poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 75 .



despre emanciparea rațiunii
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2023-03-11  |     | 



Iluminismul este cel mai înalt concept filosofic care promovează emanciparea rațiunii, emanciparea spiritualității umane prin cultura luminii.
Iluminismul a luat avânt considerabil în lupta pentru drepturile omului, în lupta cu autoritatea dogmatică a religiilor ale căror legi sunt aspre și produc suferință prin supunerea societăților la pedepse aspre la canoane absurde.
Iluminismul numit și Epoca Luminii, Epoca Rațiunii superioare combate prejudecățile, combate pesimismul aduce divinitatea în sufletele și spiritele umanității pentru cea mai fericită formă de dezvoltare a personalității, pentru înălțarea în lumină.
Iluminismul își are rădăcinile în Renascentism ambele sunt concepte superioare care au absorbit și elevat legile Mamei
Natură, așază umanitatea în armonie cu mediul înconjurător.
Principalii promotori ai iluminismului sunt filosofii, poeții muzicienii, artiștii, sunt numiți și esteticienii de mare valoare ai rațiunii umanității.
Iluminismul se află în serviciul idealurilor umanității, dizolvă beznele din rațiunile adormite, face posibil ca visurile să cuprindă lumina creatoare, este calea cea mai performantă de comunicare cu Dumnezeu, cu arhanghelii luminii, cu Hristos cel înviat din moarte.
Iluminismul contribuie la dezvoltarea educației în școli superioare la răspândirea cărților pentru iluminare și dezvoltare spirituală.
Iluminismul românesc cu reverberații istorice carpatine, emancipează masele, claselor joase le conferă optimism culoare, speranțe de viață prosperă, le conferă putere salvatoare, creatoare să înfrunte vicisitudinile, necazurile.
Românii se iluminează cu mare avânt revoluționar moștenit de la voievozii și domnitorii țărilor românești, de la Maeștrii spiritualității românești( cărturari, filosofi, gânditori remarcabili) sunt într-un amplu proces de afirmare pe toate meridianele globului pământesc, în toate societățile lumii cu care dezvoltă relații de prietenie și cooperare pentru ca viața să cuprindă lumină creativă pe toate planurile economice, financiare, culturale.
Iluminismul este cea mai înaltă formă de cunoaștere a spiritualității universale, divine, este în continuă ascensiune evolutivă, spiritele luminii producând cu abnegație și dăruire fericire și soluții de prosperitate.
Lumina este singura cale prin care umanitatea poate să se desprindă din raționamentul întunecat al veacului actual, pentru ca visurile de pace liniște și armonie să se împlinească în concordanță cu Iubirea absolută divină.
Haideți românilor frumoși la suflet și cu credință strămoșească sfântă, să facem din iluminare un mod de viață trainic durabil, roditor împlinitor fenomenal, senzațional pe toate planurile de existență.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!