poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3942 .



Laurian Stănchescu: “Nichita Stănescu este unul dintre cei mai mari poeți ai lumii!”
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Petre_Andrei ]

2007-06-13  |     | 



Fluerașu Petre: Pentru început, v-aș ruga să vă prezentați cititorilor.
Laurian Stănchescu: Încep cu numele. Mă numesc Laurian Stănchescu, am început să scriu ca orice copil care vrea să descopere revelația cuvântului și după ce am descoperit-o, am început să scriu din nou ca orice copil care vrea să găsească firescul cuvântului. Cred că asta este singura prezentare a ființei mele.

F.P.: Ați publicat recent o carte despre Nichita Stănescu. Care sunt motivele pentru care l-ați ales pe acesta?
L.S.: L-am cunoscut pe Nichita Stănescu prin poezia lui. A doua oară l-am cunoscut pe Nichita Stănescu cel viu și asta m-a determinat să încep acest proiect foarte mare despre scriitorul Nichita Stănescu. În continuarea ideii, pot să spun că Nichita Stănescu este unul dintre cei mai mari poeți ai lumi. Părerea mea este că mai ușor ajungi la creația unui scriitor cunoscându-l pe om. E foarte ușor, pentru că omul este de fapt fereastra propriei lui creații. Nichita m-a fascinat, dar m-a fascinat într-un mod lucid. Proiectul meu a început cu 10 ani în urmă, într-o formă înfiorătoare, o nouă naștere a ființei mele, gândul de a nu fi cunoscut și perceput Nichita așa cum a fost el și cum l-au cunoscut cei care i-au fost aproape m-a îngrozit. Acesta a fost punctul de plecare al acestui proiect de care m-ați întrebat.

F.P.: Știu că ați prezentat volumele la Paris, în cadrul unui salon internațional de carte. Care au fost reacțiile imediate ale celor prezenți acolo?
L.S.: Am fost invitat la Salonul Internațional de Carte de la Paris în perioada 23-27 martie 2007 de către Ministerul Culturii. Reacțiile au fost minunate, pentru că l-am prezentat pe Nichita înveșmântat în afișele pe care le-ați văzut și dumneavoastră la Festivalul Național de Poezie Nichita Stănescu de la Ploiești. Eu l-am prezentat pe Nichita în limba română, iar Dinu Flămând, concomitent, îl prezenta în franceză. Acolo au fost foarte mulți trăitori de limbă franceză, foarte mulți străini și români.

F.P.: Cercetarea a fost foarte minuțioasă. Colaboratorii, oamenii apropiați de Nichita, au vrut să ofere informații despre poet, au fost entuziasmați de acest proiect?
L.S.: E un lucru extrem de dureros. Prima dată, m-am dus la cei apropiați. Acum nu mai cred că au fost atât de apropiați, pentru că în clipa când le-am spus ideea mea, dorința mea, visul meu de a-l descrie pe Nichita cel adevărat, au spus că nu au rost aceste cărți, pentru că Nichita s-a dus. Și nu este adevărat, pentru că Nichita s-a dus, și am rămas fără imaginile lui, fără Nichita acela mai puțin cunoscut. Atunci mi-am dat seama că am rămas singur și a trebuit să urmez alte viziuni.

F.P.: Care sunt planurile de viitor, cum plănuiți să continuați această colecție închinată poetului Nichita Stănescu?
L.S.: Planurile de viitor decurg din planurile pe care le-am făcut în urmă cu 10 ani. Au apărut primele trei volume de evocări și primul volum de interviuri, urmează încă vreo două sau trei volume de interviuri, după care mai urmează încă șapte sau opt volume. Nu aș vrea să le precizez deocamdată pentru că în timpul lucrului la aceste cărți s-ar putea să-mi schimb viziunea și nu știu exact ce urmează. Cert este că au apărut, în urma drumurilor mele prin țară, aproape o mie de poezii risipite de Nichita prin diverse locuri: Dobrogea, Moldova, Oltenia, Banat, Ardeal. Poezii pe care vreau să le adun cred că în două volume.

F.P. Credeți că Nichita Stănescu mai este citit astăzi, credeți că poezia lui mai are impact asupra generațiilor tinere?
L.S.: Nichita Stănescu este un poet care poate fi acceptat la prima lectură. Eu am mers și merg foarte des prin țară, am întâlniri publice cu elevi, cu studenți. Prima dată am câteva filme despre Nichita care vorbește despre poezie, mai am câteva cd-uri cu Nichita recitând. Prima dată am pus câteva filme cu el, la care oamenii au rămas puțin mirați și uimiți. Era contactul cu un element nou. După ce l-au auzit pe Nichita, parcă s-au relaxat, au intrat în interiorul fenomenului. Și în clipa în care am început să vorbesc despre Nichita Stănescu, oameni care nu-l citiseră pe Nichita niciodată mi-au spus că îl înțeleg. Nichita Stănescu este iubit ca poet și respectat și nu știu ce ar trebui făcut în țara asta ca să existe ediții de masă, populare, ale lui Nichita Stănescu. El și-ar fi dorit foarte mult lucrul acesta.

F.P.: În final, transmiteți un mesaj celor se gândesc dacă să citească aceste cărți. Ce-ar putea găsi în ele?
L.S.: N-aș vrea să existe un final, ci tot o continuare. Fiecare purtăm în noi acea scânteie a cuvântului, fiecare purtăm în noi starea primordială a stării cuvântului. Omul posedă acea stare de grație a cuvântului și fiecare la rândul lui din cuvinte ne deslușim și creăm o poezie a cuvântului vorbit. Fiecare om ar trebui să se întoarcă asupra acestei stări care de fapt îi întregește ființa fără ca el să realizeze acest lucru.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!