poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2729 .



Sita
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Seemis ]

2007-07-02  |     | 



...prietenul meu Eu (...) Eul. Mi-l AMÌNTESC încă de pe când eram de-o şchioapă, EL fiind cu o mişcare de rotație înainte mai mare. Câte năzdrăvănii n-am făcutîmpreună ! Le dădeam nuferilor la micul dejun ouă răscoapte de vise (...). La prînz viselor le dădeam omletă de nuferi şi adormeam sătui. Pămîntul PAT, pămîntul PLAPUMA. Pernă stelele. CLEPSIDRA. Trei piroane cu-în aceeaşi lobcă.

Mi-aparea mie un rid, îi creştea şi lui o cicatrice. I se adâncea crucea dintre sprâncene, mi se alungeau şi mie căngile de sub gene. De mai tot dragul. Până într-o zi, când am băgat de seamă că EL e mai tînăr decât mine. Tot cu o mişcare de rotație,dar circulară. I se trage cred de la STATUÌE, ideea lui de o viață : cum că Eu (...) Eu-lui îi revine sacra menire de a o imortaliza. Dar cum ? S-a apucat s-o defrişeze cu versuri. Nemulțumit, ca să scape de obsesii, le-a trimis pe la redacții. Eliberat, dar cu teama în suflet -dacă există totuşi un redactor care în loc să-şi aprindă inspirația cu ele, mi le publică ?- le-a strâns într-un volum şi le-a vârât sub un număr de înregistrare al celei mai mari edituri. Aşa (...) de-aici nici SÌSÌF nu le mai poate scoate. Si cu ochii înecați în râs : veşnică fie-i amintirea celui care i-a trăznit şarada cu concursul de debut. Alb de negru (...). O perlă, Arhonte, o perlă de subventii. « Eppur si muove » îi argumentam eu. Mă rog, dar ce poți face tu, un nume necunoscut pe lângă al lor, aşternut de tiparniță pe fruntea stângă a celor 10-15 volume de sport-turism ? Nimic. A-ha ! Să nu crezi că am renunțat la STATUÌE. Bate-m-ar curcubeul.

Nu fi pesimist (...) şi s-a apucat de proza.
Zice că i-a spus lui luceafărul, ACOLO, că-n lumea frazelor, linia de sosire nu ar fi şnurul de la BAZÌNUL cu apă (...). Dar mai comitea din când în când şi câte-o poezie. Deh ! (...) prima dragoste. Când un necunoscut COMUN angrosist i-a spus : ai DAT lovitura, şi îi strecura sub curiozitate o revista de-OARECE mărime. Vazându-si numele în pagină a început să meargă în mâini pe cer. Ba şi-a mai lăsat şi barbă. Reținuse el dintr-un almanah unul, care de-atâta păr nu i se vedeau decât ochii. Asta precis are geniu (...). Păi nu vezi că se împiedica în rime? (îl tachinam). Se împiedică,nu se împiedică, precis că are (...) ( ?! ) (...) altfel nu-l publicau. Si nu mă mai sâsâi.Proză curată, Arhonte. Câtă imaginație ! Uite aici şi o formulă algebrică. Ce rimă ar fi putut să-i găsească ?! Inexistentă. Inexistentă cu algebrică ?! Te pricepi şi tu (...). Poezia Arhonte, poezia este inexistentă. Esti depăşit. Sigur că da. Esti depăşit. Si-n definitiv, de ce mi-oi pierde eu vremea cu tine ? Nu ai şperaclu de percepție. Asta este. Reciteşte-l pe Homer, i-am strecurat sub centură. Si-a luat capul în espadrilă şi a început să fugă cu fraze de un kilometru. Nu ! Nu mă las (...) tot am să reuşesc până la urmă (...). Am să-i fac cea mai fidelă STATUÌE. Vie i-o fac. Indiferent din ce unghi ai privi-o, s-o vezi aşa cum este. Si cum este ? Aşa cum este (...). Nimic mai uşor atunci. Tocmai asta este, că nu este uşor deloc. Cum aşa ? Foarte firesc. N-o fi avut cu ce umple spațiul. !(...)A ?! Si cu mâinile sub maxilarea-nceput să înghită în sec. Nu dacă te referi la grupajul publicat în FANTA. ( ! ) E acolo un om de meserie (...). Nu mă mai sâsâi. Ti-am spus că nu ai şperaclu de percepție. Si din prag cu haina pe umeri : mai vorbim noi.

Peste o oră mă pomenesc cu EL cu brațul plin de pensule,vopsele(...) Observându-mi uimirea, plonjează : am s-o pictez Arhonte, Afrodita o fac. Păi cu proza? Viața este o culoare, o nemaiîntilnită culoare. Asta este. Dacă este, de ce n-o laşi asa cum este ! Aici este,sigur că aici este cheia. O pânză de doi pe doi(...) şi ce mai (...). Să-ți pozez ? Da. Adică nu. Proza ți-o dau ție. ( ?! ). Bea-o cu APA de cucută,dă-i foc cu MATASEA broaştei, fă-ți din ea CRAVATA, treaba ta.

Cerul.- Si ca un lord mi-a întors spatele.
Pamântul - Cu miscări de rugină a început să amestece culorile.
Eu - Tot secondându-l, am adormit.

M-a trezit o FELINA de vis. Peste speranțe burnițase. În zare,UN strat de zile şi nopti, si PESTE ele un om de zăpadă.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!