poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4372 .



Umbra lui Dumnezeu (motivul umbrei în poezia și aforistica lui Blaga V)
eseu [ ]
asceza uimirii 7

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alchimina ]

2005-09-29  |     | 






Image hosted by Photobucket.com



"Umbra lui Dumnezeu e tot ce vezi, / ce-n spațiu se desparte și se-adună, / pămînt e ea, și prund și undă, / un drum cu călătorul dimpreună, / fîntînă-adăpostind o lună"(Umbra lui Dumnezeu) - iată o revelație poetică ce se cere degustată cu delicatețe și răbdare.

"Doamne, îngăduința ta nu are nume" - recunoaște primul vers al altei poezii. Și chiar această îngăduință pare să capete un nume in versurile de dinainte: "umbra lui Dumnezeu" este lumea din prima strofă, o lume ospitalieră dăruită omului ca să o poată locui. O îngăduință totuși ușor malițioasă dacă acceptăm că această alternativă, această locație secundă îi este acordată ca urmare a eșecului încercării paradisiace, în care el s-a dovedit o ființă slabă, vulnerabilă, neajutorată, coruptibilă, incapabilă să suporte proba leală a luminii, lamentîndu-se că "lumina naște vina" și văicărindu-se: "ce grea e pentru noi / osînda de a sta-n lumină"(Glas în paradis).

Consecințele acestui gest divin nu trebuie ignorate. Prezența lui Dumnezeu - "Te faci simțit așa-ntr-o doară", "devreme ce la tine nu iau seama / mai mult decît la floarea de pe cîmp"(Doamne, îngăduința ta) - se dovedește extrem de vagă, lipsită de orice constrîngere, fragilă ca o floare, incertă ca o umbră, nemaiimpunînd, în felul acesta, nici o exigență imperativă.

"Creația", departe de a mai fi fapta semnificativă a lui Dumnezeu, este numai un efect de lumină, lumea-umbră arendată în beneficiul omului, căruia i se și spune: "poți s-o strîngi sub chip de holdă și grădină. / Și poți s-o bei în chip de apă"(Umbra lui Dumnezeu), o lume nicidecum panteistică, plină de Dumnezeu, căci ea nu e doar secundă, inferioară divinității-lumină, ci - în mod compromițător - doar o simptomatică și involuntară, pînă la urmă, consecință a existenței sale. Ideea de creație este aici total compromisă, căci se știe despre umbră că este doar o amăgitoare și inconsistentă dublură: "Să-nsoțească-n lumi ființa / merge-alături neființa"(Umbra).

Lumea nu mai este deci o faptă divină autentică decît într-un sens strict metaforic: umbra este fiica luminii doar în sensul - recunoscut atît în etimologia latină cît și în cea slavonă - în care lumina este etimonul lumii . Lumea este doar o miraculoasă și inexplicabilă întîmplare. O ciudată și delicată degradare a luminii. O magie ambiguă a lui Dumnezeu. Iluzie însă suficient de consistentă (de factura mayei din filosofia indiană sau a imaginalului lui H. Corbin), în care omul se poate complace, damnat și totuși oarecum ocrotit, din bunăvoința sau poate doar din neînțeleasa neglijență a Domnului.

Tărîm totuși al păcatului sublim, căci iubirea este un păcat oarecum îngăduit, pătruns de o enigmatică religiozitate. Căci lumea-umbră oferă totuși (față de alte umbre) o “priză” de exceptie, un vădit contact cu sacrul: "Umbra lui Dumnezeu e mai vîrtoasă în lumină, / mai grea ca alte umbre. Și nu-ți scapă"(Umbra lui Dumnezeu). În gingășia sa umbratică, lumea rămîne astfel - ca în finalul poemului "Vara Sfîntului Mihai" - o taină ambiguă, o tandră indiferență, dar și o ocrotitoare penitență a destinului uman:

"O, lumea e albastră haină,
în care ne cuprindem, strînși în taină,
ca vara sîngelui să nu se piardă,
ca vraja basmului mereu să ardă."





.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!