poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4012 .



Blogistică social-democrată (I)
eseu [ ]
- gura bătea curul, iar blogul spărgea bazinul electoral Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2008-01-11  |     | 



Notă preliminară liniștitoare:
presupun că cititorii nu-mi vor sări în cap pentru feluritele "orori" peste care vor da în text, căci astea sunt orori și riscuri ale blog-artisticii!


Azi, 11 ianuarie 2008, am renunțat complet la iluzii. Am considerat că social-democtația este o doctrină politică, subsumată unei ideologii de stânga. O fi fost până în noapte asta... albă.
O mai fi fiind pentru alții. Probabil. Însă prin chestiile deplorabile căzute în josul textului, nu am identificat-o.

Pe-ntâi ianuarie 2008, după petrecerea, presupun că de unul singur a Revelionului domniei sale!, călcând în noul an Adrian Năstase a constatat că România (cine o fi asta?) ne somează să fim optimiști, adică să-ncercăm - oricare am fi noi acești "noi", încercătorii ăia!, să găsim soluții "la problemele vechi și noi", lăsând deoparte faptul că parlamentarul nostru are problemele sale... gramaticale în a găsi soluțiile genitivale "ale problemelor de exprimare vechi și noi".
Sunt de acord cu el, acolo și atunci (unde și când!) spune că a văzut..." problemele unei Românii afundate în ceață".
O.K! și eu văd ASTA, deși nu sunt leader politic aflat de ani de zile în curs de recuperare a leaderism-ului personal târnosit, citind o carte a japonezilor de acum trei secole... sau mai bine!
O.K!: "Mâine va sufla vântul de mâine". Pagină cu pagină, pe rând, pagină cu pagină toată "Povestea celor patruzeci și șapte de ronini" a fost "intelectată" de Adrian - și pe mine mă cheamă așa, dar nici pe față, nici pe dos nu sunt Năstase!
O.K! mă bucur că după lectură i-a rămas, lui Adrian, motto-ul în minte: "Printre flori, floarea de cireș; printre oameni samuraii".

Pe doi ianuarie (2008), Năstase a frunzărint, în format mare, cartea: "Istoricul desvoltării economice și financiare a României și împrumuturile contractate 1823-1933", a lui Dobrovici - fost director general al Băncii Comerciale Române. Cartea i-a atras atenția pentru că era dedicată: "Domnului Nicolae Titulescu, ministru de externe... chestii trestii și omagii "în amintirea întocmirii și aplicării cu succes... a primului buget unificat al României Mari... pe când finanțele Statului treceau prin grele vremuri.
În timpul lecturii pe Năstase l-au pălit, drept în cap, "... mai ales unele accente politice" ale scrierii: "... România a dobândit un loc binemeritat... România a trebuit să facă pe deplin dovada de conducere înțeleaptă cu bărbați de stat la înțelegerea vremurilor pe care le traversa țara, munca neobosită a poporului român, încrederea țărilor capitaliste în forțele productive ale țării, plasarea împrumuturilor acordate în investițiuni producătoare de venituri, respectarea angajamentelor luate pentru rambursarea împrumuturilor acordate... în ordinea financiară, împrumuturile contractate de la 1914-1931, în marea lor majoritate de 85%, n-au fost utilizate în investițiuni producătoare de venituri."
Lecturatorul încetează brusc, pentru că: "Nu vreau să vă plictisesc și cu alte concluzii ale cărții."
După aia, alimentatorul blogului (Adrian Năstase!) ne ia delirant la întrebări:
- de ce resursele financiare limitate ale țării nu sunt mai bine utilizate;
- de ce cotizațiile la sistemul privat de pensii sunt la dispoziția unor bănci sau fonduri străine, care nu vor folosi banii respectivi pentru investiții în România, ci pentru plasamente rentabile în diverse locuri în lume;
- fără o strategie de reindustrializare, România riscă să devină o colonie în noua cofigurație a globalizării;
- să mai dau un exemplu - uneori sunt sacrificate interese pe termen lung pentru niște câștiguri imediate: astfel... închirierea sutelor de... amortizate într-un sezon de câteva "zeci de băieți deștepți"... va afecta... fluxurile de turiști din străinătate știu că, la ei, "ATV-urile" sunt interzise: ÎN INTERIORUL LOCAÞIILOR, pe termen lung;
- în opinia mea ar fi nevoie de continuarea programului în Carpați și de o infrastructură mai bună pentru turismul de conferințe în celelalte anotimpuri al anului."

