poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 12590 .



Personalitatea preadolescenților si adolescenților
eseu [ ]
în contextul Educației pentru Cetățenie Democratică

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alili2001 ]

2007-07-27  |     | 




“Omul nu poate ajunge om decât prin educație.”
(Platon)
“Omul este rodul educației pe care o primește.”
(Helvetius)

Personalitatea îl definește pe om în relațiile sale cu alți oameni și cu societatea. Conținutul și natura personalității nu se dezvăluie decât în activitate și cuprinde totodată totalitatea potențialităților înnăscute și a însușirilor dobândite de individ în cursul vieții, intr-un anume fel structurate, care-i asigură integrarea originală, unică în mediul social, cultural și natural. Fiecare om are temperament, aptitudini și caracter, dar acestea se dezvoltă diferit de la un individ la altul, deoarece factorii principali ai formării și dezvoltării personalității sunt ereditatea, mediul și educația, iar factorii educaționali sunt familia, școala și societatea.
Una din principalele misiuni ale oricărei educații este aceea de a-l ajuta pe elev să dobândească principii de orientare valorică, ce alcătuiesc nucleul conștiinței sale morale și se exprimă sub forma unui model ideal de om.
“Profesorul e mare prin elevii săi și elevii ajung oameni de seamă numai prin profesorii lor!”, afirmau Gh. Ionescu-Șișești, Emil Gataințu și Dumitru Rădulescu, elevi ai liceului “Traian”, liceu care era considerat în 1904 de Ștefan Bodiu ca fiind opera voinței lui Theodor Costescu.
Să-i educăm pe elevi în spiritul valorilor universale!
În faza preadolescenței sau pubertății se produc profunde transformări în organismul și în viața psihică a elevului, se dezvoltă interesele, aptitudinile și concepția morală. Este faza în care se formează păreri personale în numeroase domenii și probleme, crescând interesul pentru probleme abstracte și de sinteză.
Adolescența propriu-zisă se caracterizează printr-o echilibrare intimă și complicare a concepției despre lume, prin clarificarea idealurilor omului, printr-o mare dezvoltare a laturii cognitive, afective și voliționale a personalității. Se formează o serie de trăsături de caracter legate de sentimentul responsabilității. Se constituie mai intens interese profesionale, după momente de ezitări și contradicții.
Copilul, preadolescentul și tânărul au avut și au nevoie, de când există lumea, de educație, de care orice profesor ar trebui să fie preocupat. De asemenea familia și societatea au un rol important în educația tinerilor.
Să facem din elevii noștri persoane cu caracter, care întruchipează bunăvoința, solicitudinea și amabilitatea. Cel care are caracter veghează mereu la igiena și disciplina severă a moravurilor și caută să domine lucrurile prin inteligență.
Fără iubire inteligența omului scade. Cel care iubește (părinții, patria, aproapele) își poate valorifica toate capacitățile la maximum. Nietzche arăta că a-i iubi pe ceilalți este cel mai rafinat sentiment dintre cele dobândite de oameni.
Să-i învățăm pe elevii noștri să se furișeze în inimile celorlalți, făcând o pasiune pentru adevăr și dragoste, pentru toleranță și pentru iertare!
Iertarea este puterea celui tare; ea naște liniștea minții și pacea sufletului. Iertarea și blândețea sunt calitățile celor ce au dobândit stăpânirea de sine.
Marcus Aurelius spunea că gândirea descătușată de ură devine o adevărată fortăreață, iar omul care o posedă devine de neînfrânt. Egoistul este însoțit pretutindeni de orgoliu, mândrie trufașă și vanitate.
Pretutindeni există două categorii de oameni: una care posedă averea materială și îi sunt indiferente satisfacțiile intelectuale și spirituale și alta, care posedă bogăția spirituală și detestă preocupările materiale excesive. Ar fi bine dacă am înțelege că averea reprezintă o valoare relativă; spiritul fiind averea pe care nu ne-o poate lua nimeni.
