poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1898 .



Cum să scap de plagiat?
eseu [ ]
Ce este plagiatul?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [vdc_hd ]

2006-04-01  |     | 



-Ce este plagiatul?
-Cum să scap de plagiat?
Sunt întrebări la care înconjurat de dicționare încerc să le dau un răspuns. Zadarnic caut prin dicționare sau pe internet nimic nu mă mulțumește. Cu două plase în mână venind de la piață, abia intrată-n casă, soția rămâne șocată la nerăbdarea cu care aștept răspuns la întrebarea :Ce este plagiatul?
-Însușirea totală sau parțială a ideilor cuiva sau copierea integrală a unei opere literare sau stiințifice, prezentând-o ca fiind a ta, vine răspunsul promt al soției.
-Numai atât! dar copierea, reproducerea propriei noastre existențe, nu?
Plictisită de insistența mea, dar în același timp curioasă să citească ce am scris despre acest subiect rămâne totuși pentru câteva minute partenera mea de discuții.
…………………………………………………………………………………….
M-am născut plagiat în urma unui act sexual plagiat indiferent de poziția adoptată sau de asocierea gamelor de expresii și cuvinte ce încearcă să-i confere actului în sine noi dimensiuni. Probabil urmașii urmașilor mei vor fi altfel plagiați – prin clonare. Dar până atunci rămân tributarul actului în sine. Nu am fost consultat dacă am vrut sau nu să devin un plagiat. Fac parte dintre operele Creatorului ce a plagiat oferind lutului « Chipul și asemănarea lui « și nu numai atât…
M-am născut dintr-un păcat înfrumusețat de cuvinte precum: Iubire, Dragoste, Pasiune, Dorință, Reproducere, cuvinte plagiate în toate operele literare.
Am folosit și eu expresia “Te iubesc” într-una din poeziile mele, plagiindu-mi soția după o noapte de sex, furându-i gândurile, dorința, pasiunea.
Soția mă contrazice afirmând că repetarea unui act sau a unui cuvânt nu este un plagiat. Încearcă să mă convingă că ce scriu acum este blasfemie.
………………………………………………………………………………….
- Sunt un nonconformist! Incerc eu să mă justific.
- Poți scrie versuri făr’ de suflet doar căutând prin dicționare sau navigând pe internet! Degeaba cauți cu disperare cuvinte sau idei aberante care să-ți exprime neliniștea, durerea, păcatul, e.t.c. încercând să definești plagiatul. Plagiatul, așa cum îl vezi tu te va urmări în tot și în toate nu doar în creațiile tale, nu doar în operele literare.
-Aceasta este ideea! încerc eu să-i explic.
…………………………………………………………………….
Am încercat să-i confer existenței un sens unic. M-am aruncat perpendicular printre două lumi paralele precum acul lui Buffon încercând să prospectez infinitul. Deșartă iluzie. Undeva în finitul infinit m-am reintegrat în lumea din care fac parte.
Am acceptat dualitatea lucrurilor sub semnul Ying și Yang, acceptând soarta și destinul preconceput limitându-mă temporar în spațiul îngust în care am fost creat. N-am regăsit și o a treia dimensiune și am rămas doar un punct suspendat al lumii plane.
Am încercat să neg legile fizicii, metafizicii și toate legile ce ne guvernează exploatându-mi punțile neurale. Încerc zadarnic să pătrund mai adânc în mintea mea căci mă scufund în prăpăstile anume dăltuite de Dumnezeu pe circumferința și-n interiorul creierului. Din pliurile ce mărginesc canalele adânc săpate-n mașinăria cunoașterii, aruncate de-a valma, ideile, frazele, cunoștințele semenilor mei caută cu disperare Lumina. Mă feresc să-i ajut pentru a nu genera un nou plagiat. Sau, poate dimpotrivă, din prăpastia subconștientului trimit spre cealaltă emisferă doar ceea ce-mi convine. Ofer șansa sau neșansa celor aleși de mine din mine să răzbată prin mine oferindu-le Lumină. Din “judecat” am devenit ”judecător”. Dețin puterea decideri incontrolabile a vieții și morții. Dețin inconstient controlul creierului plămădit din același lut, pigmentat cu nuanțe de alb, negru, roșu sau galben. “Rațiunea este ceea mai desăvârșită Creație ». Dețin Opera reprezentativă a plagiatorului universurilor paralele în care sunt înscrise toate faptele, gândurile ființelor și neființelor.Nimic nu scapă neconsemnat, înregistrat, marcat, revizuit sau abandonat.
Încăpățânat rămân la convingerea că renașterea este cel mai mare plagiat, contrazicându-mi vehement soția…
-De ce cauți să te pierzi într-o nouă dimensiune?
-De ce unic vrei să devi când unică este doar « Unica Trinitate? »
-Dumnezeu nu a fost plagiat printr-un Alah, Mahomed, Budda! Este același sub o altă interpretare.
Rămas singur, obosit de atâta căutare, stau și mă întreb:
-Ce este plagiatul?
-Cum să scap de plagiat?

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!