Pe trei ianuarie Adrian "doarme pe blog", dar pe patru ianuarie, inspirat de peisajul colorat al evenimentelor și de zăpada căzută, ne sugerează să acceptăm optimismul moderat al B.N.R.-ului, pentru că anul acesta va fi unul esențial, dar și pentru că se va întâmpla ceva în cele 366 de zile ale anului în ceea ce privește evoluția din următorii ani de pe scena politică românească. După emiterea acestor ultime maxime pline de social-democrație, Adrian Năstase își extrage din bibliotecă, pentru a comite agitație publică social-democrată, propria carte din 2004: "SPRE NORMALITATE. GUVERNAREA REFORMELOR. REFORMA GUVERNÃRII". Autorul cărții ne spune, cu o modestie incertă, că această carte - ce va fi pusă pe sit-ul său: "Este o carte interesantă pentru cei care vor dori să urmărească eforturile (și erorile) în derularea guvernării social democrate 2001-2004, "drumul spre vest", ințiativele privind reforma politică, dezbaterea doctrinară și modernizarea PSD, România socială, prioritatea investițiilor." Dacă în 2004 cartea se adresa celor care mergeau la vot, începând din 4 ianuarie 2008: "... cartea se adresează atât celor care au uitat cât și celor care se prefac că au uitat.!
Așa că: "În curând, pe site!, pe șapte ianuarie, a stat de vorbă și a luat contactul de după sărbători cu prietenii, colegii, gândurile și sentimentele electorale: "... indiferent de nick name-ul pe care și l-au ales!... personal urările mele domnului președinte Ion Iliescu. ... deși circulația în București este, în continuare, dificilă. I-am oferit și o carte despre Rodin, de fapt o carte despre desenul mâinilor..., gândind că în politică, la fel ca și în artă, gestica este deosebit de importantă. ... Am mers apoi la Parlament, de unde vă și scriu. ... S-au adunat multe chestiuni de "Bucătărie". Am pregătit și câteva subiecte pentru zilele viitoare. Sper, oricum..., iată că ne apropiem de prezent… Pe curând."
Câteva ceasuri mai târziu, omul politic de succes ne spune, într-un ziar, că PSD a căzut sub povara propriului său succes.

Luat rău de tot de apele Bobotezei, abia pe nouă ianuarie - vizibil sub influența apelor! - Adrian (hâc!) Năstase (hâc!) postează, sub titlul: Update Gargara cu pactu': Declarația Parlamentului României privind Pactul Ribbentrop-Molotov și consecințele acestuia pentru țara noastră, București, 24 iunie 1991, precum și Alocuțiunea rostită de Adrian Năstase, ministru al Afacerilor Externe, în Parlamentul României, la data de 24 iunie 1991, privind Pactul Ribbentrop-Molotov.
Hâc, pot fi citite aici, dar pe mine să nu contați! Îmi aduc aminte că, din cauza înzăpezșului de atunci, Năstase a alunecat la Moscova, în loc să alunece pe panta integrării pe care alunecau polonezii, cehii... alții și alții.

