poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1446 .



Rromenia
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2006-02-12  |     | 



Ai noștri, pentru noi, cu noi. Ai lor, pentru ei, cu ei. Ai tuturor și ai nimănui. Și totuși, ai cui sunt rromii ?
Îi vedem zilnic, în diverse ipostaze. Sunt colegii noștri de la servici- sunt băieții isteți de pe linia lui 135- sunt pirandele care cerșesc în față la Bucur- cei care fură de peste tot, cei care strică bunul nume al țării, transformând-o în Rromenia. Cine sunt rromii ?
Un comentariu de săptămâna trecută arăta că două organizații de "specialitate" s-au plâns în străinătate apropo de o descindere în forță a poliției pentru a igieniza un loc unde rromii se așezaseră fără nici un fel de aprobare. Adică băieții aceia cu școală, cu studii de sociologie la SNPA și chiar în străinătate nu văd- chiar nu văd- că acei concetățeni ai lor au încălcat legea ? Ajungem la Bruxelles și integrarea e pusă în pericol pentru "rele tratamente aplicate minorităților " din cauza faptului că poliția și-a făcut datoria ?
Ar fi cam timpul ca și comunitatea rromilor să termine cu autovictimizările acestea. Nu există lege specială pentru rromi care să le permită să fure și să ocupe ilegal locuințe și terenuri. Nu există- sau n-ar trebui să existe- o astfel de discriminare "pozitivă". De ce ? Pentru că nu are nici un sens.
Discriminarea "pozitivă" peste tot unde a fost încercată este un mare eșec. De la SUA- acolo unde rata criminalității printre afro-americani este de 10 ori mai mare decât înainte de apariția acestor legi- iar abandonul școlar ajunge la cifre record- deși, culmea, negrii au învățământ gratuit și există mult mai multe șanse să ajungă la colegiu- chiar cu o pregătire mediocră- față de colegii lor albi bine pregătiți- și până în Marea Britanie unde întreaga legislație pro-diversitate s-a soldat doar cu atentatele de la Londra.
Există locuri speciale pentru rromi în învățământul superior. De ce nu poate elevul rrom să candideze în aceleași condiții ca elevul român ? Doar Ministerul Educației poate răspunde. Dacă școala nu acordă aceeași atenție copilului rrom ca și copilului român- să pedepsim școala. Dar să nu dezvoltăm discriminări inutile.
Într-un sistem capitalist nu ar trebui să existe discriminare pozitivă. Nu există handicap personal dat de rasă sau de culoarea pielii. Un rrom, pakistanez sau român au aceleași șanse- personale- să câștige. Repet- personale. Adică bazate pe muncă, sacrificiu, efort. Pomana îngrașă- iar minoritățile ocrotite de pomană- vor decădea în loc să progreseze.
Există n minorități- plecând de la unguri și terminând cu ucrainienii- care își conservă tradiția fără a încălca legea. De ce ar trebui să fie altul cazul rromilor ? De ce ar trebui legea să-l închidă pe Ion atunci când fură o găină și pe Mannix nu ? De ce trebuie Mannix să fie "produsul unui mediu social impropriu dezvoltării" și nu, pur și simplu, un găinar ?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!