Toți oamenii se nasc liberi, dar unii vor cu orice preț să ajungă servili, practicând lingușeala, uitând că dezvoltarea mentală a speciei umane se datorează poziției verticale. Sa-i învățăm pe elevi ce-nsemnă CINSTEA, CORECTITUDINEA și DEMNITATEA!
Heraclit susținea că oamenii superiori “preferă un singur lucru tuturor celorlalte: gloria veșnică față de cele trecătoare", iar Plutarh scria în “Viețile paralele” că singurul mijloc ce-i stă la îndemână omului de a dobândi nemurirea este CREAÞIA, deoarece în actul de creație primează rațiunea cu care se caută adevărul și frumosul.
Să le permitem elevilor noștri să creeze!
În general, orice om normal tinde în mod natural spre reușită, conștient sau inconștient. Protagoras afirma, pe bună dreptate, că “omul este măsura tuturor lucrurilor”.
Să-i pregătim pe elevii noștri pentru viață, să-i determinăm să aplice ceea ce învață și să-i stârnim ca permanent să-și pună întrebări, cărora să le cautăm răspunsuri împreună.
Marcus Fabius Quintilianus (42-118 e.n.) afirma că profesorul“ trebuie să servească drept exemplu și model pentru elevi, el trebuie să-i iubească. …înainte de toate, profesorul trebuie să apeleze la sentimentele sale părintești față de elevii săi. Profesorul să nu fie irascibil și, în același timp, să nu fie indulgent cu cei ce au nevoie de îndreptare. Să fie simplu în predare, răbdător în lucru, mai mult persistent decât exigent. Să răspundă cu plăcere celor ce întreabă și să pună întrebări celui ce tace.”
"[…] Uniunea se bazeaza pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept si a respectarii drepturilor omului, inclusiv drepturile persoanelor apartinand minoritatilor. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizata prin pluralism, nediscriminare, toleranta, justitie, solidaritate si egalitate între barbati si femei.[...]" - Jan Peter Balkenende, prim ministru al Olandei
In contextul implementării acestori valori in comunitatea românească, încercată îndelung de ororile sistemului totalitarist, Uniunea Europeană ne deschide drumul spre cunoaștere neconditionată prin promovarea schimburilor interculturale și interetnice între țările Europei, prin intermediul parteneriatelor, a programelor educaționale, cât și a stagiilor de pregătire în instituțiile U.E. a tinerilor dornici de afirmare și posesori de competențe lingvistice caracteristice zonei europene ce promoveaza colaborarea.
Recent am aflat de existența Programului Youth/Tineret, care este un program comunitar destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 15-25 de ani, fiind deschis tinerilor din 30 de țari europene.
Youth – oferă tinerilor posibilitatea să participe la schimburi de grupuri, voluntariat precum și activități de sprijin. Serviciul European de Voluntariat permite participarea la activități de solidaritate concretă și nelucrativă, care răspund la nevoi sociale, culturale, de mediu și tehnologice.
În școala noastră, Colegiul Tehnic « Decebal » a luat naștere Clubul IMPACT care promovează multe din aceste valori. Noi le numim acum europene, dar ele sunt universal valabile pe intreg mapamondul… În cadrul Clubului IMPACT elevii sunt prinși in derularea unor proiecte interesante și educative. Un proiect care ne-a schimbat optica a fost acela în care un grup de 15 elevi a participat la construcția unei case din temelii, la Bechet, întelegând astfel că și noi suntem verigi importante ale societății și că putem să ne aducem aportul și să fim solidari cu cei aflați în suferință.
O data cu UE s-au deschis portile tinerilor către lumea civilizată. Numai cine nu vrea să învețe va rămâne o persoană ignorantă, restul au oportunități în descoperirea și cultivarea propriului talent.
Valorile Europei sunt foarte bine oglindite in carta natiunilor unite, 26.06.1945, - obiectiv fundamental al ONU:
„ …apararea generatiilor viitoare de eventualele razboaie, …., reafirmarea credintei in drepturile fundamentale ale omului, in demnitatea si valoarea omului si in egalitatea de drepturi intre femei si barbati.”

Bibliografie:
1. M. Butnariu “Eleganță morală”, Editura Radical, 1997;
2. www.infoeuropa.ro

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!