Ceața, atmosfera complet abulică și circulația anormală a social-democrației, au făcut ca Adrian Năstase să-și scape degetele iarăși pe tastatura computerului, când a ajuns acasă, în seara zilei de 9 ianuarie a.c.
Ridicând capacul laptop-ului, precum pe acela al vasului W.C.-ului, Năstase vomită: "... Adrian Costea "revine" în politica românească. El a fost un personaj interesant în mecanismul decizional de la București, sub doi președinți. ... Ca să fie însă foarte clar. Și în aceste condiții, eu cred că "Eterna și fascinanta Românie" a fost un proiect valabil și este păcat că nu a fost dus până la capăt. ... Mă văd obligat să le refrișez memoria unora... Bref, eu nu l-am întâlnit pe Costea în perioada 1992-1996, când partidul era la guvernare... Oricum, după pierderea alegerilor, după episodul cu mandatul de ambasador at large acordat de președintele Constantinescu, după falimentul proiectului politic APR, etc., fiind la Paris, la o reuniune a Consiliului Europei (eram membru al Adunării parlamentare), ... Costea m-a căutat și mi-a spus că mi-a făcut o mare nedreptate prin lansarea proiectului APR. M-a invitat, în week end, într-o localitate din nordul Franței, pentru a-mi da unele detalii. ... Era vorba de vreo 2000-2500 de FF, echivalent a 4-500 de euro. În aceste condiții, i-am transmis contravaloarea sumei respective, prin mandat poștal, considerând că dacă el nu-și poate permite să plătească personal o invitație de acest gen, este corect să-i returnez suma respectiva. ... Poate că Adrian Costea i-a ajutat, financiar sau intelectual, în acea perioadă, pe unii sau pe alții din România. Nu știu. ... Dragi prieteni, sper că ați înțeles măcar o parte din substanța acestei "legende". ... Dacă va trebui, voi explica lucrurile mai în detaliu. M-am săturat și eu să tot plătesc pentru alții!".

Eh, simt pe blog-uri... "Caracterele" lui La Bruyère, care îi denunță pe impertinenți, grosolani, palavragii, orgolioși, lingușitori. Ele ne arată și drumul cel bun.
În ciuda oricăror aparențe blog-erul politic ăl mai tare de la noi e Ion Iliescu. Pe locația "January 9, 2008, by Ion Iliescu" Ion Iliescu ne recomandă: BLOGUL CORINEI CREÞU sub titlul "PARLAMENTUL EUROPEI. UN NOU ÎNCEPUT".
Cu plăcere și forță Ion Iliescu constată revenirea în blogosferă a Corinei Crețu, ca prezență în spațiul virtual a europarlamentarilor, care devine din ce în ce mai mult o necesitate. Astfel, comunicarea în timp real, cu obiectivitate și profesionalism cu "românii noștri" ne conectează "în direct" la problematica Parlamentului European și... îi conectează la realitățile românești. Atunci când "blogerița" are și condei și spirit de introspecție merită aprecieri! Foarte bună postarea de astăzi privind revalorizarea rolului femeii în politică și în viața publică. Bine ai revenit Corina în blogosferă!.", ne spune blog-erul ION.
Extrem de ager el, Bloger-Ion, constată, încă de pe 6 ianuarie, așa cum i-au spus prezicătoarele, că după acalmia sărbătorilor: "... șeful statului agită spațiul public.", așa încât își pune... "Poziția față de această tema (și… nu numai !) în interviul acordat lu' Mitică Panaitescu, de la "DIMINEAÞA".
Dar... "Deoarece interviul va fi publicat în ediția de joi 10 ianuarie...", Blog-Ion va publica textul în avanpremieră, pe Blog-Ion.
Texul este despre: Respingerea candidaturii doamnei Norica Nicolai pentru funcția de ministru al Justiției. "Bobotezul" știa asta de dinainte de Bobotează, asta despre respingerea femeii din treburile oarbe ale justiției, așa încât a spus că: "... este nefirească."
După aia a bătut troienele cu grația politică a primului mascul social-democrat post-ludistic: "... primul partid al opoziției, pentru PSD, starea aceasta de tensiune politică ridică probleme foarte serioase. Ne aflăm după alegerile europarlamentare, care pentru prima oară au situat PSD-ul pe poziția a doua. Este o premieră din acest punct de vedere, în viața partidului, situație pe care n-a înregistrat-o nici când a fost în prima opoziție...."
Anticipând postura ingrată, blogerul ne spune: "... asta impune la nivelul fiecărei organizații, în localități, în municipii, la nivelul județelor, o analiză temeinică despre cum se pregătesc să asigure cele mai bune condiții pentru a obține poziții mai solide. Partea aceasta înseamnă și o pregătire pentru alegerile parlamentare, pentru a prefigura soarta politică a țării pentru anii care urmează."
În economia interviului anticipat, Blog-Ion mai trântește câteva vorbe grele, perfect social-democrate: "... Trebuie să-i alegem pe cei mai credibili, care se bucură de o bună percepție... situația care s-a agravat în acești ani de guvernare de dreapta... impune forțe politice credibile, care să se bucure de încrederea cetățenilor și care să fie un punct de sprijin pentru a depăși aceste dificultăți ... Partidului Social Democrat, singura forță de stânga... care are încă o forță remarcabilă. Se menține, într-adevăr, ca o veritabilă forță de interesele vitale ale celor mai largi categorii de cetățeni... și are o datorie nu numai față de proprii-i militanți pentru ca partidul însuși să câștige,... ci o are în fața societății. ... Problema este că trebuie adunate toate forțele de care dispune, pentru a acționa coerent, unitar în confruntările serioase."
Bleg-ioanele, anterioare datei mai sus enunțate, au taratat stângaci... "turmătoarele":
- Copiii instituționalizați au ridicat multe probleme în privința caselor, imediat după 1989, datorită faptului că unele case nu asigurau condiții optime; deși unele din (dintre, s.n.!) aceste "familii surogat" s-au dovedit a conduce la reușite internaționale;
- emigrantul; "... Probabil că, în timp, vor trebui gândite unele prevederi de atenuare a rigidității acestor prevederi legale.";
- reconstrucția Capitalei: "... să înceapă de la cota minus 20 de metri, că nu este chiar lipsită de sens. Într-adevăr, orașul s-a dezvoltat vertiginos, într-un timp scurt, pe o infrastructură (subterană și supraterană) depășită!"; a doua mare lucrare trebuie să vizeze (și") să asigure decongestionarea...";
- în al patrulea rând sunt spațiile verzi;
- trebuie reconsiderate și întărite atribuțiunile funcției de arhitect-șef, eliminând arbitrariul și anarhia;
- Invățământul constituie una din problemele serioase ale zilelor noastre. De aceea înțeleg interesul pentru această problemă nu numai din partea părinților, dar și în plan general."

