poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2074 .



Optimiștii și depresivii
eseu [ ]
Aforisme si maxime Colecţia: Texte Filozofice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [rockyr ]

2008-12-10  |     | 



1.Între prostia maximă și inteligența maximă se încadrează oamenii normali, extremele aparțin oamenilor anormali : nebunii la limita inferioară și geniile la limita superioară.

2.Omul nu se poate explica pe el însuși, fiindcă nu-și înțelege acțiunile care sunt imprevizibile și instinctuale, nu-și cunoaște limitele pe care le văd ca niște idealuri la care ajungi pas cu pas, treaptă cu treaptă.

3.Constrângerea este statică, stai pe loc și nu evoluezi închis în carapacea dogmelor, în timp ce libertatea este dinamică, însă o libertate nemăsurată duce la haos și anarhie.Ești liber să faci orice dorești, însă asumându-ți riscurile acțiunilor tale.

4.Iubirea adaugă vieții o dimensiune în plus, dar cei pentru care iubirea este totul, în cazul când o pierd, simt un gol imens în suflet și un abator de gânduri moarte în minte, iar pentru ei viața devine un întuneric prin care bâjbâie ca niște zombi.

5.O conștiință mare își face din adevăr principii gnomice și din consecvență lege, în ea nu încap îndoielile, incertitudinea și minciunile, în timp ce o conștiință mică se neagă deseori, se mulează pe interes, este ca o târfă ce te înșeală cu cei care o plătesc, iar plata este deșertăciunea și nemernicia.

6.Oamenii mici își micșorează valoarea lucrurilor, a căror importanță se reduce până la nonvaloare, ei nu înțeleg corect ce reprezintă posesiunea, fiindcă nu au orgoliu și ambiție.Oamenii mari își măresc valoarea lucrurilor, își multiplică posesiunile, căci la ei vanitatea de a poseda cât mai mult este direct proporțională cu egoismul.

7.Cu pastilele morții se hrănesc depresivii zilnic, ei trăiesc în iluzia morții, fiindcă viața li se pare insuportabilă.

8.Optimiștii își integrează în structura minții gândirea pozitivă și în suflet entuziasmul tonifiant, absorb noul din fiecare zi și-l transfigurează în satisfacții și abandonează desuetul ca pe o haină uzată.

9.Oamenii virtuoși fac din trup o entitate divină aureolată cu sacralitatea ce desfide pângărirea și sacrilegiul născute de actul sexual, îl consideră un fel de biserică în care nu sunt admise laicul, profanul și imoralitatea și în care intră pioși unși cu mirul credinței.

10.Stările sufletești indică sănătatea sau labilitatea unui om : în cazul când sunt constante sau oscilează ușor în jurul calmului, omul este sănătos, iar dacă sunt contradictorii și pendulează de la exaltare la tristețe și invers fără motive raționale, atunci omul este instabil psihic.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!