poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3897 .



Utopia…
eseu [ ]
problemele unei generatii depasite

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Petre_Andrei ]

2006-01-05  |     | 



“Daca ar fi sa fie asa…”! Aceasta este cea mai folosita expresie in ultimul timp. Oamenii au tendinta sa isi doreasca din ce in ce mai mult imposibilul! Nu ar fi nici o problema daca ei ar constientiza ca ceea ce isi doresc este imposibil, insa de cele mai multe ori fantezia se substituie realitatii. Avem de-a face iata cu un comportament redundant care din pacate invadeaza toate domeniile activitatii umane! Am ajuns in faza crearii iluziilor… Totul este pentru omul modern ideal, totul se imparte intre alb si negru, griul pur si simplu nu mai este perceput de omul preocupat de “cursa lui nebuneasca”!
Astfel am ajuns sa vedem si statul ca “cea mai rea dihonie”, astfel am ajuns sa consideram libertatea ori “absoluta”, ori “inexisenta”! Aceasta stare de fapt este determinata in principal de ideile utopice pe care oamenii le-au dezvoltat de-a lungul timpului! Parca fiecare generatie “mai pune o caramida” la aceasta “stare latenta de prostie”! Astfel idealurile se inalta tot mai mult, fara sa se tina cont de posibilitatile efective de realizare! Ne propunem din ce in ce mai mult cu toate ca putem din ce in ce mai putin! Si problema este ca nimeni nu observa acest lucru, iar cand iluzia se prabuseste, oamenii stigmatizeaza, fara sa inteleaga ca inca de la inceput acea incercare nu avea cum sa reuseasca, inca de la inceput era condamnata la esec! Cand iti doresti absurdul vei pierde mai mult ca sigur!
“Ar fi frumos…” este adevarat sa existe numai oameni buni, dar acest lucru este absurd! Nu exista indivizi asemanatori, exista doar indivizi unici, indivizi care nu vor accepta (nu au cum sa faca asta din cauza naturii lor firesti) sa fie uniformizati! De aceea nu putem sa aplicam sisteme terne, sisteme care se bazeaza pe asemanarile dintre oameni! Acestea da, exista, dar nu sunt, nu au cum sa fie transformate in piloanele unui sistem legislativ! Pentru a putea sa reglementezi relatiile dintre ei, trebuie sa intelegi ca oamenii sunt unici si ca instinctele lor vin foarte des in conflict deschis cu dorintele celorlalti! Doar daca intelegi aceste lucruri vei reusi sa te impui, doar daca intelegi cursul firesc al vietii vei reusi sa creezi ceva durabil!
Altfel, vei continua sa ridici “castele de nisip” considerand ca ele sunt imuabile! Vei vorbi degeaba despre irelevanta existentei fara sa vezi ca tu esti cel irelevant! Urmeaza calea fireasca, pentru ca tot ce se departeaza de aceasta poate fi cuprins intr-o singura categorie, trista chiar prin esenta ei: Utopia! Nu lasa viitorul sa se transforme intr-o utopie ratata!

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!