Tabără mulțumea șefilor lui pentru cât de minunați, de grozavi și de generoși sunt. Culmea este că nu șefii îi solicitaseră balele laudative- era plăcerea domniei sale. Rocker ratat, preot ratat (dacă n-ar fi fost așa ar fi rămas în harul duhovnicesc), cu o minimă spoială de cultură, dl.Tabără este împins în față ca sfintele moaște culturale- mâine poimâine va primi și un premiu pentru activitatea sa în acest domeniu. Dl.Tabără este un 0 barat- cine l-a văzut pe Pivot știe despre ce vorbesc. Dar dl.Tabără este văzut de nefericiți - probabil mai confuzi ca domnia sa- drept un model de complexitate și subtilitate scoțând perle precum Zâna Măseluță despre "omul ortodox". Ei bine, cu riscul să supăr religia majoritară- eu nu cred că există omul ortodox- eu cred că există oameni pur și simplu. Dar asta e deja altă chestiune.
Halul modelelor noastre e dat de o dorință de a termina mai repede, de a fușeri, de a face treabă de mântuială. E mult mai simplu să-l pui pe Pepe să țopăie împreună cu două mase de mulgători de vulgarități- una îmbrăcată în costume populare și alta nu- decât să interesezi tinerii în istorie- de exemplu; e mai facil să-l aduci pe Gigi Becali să-și dea măsura oierului decât să faci un talk-show cu Cărtărescu. Lipsa de meșteșug, improvizația, neamul prost pot fi observate aproape în fiecare emisiune TV.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!