Pe patru ianuarie By Ion Iliescu împărtășea: "... în totul nemulțumirea colegilor bucureșteni din blogosferă (și nu numai!) privind gestionarea "primei zăpezi de ianuarie" de către autoritățile cu atribuții în domeniu; ... Ecranele TV sunt invadate de declarații și degrevări de responsabilități. Cei obligați să intervină decretează: de vină este… calamitatea naturii, situația excepțională, etc.! Aserțiuni total inexacte. Adevărul este că de mulți ani nu mai avem ierni clasice, cu zapadă și că nu mai suntem obișnuiți cu astfel de fenomene. Mulți își amintesc cum, cu ani în urmă, iernile începute din luna noiembrie erau bogate în zăpadă și se prelungeau până prin martie. ... Este ceeace constata economistul american John Kenneth Galbraith în cartea sa "The Good Society" că s-a petrecut după 1989 în fostele țări socialiste din Europa odata cu prăbușirea vechilor economii de stat și anume - înlocuirea vechilor dogme ale "economiei socialiste" cu o noua dogmă "privatizarea ca soluție miracol!"... iar pe trei ianuarie By Ion Iliescu conchide: "Deci, în condițiile democrației parlamentare această practică este firească și benefică. Totul este ca reprezentanții Partidelor în Parlament, dincolo de interesul politic, electoral, sau în virtutea acestuia, să urmarească și să obțină satisfacerea nevoilor reale ale economiei, ale diferitelor categorii de cetățeni și să nu se rezume la interese de moment, care pot prejudicia interesul general. Aceasta este deosebirea între "demagogia politică" și "politica responsabilă."

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!