poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4837 .



Crăciun la Bradul Mileniului!
eseu [ ]
Bună dimineata la Moș Ajun!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [MARCOPT ]

2007-12-23  |     | 



CRÃCIUN LA BRADUL MILENIULUI!
(Eseu)

Se apropie cu pași repezi Crăciunul și după datina străbună a acestor meleaguri, fiecare face efortul de trebuință a sărbători Nașterea Domnului în pace și bucurie și a da parcă o nouă semnificație: nașterea noastră lipsită de păcate.
Pe la noi, forfota e peste tot, magazinele sunt luate cu asalt, piețele sunt pline de brazi, pline cu de toate, bani să fie să tot cumperi!
Se simte mirosul sărbătorilor de iarnă, al cetinii falnicilor nostri brazi, care parte din ei, au plecat spre alte zări, lăsând multe locuri golașe în munții noștri și în locul bradului nostru verde și plin de frumos, farmec și ace verzi, avem acum cel mai mare brad din Europa-Bradul Mileniului, făcut din fiare, sârme și curent electric, care trebuie oprit din când în când de la casele oamenilor, din frumosul nostru Bucuresti, că nu ajunge la toate miile de beculețe gălburii să le lumineze și nici măcar curentul electric furnizat de Centrala noastră atomo-nucleară, parcă nu-i de ajuns.
Și uite asa ne lăudăm că avem un stâlp de fier de peste 75 m înălțime, zis brad, care ne papă curentul electric, suprasolicitand bietele noastre becuri!
Ei, dar ce conteaza, cresc alti brazi, cine știe peste câte generații!
Porcii se înghesuie să fie sacrificați, într-un ritual european, ăia care au mai rămas pe aceste meleguri hărăzite de Dumnezeu, că multele crescătorii au fost ori date pe te miri ce, ori lăsate în paragină cu porci cu tot, de rodeau bieții de ei și fierul de la gardurile care nu-i lăsau măcar să iasă și să meargă în plata Domnului.
Dar nu-i nimic, aducem porci și carne de porc până și din China, crescuți frumos la umbra Marelui Zid, rumeni și dolofani, taman buni de puși pe frigare!
Mirosul de cârnați, de preparate tradiționale parcă-i peste tot și răzbate din magazinele pline de cărnuri și cârnați aduși de aiurea de prin Europa, înfrățiți fiind și la mezelurile lor gustoase și pline de E-uri europene, dar parcă-i mai bun caltaboșul românesc, pe care-l cinstesc spre degustare și le onoreaza sfânta masă până și miniștrilor noștri autohtoni, cu care ne-a blagoslovit Cel de Sus!
Apoi, masa bogată-i udată cu palincă de-a Maramureșului, cinstitele fețe ale guvernului nostru păstrând tradiția acestei naturale și renumite licori și îndemnându-ne a bea palinca generoasă de chef și voie bună, de răsună chiuitul și manelele, pe meleagurile carpato-danubiano-pontice, de-ți vine să-ți iei câmpii încotro vezi cu ochii!
Dar oriunde te-ai duce, călătorindu-te prin Europa noastră dragă, ți se pune o ștampilă de țigan și apoi te trezești că ești returnat de tot acasă, că deh, unde-i mai bine decât acasă, unde vesel arde focul în vetre și copiii stau pe lângă mamele lor harnice și pline de dragoste!
Adevărat că mai sunt unele mame care-și lasă pruncii abia născuti, pe lespezile spitalelor, sau îi aruncă cine știe pe unde, de izbeliște!
Apoi, cu toatele cele bune și cele mai putin bune, totuși vine Crăciunul și freamătul de sărbători și cinstirea Nașterii Domnului nostru Isus Cristos, pătrunde ca o lumină în casele, în inimile și sufletele noastre și prin glasurile mugurașilor de copiii, care ne urează la toți: Bună dimineata la Moș Ajun!

Sărbători fericite!

La mulți ani!

București 23.12.2007


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!