poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 720 .



despre Magia sărbătorilor
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2023-12-16  |     | 



Sărbătorile de iarnă mult așteptate de copii, dar și de copii din adulți, produc o magie fenomenală, siderală, creează un entuziasm măreț, oamenii devin mai buni, mai puri precum copii.
Este vremea darurilor materiale dar și spirituale, este vremea minunatelor colinde care sunt ascultate de pleiade de stele, de îngerii cu aripi de lumină.
Sărbătorile de iarnă încep cu sărbătoarea Sfântului Andrei, este noaptea în care sunt alungate toate spiritele rele, pentru ca oamenii să se simtă în siguranță, bucuroși de venirea iernii, cu salba de sărbători.
Pe dealuri la sate se aprind focuri care conform tradiției se spune că ard spiritele rele, că se purifică natura, oamenii, cerul.
Este un obicei ca de Sfântul Andrei, toate ușile și ferestrele să fie frecate cu usturoi, cu scopul de a ține departe de case și suflete demonii care bântuie prin lume.
Următoarea Sărbătoare minunată este cea Sfântului Nicolae, Moș Nicolae cum se cunoaște în credința românească. În noaptea sfântă Moșul Bun, generos și plin de iubire trece pe la toate casele să lase daruri, și pentru copii dar și pentru părinți. Bucuria atinge cote maxime, ajung până la cer ecourile entuziasmului și fericirii.
Se petrece cu adevărat o minune în noaptea sfântului Nicolae, pentru că oamenii se trezesc în zori, senini, plini de iubire de viață, mai buni, mai iertători.
Oamenii se pregătesc de Sărbătoarea Crăciunului, își primenesc casele, sufletele, grădinile.
În toate orașele țării străzile sunt împodobite cu milioane de luminițe mulțicolore, este o feerie care se transferă în ochi și de acolo în toate odăile sufletelor, chiar și arborii de pe margine sunt împodobiți cu luminițe argintii, aurii.
începe forfota pentru alte cumpărături pentru darurile destinate membrilor de familie , prieteni, oamenii fac acte caritabile pentru cei mai neajutorați.
Sărbătoarea Sfântului Crăciun este cu adevărat magică,
fiecare creștin conștientizează nașterea Fiului Sfânt, Iisus Mântuitorul, cel care aduce iertare, iubire, pace și lumină în întreaga lume. Familiile se adună la masa sfântă, în preajma bradului minunat împodobit, cu îngeri, cu steluțe, cu globulețe, cu luminițe, nerăbdători să se cinstească plini de bucurie cu bunătățile tradiționale, pregătite cu multă dragoste. În toate casele plutește aroma cozonacilor, a prăjiturilor, a turtelor dulci, decorate cu aripi de îngeri cu stele. Pe toate străzile , pe la toate ușile răsună colindele care produc fiori inegalabili.
Urmează apoi Sărbătoarea Sfântului Ștefan, cel care mijlocește întâlnirea cu Divinitatea, cel care aduce vestea noului an, a unei noi șanse de realizare a viselor, a dorințelor.
Este ziua în care oamenii fac bilanțul anului care a trecut, se gândesc la realizări, la visurile împlinite, când devin plini de recunoștință, dar se gândesc și la eșecuri, găsind în ei optimismul, încrederea că ele vor putea fi rezolvate în viitorul apropiat.
Urmează cu mare fast, Sărbătoarea Noului An, când oamenii îmbrăcați ca de gală petrec, se veselesc, își fac promisiuni pentru Noul An, mesele sunt pline cu belșug de bucate, de delicii, cu vin și șampanie, cu ornamente festive.
Pe întâi Ianuarie se sărbătorește Sfântul Vasile , cel care aduce inocența, puritatea în sufletele credincioșilor, se spune că cei care poartă numele de Vasile poartă pe la casele oamenilor, un miel în brațe fără de păcate, pentru ca să fie atins, mângâiat să se molipsească și ei cu blândețea, bunătatea, mielul fiind socotit un simbol al curățeniei trupești și sufletești.
La câteva zile, mai precis pe șase Ianuarie este sărbătorită Boboteaza, care specifică botezul pruncului Nou Născut, Fiul Luminii și al iubirii absolute, dar totodată se sărbătorește și Sfântul Ioan Botezătorul, dumnezeiasca arătare. Pe șapte Ianuarie lumea creștină îl sărbătorește pe Sfântul Ioan aducătorul de pace, de lumină și iubire, de bunătate divină.
Salba Sărbătorilor de iarnă o poartă în suflet tot anul lumea creștină, este cea mai iubită perioadă întrucât este cu adevărat magică, este perioada sfântă a marilor schimbări, a planurilor mari, este perioada fericirilor absolute.
Iarna este magică, binefăcătoare, prin faptul că omoară
virușii, bacteriile din aer, din apă, din pământ, să ne rugăm pentru ca să revină iernile de altădată, când gerul poate distruge toate energiile negative.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!