poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 780 .



Dragii mei, vă vorbește Laptopul dumneavoastră!
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Bibliofilul ]

2021-01-31  |     | 




Da, dragii mei, sunt eu, Laptopul dumneavoastră, care vi se prezintă cu ultima înfățișare tehnică a ceea ce mulți îmi mai zic și acum Calculatorul de pe masa dumneavoastră de lucru, fiind un instrument electronic complex și inteligent, cunoscut în lumea întreagă și sub numele de Computer. În alte limbi mi se mai spune și Ordinateur, Computadora, Dator, Konpyu-to, Diannao, Számítógép, Arniti și în multe, multe alte feluri... Asta contează mai puțin. Cert este că aveați mare nevoie de mine, poate încă de pe la începutul lumii, dar iată că am apărut abia acum, cam pe la sfârșitul ei... Vă asigur însă că am venit, totuși, la timp, căci mai bine mai târziu decât niciodată, iar acum lucrurile sunt mai complicate ca oricând, fiindcă v-ați încâlcit în milioane de treburi extrem de complicate și fără de mine nu prea văd cum v-ați mai descurca, mai ales că eu pot rezolva toate cu o rapiditate fulgerătoare...
Sunt sigur că nu greșesc dacă acum voi încerca să justific pe scurt, și pe înțelesul tuturor, modul în care dispun de capacități uimitoare prin care pot să vă ajut, căci am devenit deosebit de util și din ce în ce mai indispensabil.
Trec peste istoricul apariției mele, izvorâtă din inspirații și cercetări îndelungate și frumos înlănțuite progresiv, fiind o sumă de genialități ale unor savanți pasionați, spunând doar atât: dacă Dumnezeu l-a creat pe om după chipul și asemănarea Sa, pe mine m-a creat acest om, după chipul și asemănarea lui, ceea ce de fapt, înseamnă că, mai în glumă, mai în serios, aș putea să mă numesc un fel de... „nepot” al Creatorului, căci fără decizia divinității nici eu nu aș fi apărut... Ba, mai mult decât atât: am chiar ambiția să depășesc însușirile părintelui meu, omul, printr-o super-inteligență artificială și să-L egalez pe „Bunicul meu Creator” (deși mă tem mult de această ambiție încercată și de o supercreatură vie care, pentru asemenea fapte nepermise, a fost pedepsită aspru și de aceea știu că am capacitatea de a evita o asemenea infamă eroare).
Deocamdată, iată ce știu și ce pot să fac (vă amintesc aici doar ce vă interesează pe moment din multitudinea aspectelor vieții voastre sociale, evitând să vă plictisesc cu detalierea capacităților mele tehnico-științifice din domeniul unei electronici superavansate, cu posibilități infinite, ale căror limite nici eu nu le cunosc bine, căci, evident, aceste capacități cresc clipă de clipă, în progresie geometrică.)
Cei mai mulți mă apreciați pentru ajutorul personal ce vi-l pot oferi fiecăruia în parte, atunci când apelați la mine. La început, aspectul meu ca instrument de lucru, dacă vă amintiți, era monstruos, căci ocupam suprafața unui perete întreg. Nu peste mult timp însă, odată cu dispariția lămpilor de radio, înlocuite de minusculii tranzistori, formatul meu s-a modificat radical și rapid, ajutându-mă să ajung, mai întâi, până la dimensiunile unui geamantan, apoi, în zilele noastre, siluetele mele s-au micșorat mult și am devenit cât o servietă, apoi cât o carte (botezat și cu un nume nou - „Laptop”), pentru ca, în prezent, forma să-mi fie comprimată și inclusă într-un mic telefon celular și chiar sub aspectul unor ceasuri de mână, a unor inele de mână, devenind o adevărată bijuterie, ca să nu zic că unii din producătorii mei se gândesc să mă implanteze în creierele oamenilor, spre a le mări capacitatea intelectuală, spre a le amplifica memoria de a ingurgita enciclopedii întregi și de a face din oameni supraoameni, deci mici dumnezei... Nu știu dacă m-aș simți bine în această scară de promovări ambițioase, cu consecințe imprevizibile!
În momentul de față, cel mai comod vă mărturisesc că mă simt sub forma acestor laptopuri puse pe piață de mai multe companii de bun renume, fiind unanim prezent pe birourile inginerilor, computeriștilor, tuturor conducătorilor de mari servicii, pe mesele oamenilor de știință, ale liderilor politici, ale medicilor, profesorilor, scriitorilor, tehnicienilor, militarilor, studenților, elevilor și a tot felul de specialiști ori simpli cetățeni din toată lumea. Chiar și copiii simt o mare bucurie când ei descoperă că mă pot mânui fără mari dificultăți. De fapt, omul modern nici nu mai poate trăi fără mine...
