poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2003 .



Iisus impostor ? Niciodată. Codul Da Vinci ?O gogomănie
eseu [ ]
Ideile din spatele "Codului Da Vinci"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2006-05-07  |     | 



Romanul "Codul da Vinci" ca și lucrările care l-au precedat își au originea într-o anumită percepție a realității de către cultele neo-protestante. Cu destule probleme concrete (și hirtonisirea femeilor este doar una) aceste culte încearcă, de câtva timp, să submineze anumite imagini religioase în speranța că astfel vor dobândi mai mulți aderenți. Este un mecanism destul de simplu- și de stupid- focusat în principal pe așa numita "majoritate morală" a Americii și reflectat în emisiuni "științifice" TV, cărți "științifice" și în final prin romanul lui Dan Brown. Ce-ar fi de atacat ? Păi, în primul rând, figura lui Iisus. În varianta acestor pseudosavanți imaginea lui Iisus ca o personalitate puternic morală, ca un conducător- este falsă. "Majoritatea morală" se unește aici cu curentele "politically correct" care sunt indignați de faptul că Iisus este alb și semit .Au existat nenumărate încercări de a-l face pe Iisus negru, femeie, eventual homosexual- pentru a da bine. Din păcate, adevărul este de necontestat- și atunci se încearcă alte modalități, mai subtile.
Iisus n-a murit pe Cruce-spun ei.A fost salvat- în mod miraculos sau nu și a fugit în sudul Franței cu Maria Magdalena Dacă salvarea lui Iisus n-a fost miracol atunci sacrificiul lui n-a existat- cu alte cuvinte Iisus este un impostor- și în locul lui ar trebui să apară o entitate politically correct.Și care ar fi aceasta ? Păi, Maria Magdalena.
Iisus a fost căsătorit- spun ei. Deci n-a fost cast. Și atunci, Maria Magdalena poate păși înainte, ca soție a lui Iisus și purtătoarea stirpei acestuia. Ergo sum.
Această "translație" de la un simbol puternic, masculin către un simbol feminin atacă în primul rând o stare de fapt. Faptele spun că, cu mici excepții (Maica Domnului) religia creștină este bazată pe principiul masculin.Iisus,Petru,Pavel, Iuda sunt toți bărbați. A căuta să fii politically correct conduce la absurdități sinistre.
Să presupunem pentru o clipă că povestea ar fi adevărată. Ei și ? Faptul că în latura sa umană Iisus a fost om- căsătorindu-se și având urmași- nu îi întinează cu nimic măreția- decât în fantezia bogată a "manipulatorilor" anglo-saxoni. Faptul că a existat o ipotetică stirpe a lui Iisus este totalmente irelevant- dacă ar fi adevărat- pentru că această stirpe izvora din latura sa umană. Nu înseamnă că urmașii lui Iisus ar fi trebuit să fie prin ceva mai deosebiți decât oamenii normali. Dacă ne amintim bine povestea lui Iisus are loc în Iudeea. Destul de departe de Franța, într-o epocă în care călătoriile nu erau la îndemâna oricui. Dacă Fiul Domnului ar fi scăpat și ar fi vrut să se ascundă ar fi avut mult mai multe locații mai apropiate- începând cu Egiptul și terminând cu India. Ideea că ar fi plecat tocmai în Franța să dea naștere stirpei regilor merovingieni și "Prioriei Sionului" este cel puțin rizibilă. Iar "Prioria Sionului" este o societate fără obiectul muncii- dacă ea ar fi fost societatea Aleșilor- a celor care aduc înțelepciune- atunci istoria lumii poate că ar fi arătat altfel. Ori, nici războaiele, nici ciuma, nici cele mai groaznice nenorociri abătute asupra omului n-au fost prevăzute/anunțate/împiedecate de către această societate. În cel mai bun caz, această priorie este o adunare de egoiști. În cel mai prost caz este un bluf inventat de un fost colaboraționist al regimului de la Vichy.
Codul lui Da Vinci și textele pseudoștiințifice pe care se bazează acesta nu aduc atingere Bisericii Catolice (bau-bau-ul neoprotestanților americani).Ele jignesc groaznic miile de martiri neștiuți, cei care au murit ca niște torțe, pe Via Appia, cei care au fost dați la lei, cei măcelăriți în mii de măceluri fără nume. Ele jignesc esența și miracolul religiei creștine- și pentru ce ?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!