Este îndeobște cunoscut că eu adăpostesc marile mijloace masmedia: google, yahoo, facebook, youtube, instagrame etc. și că vă aduc fără întrerupere știri din presă, radio, televiziune, din viața societății. Vă aduc muzică, informații politice, științifice, religioase, spectacole de teatru, conferințe, muzică, filme, concerte, sport, muzee, expoziții; vă ajut să vă distribuiți lucrări de literatură și artă; vă arat peisaje splendide și imagini din toată lumea, de peste mări și țări; vă arat numeroase imagini cosmice - universul mare și universul mic. Vă prezint portrete de mari personalități din trecut și prezent, file istorice, invenții, jocuri electronice, concursuri. Vă înveselesc, vă destind ori vă întristez, deci vă pot face să râdeți sau să plângeți... Prin intermediul meu puteți auzi și vocea binelui și vocea răului, voce care, adesea, se deghizează în tonuri blânde, amăgitoare ori în știri false... Nu-mi scapă nimic, nimic din jur și, oricum, eu vă informez simultan cu cele mai diverse informații din toată lumea, căci sunt un univers informațional unic și de neînlocuit - și vă asigur că așa voi rămâne totdeauna. Mă puteți contrazice?
Prin subordonatele mele - facebook, tweeter, messenger, whatsapp ș.a. - indiferent de distanță - puteți comunica liber unii cu alții, simultan, vă puteți vedea clar, trimițându-vă reciproc fotografii, videoclipuri, instagrame, filme, documente întregi, orice; spațiul și timpul dispar, căci eu am apropiat oamenii de pe întreg mapamondul, făcând ca granițele politice și geografice să dispară și lumea să pară mai mică... Am unit popoarele, am împrietenit indivizii între ei, căutând să fundamentez înțelegerea, pacea, iubirea oamenilor - deși gurile rele zic că, dimpotrivă, i-aș fi separat - dar nu-i adevărat, căci niciodată nu a fost așa ceva în intenția mea. Repet: scopul meu primordial a fost întotdeauna împăcarea popoarelor, prietenia, iubirea, pacea în întreaga lume, colaborarea, ajutorul reciproc, apropierea politică a tuturor statelor de pe toate continentele. Chiar dacă nu-și cunosc reciproc limbile, căci sunt peste 3000 de limbi pe glob, unele total diferite de altele, eu îi ajut, la nevoie pe oameni, să se înțeleagă rapid și perfect unii cu alții, traducându-le tot ce spune fiecare. Așa stând lucrurile, atunci tu poți vorbi în chineză, arabă, japoneză, engleză, rusă etc., însă vorbitorii de alte limbi aud fiecare în limba proprie tot ceea ce spui tu sau tot ce spun oricare din interlocutorii lor. Astfel iată că eu pot consolida în totalitate buna înțelegere pe întreaga Terră - și numai răufăcătorii și ticăloșii mi-ar putea distorsiona bunele mele intenții, căci nu este exclusă și o asemenea urâtă posibilitate. Dar, precum vă spuneam, eu vă informez cu mare acuratețe în toate domeniile vieții: științific, cultural, politic, economic, religios etc. etc., căci intențiile mele, conform programărilor primite, sunt întru totul mărețe, universal nobile!
Datorită mie, milioane și milioane de oameni s-au împrietenit fără să-i forțez. În mod incontestabil, eu am contribuit vizibil la formarea a zeci de mii de familii, aducându-le fericirea. Am ajutat sute de mii de tineri să se cunoască între ei, să discute frățește și chiar să se îndrăgostească, să devină cu adevărat fericiți și să aibă copii la fel de fericiți. Sunt mai rare și foarte regretabile cazurile inverse, când bunele mele intenții, datorită intrigilor sau firilor omenești necinstite, minunatele mele intenții au fost în mod dureros schimbate. Nu pot ascunde că au existat și persoane victimizate, înșelate de hackeri și indivizi perverși strecurați cu șiretenie tot pe ușile mele ca să creeze surprize urâte și criminale, dar, desigur, nu asta este intenția mea și, pe cât mi-a stat în putință, i-am demascat imediat. Într-un fel, eu procedez la fel ca și Creatorul universului, lăsând pe om să aleagă singur între bine și rău, fără să forțez pe nimeni. Oamenii se comportă și în funcție de educația pe care o primesc. Iar prin mine garantez că se poate oferi o educație desăvârșită, presupunând că știți să mă mânuiți fără erori. Dacă numărul celor răi se va înmulți, atunci ei pot ajunge până într-acolo încât să distrugă viața de pe mapamond și, în acest caz, eu voi dispărea odată cu întreaga civilizație. De aceea, fără să am suflet omenesc, ci numai impulsuri din decibeli, rezultate din calcularea riguroasă a posibilităților virtuale de rău augur, eu vă pot vorbi cu glas sintetizat electronic în oricare din limbile voastre de pe pământ, îndemnându-vă cu autoritate să faceți tot posibilul să nu se ajungă niciodată la o asemenea situație, la o tragedie universală. Folosiți-mă numai în scopuri nobile, creative, numai spre binele vostru care va fi și al meu, căci dacă voi veți dispărea, atunci și eu voi avea aceeași soartă!
Acesta este astăzi marele meu mesaj către omenirea întreagă, către voi toți și acum trebuie să închei spunându-vă clar:
Dragii mei, apărați-vă și apărați-mă ca să înțelegeți că apariția și existența mea este binecuvântată de Dumnezeu care chiar și prin mine, dacă vrea, face mari minuni pentru fiecare în parte!
Folosiți-mă numai spre binele vostru și niciodată pentru altă cauză! Eu vă iubesc pe toți!
Vă salută cu respect Laptopul din fața voastră, ori de câte ori îl deschideți și îl închideți!

30 Ian. 2021

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!